Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ευαίσθητες ισορροπίες στην οδό Σοφοκλέους

Απόλυτα δικαιολογημένη και αναμενόμενη η εβδομαδιαία διόρθωση 1,7% στη Σοφοκλέους, η οποία ενισχύεται σχεδόν αδιάκοπα από τα μέσα Ιουνίου, καθώς μικρή ομάδα ξένων διαχειριστών επιλέγει σε αυτή τη φάση την κατοχύρωση μέρους των κερδοφόρων θέσεών της. Η στάση των ξένων, αλλά και οι εξελίξεις σε τράπεζες, κατασκευές, πληροφορική και ακτοπλοϊα αναμένεται να σηματοδοτήσουν τη βραχυπρόθεσμη τάση. Τα στατιστικά της εβδομάδας.

Μία διόρθωση της τάξεως του 1,7% μετά από μία περίοδο σημαντικής ανόδου μόνο ως απόλυτα δικαιολογημένη και αναμενόμενη μπορεί να θεωρηθεί. Άλλωστε, βασικοί δείκτες και μετοχές ενισχύονται όχι μόνο από την αρχή της χρονιάς αλλά από τα μέσα Ιουνίου του 2006 και από τα χαμηλά επίπεδα των 3.450 μονάδων.

Εάν δεν απατόμεθα, η μόνη ουσιαστική διόρθωση όλους αυτούς τους μήνες ήταν αυτή στα μέσα Νοεμβρίου. Το ότι υποχωρεί ο Γενικός Δείκτης χαμηλότερα των 4.700 δεν είναι παράλογο, όταν οι αναλυτές στην πλειονότητά τους έθεταν από την αρχή της χρονιάς ως τιμή στόχο για φέτος τις 4.700 μέχρι και τις 5.000 μονάδες.

Στην περιοχή των 4.900 μονάδων βλέπει την αγορά μέχρι τέλους του χρόνου η Eurobank, που μεταξύ άλλων επιλέγει την Εθνική, Alpha Bank, Κύπρου, Πειραιώς, Αγροτική, Cosmote, Μυτιληναίο, Intralot, Ελλ. Τεχνοδομική.

Η Εurobank είναι αυτή που στην τελευταία της έκθεση εμφανίζεται με σκεπτικισμό όσον αφορά στην εικόνα των ξένων αγορών, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο μιας διόρθωσης και κρατά...μικρό καλάθι για τη συνέχεια.

Με βάση τις συναλλαγές της προηγούμενης εβδομάδας, φαίνεται πως μικρή ομάδα ξένων διαχειριστών επιλέγει σε αυτή τη φάση την κατοχύρωση μέρους των κερδοφόρων θέσεών της.

Γεγονός που οδηγεί την Εθνική προς τα 39 ευρώ, την Πειραιώς προς τα 27 και τη Eurobank περίπου 2% χαμηλότερα χτες, δηλαδή μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων χρήσης του 2006.

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι οι ίδιοι ξένοι έχουν ”χτίσει” θέσεις σε αρκετά χαμηλότερες τιμές, με την προσδοκία εξελίξεων σε τράπεζες είτε στη λογική της προεξόφλησης των αποτελεσμάτων χρήσης 2006.

Φαίνεται πως στην είδηση, δηλαδή στην ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και στην εκδήλωση των όποιων εξελίξεων συνεχίζονται στον τραπεζικό κλάδο, κατοχυρώνουν μέρος των θέσεών τους.

Αυτό ενδεχομένως να εξηγεί και τη μερική αυτονόμηση ενός ικανού μέρους της ευρύτερης αγοράς όπου επίσης τρέχουν εξελίξεις σε επιμέρους κλάδους.

Από τον κλάδο των κατασκευών μπορεί να μη βγήκε αυτή την εβδομάδα μεγάλη είδηση, η κίνηση όμως της Reds (πρώην Καμπάς) στη Ρουμανική αγορά είναι αναμφίβολα προστιθέμενης αξίας.

