Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τelecoms: Ο παράγων Forthnet

Μετά την εξαγορά της TIM Hellas από εταιρία συμφερόντων του Αιγύπτιου μεγιστάνα κ. Σαουίρις και την αναμενόμενη προσκόλληση της Tellas στο άρμα της, η Forthnet γίνεται ο ανεξάρτητος καβαλάρης που κάθε φιλόδοξος τηλεπικοινωνιακός όμιλος θα ήθελε να έχει στις τάξεις του.

Τelecoms: Ο παράγων Forthnet
Η εξαγορά της TIM Hellas από τη Weather Investments του κ. Σαουίρις περιόρισε τον αριθμό των εναλλακτικών παρόχων σταθερής τηλεφωνίας και Ίντερνετ που θα μπορούσαν να κάνουν τη διαφορά σε οποιαδήποτε εταιρία φιλοδοξούσε να δημιουργήσει έναν ενοποιημένο όμιλο τηλεφωνίας και Ίντερνετ.

Η αφαίρεση του ονόματος της Tellas, η οποία θα είναι o συνεταίρος της ΤΙΜ Hellas στο νέο τηλεπικοινωνιακό σχήμα που θα δημιουργηθεί, από τον κατάλογο των παρόχων που είναι δυνητικοί στόχοι ενίσχυσε τη στρατηγική σημασία των υπόλοιπων σοβαρών παρόχων.

Αν υπάρχει όμως ένας πάροχος που όλοι θα ήθελαν στον όμιλό τους αυτή είναι η Forthnet. Η μεγαλύτερη εταιρία παροχής ιντερνετικών υπηρεσιών (ISP) και εναλλακτικός πάροχος σταθερής τηλεφωνίας στη χώρα.

Η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 120 εκατ. ευρώ που πραγματοποίησε τον Μάιο του 2006 τη βοηθά να χρηματοδοτήσει σε μεγαλύτερο βαθμό εξ ιδίων κεφαλαίων το επιχειρηματικό πλάνο ύψους 253 εκατ. ευρώ της περιόδου 2006-2009.

Το γεγονός ότι οι ευρυζωνικές συνδέσεις ξεπέρασαν τις 100.000 στα τέλη του 2006 από 30.000 στα τέλη του 2005 και ο αριθμός των τηλεφωνικών γραμμών που εξυπηρετεί αναμένεται να φθάσει τις 450.000, δείχνει την αναπτυξιακή προοπτική μιας εταιρίας που εκτιμάται ότι θα εμφανίσει αρνητικά λειτουργικά κέρδη (EBITDA) λόγω επενδύσεων το 2006 και το 2007.

Η αναπτυξιακή προοπτική της εταιρίας με δεδομένο το βρεφικό επίπεδο στο οποίο βρισκόταν η ευρυζωνικότητα στη χώρα μας δεν θα μπορούσε να ξεφύγει από την προσοχή ξένων funds όπως το Novator του Ισλανδού πολυεκατομμυριούχου κ. Thor Bjorgolfsson και του Έλληνα συνεργάτη του κ. Κωνσταντίνου Γόντικα.

Η μάχη με την Intracom για τον έλεγχο της Forthnet είναι γνωστή, όπως επίσης και η είσοδος στο μετοχικό της κεφάλαιο του Cycladic Catalyst Master Fund που ανήκει στην οικογένεια επενδυτικών κεφαλαίων Cycladic του κ. Δημήτρη Γουλανδρή.

Κι επειδή όλα τα πράγματα έχουν μια τιμή, τόσο το Novator όσο και το Cycladic Catalyst Master Fund δεν θα είχαν κανέναν απολύτως λόγο να μην αποχωρήσουν, αποκομίζοντας σημαντικές υπεραξίες από την επένδυσή τους στη Forthnet, αν λάμβαναν μια προσφορά που θα τα ικανοποιούσε.

Υπό αυτή την έννοια, η κίνηση του κ. Σαουίρις να αποκτήσει την ΤΙΜ ήρθε στη κατάλληλη στιγμή για τα δύο funds, καθώς ενίσχυσε τη στρατηγική σημασία της Forthnet στην ελληνική αγορά, σε μια εποχή όπου η κούρσα για την προσθήκη νέων ευρυζωνικών συνδέσεων βρίσκεται στο φόρτε της και τα πακέτα γρήγορου Ίντερνετ, φωνής και video κάνουν την εμφάνισή τους.

Με αυτά τα δεδομένα και με το σημερινό ιδιοκτησιακό καθεστώς, είναι εύλογο να υποθέσει κανείς ότι ο κ. Γόντικας και οι άλλοι θα τρίβουν τα χέρια τους.

Η Forthnet είναι η εταιρία που περισσότερο από πριν όλοι θα ήθελαν στο σχήμα τους, είτε μιλά ρωσικά, είτε αραβικά είτε κάποια άλλη γλώσσα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v