Από τον κλάδο, η Έδραση επιβεβαιώνει τις συζητήσεις με ξένους ομίλους, τη στιγμή που μερίδα αναλυτών θεωρεί πως σε ενδεχόμενη διάθεση ποσοστού αυτό δεν θα ξεπερνά το 20%.

Από τον ακτοπλοϊκό κλάδο, δεν φαίνεται να διαφοροποιούνται πολλά, πέρα από κάποιες συζητήσεις που έγιναν μεταξύ της διοίκησης της Blue Star με το Νεώριον Σύρου για το ενδεχόμενο ναυπήγησης πλοίων (όμοιων με αυτά που έχει δρομολογήσει η εταιρία στις γραμμές Κυκλάδων και Δωδεκανήσου).

Χτες όμως ανέβηκε κατακόρυφα το ενδιαφέρον για μετοχές εταιριών από τον κλάδο της πληροφορικής, όπου η SingularLogic θα είχε τον πρώτο λόγο σε μια πιθανή διαδικασία συγκέντρωσης στον χώρο.

Όσον αφορά στην Quality, κλειδί, κατά την εκτίμησή μας, της βραχυπρόθεσμης τάσης είναι η θέση της Eurobank.

Κινητικότητα παρατηρείται όμως και στον όμιλο της Νεοχημικής, με τον επιχειρηματία να ανακοινώνει χτες την κίνηση συγχώνευσης στον όμιλο μεταξύ LAMDA Detergent- Veterin- ΕΒΙΚ (δες σχετικό θέμα).

Αυτά βέβαια και άλλα πολλά που σημειώνονται στον ευρύτερο χώρο της αγοράς για να συντηρηθούν χρειάζονται κλίμα χωρίς αρνητικές εκπλήξεις.

Από αυτή την άποψη, αναμένεται η στάση που θα τηρήσουν την ερχόμενη εβδομάδα όσοι ξένοι ρευστοποιούσαν τις προηγούμενες 3-4 συνεδριάσεις και το αν θα υπάρξουν νεώτερα από τον τραπεζικό χώρο.

Αναμφίβολα η θέση του ομίλου της Μarfin είναι αυτή που μπορεί να δημιουργήσει εκπλήξεις καθότι απρόβλεπτη για μεγάλο μέρος της αγοράς, με ενισχυμένη μάλιστα τη θέση του σχήματος μετά την ανάληψη της προεδρίας του ομίλου MPB, από τον Saud Ba’alawy.

Ωστόσο εξελίξεις, νωρίτερα ή αργότερα, θα πρέπει να αναμένονται και στο μεσαίο-μικρό τραπεζικό χώρο, όπου η πρώτη κίνηση της χρονιάς έγινε απο την ASPIS με την FBB.

H Proton Bank, κατα δήλωση της διερευνά συνεχώς τις πιθανότητες συνεργασίας, ενω δεν είναι λίγοι εκείνοι που πιστεύουν ότι η μη εισηγμένη Pro Bank θα κληθεί νομοτελειακά να συμμετάσχει σε διαδικασίες συνένωσης, με τους ενδιαφερόμενους ”μνηστήρες” να είναι τουλάχιστον δύο.

Μ. Γελ.

Όπως αναφέρει και ο Μάνος Χατζηδάκης, Υπεύθυνος Επενδυτικής Στρατηγικής της Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, στο εβδομαδιαίο report της χρηματιστηριακής: ”Τεχνικά, η διόρθωση αποφόρτισε την βραχυπρόθεσμα υπεραγορασμένη εικόνα του Γενικού δείκτη κλείνοντας παράλληλα ανοδικά χάσματα προηγούμενων εβδομάδων. Μετά από ένα ράλι 400 μονάδων από την αρχή του έτους η διόρθωση 150 – 200 μονάδων δεν δημιουργεί ακόμα ανησυχία καθώς η ανοδική τάση δεν απειλείται ως προς τα επίπεδα ουσιαστικών στηρίξεων τα οποία εντοπίζονται διαδοχικά στις 4.650 και 4.610 μονάδες.

Πιθανή εξέλιξη των επόμενων ημερών είναι η διαμόρφωση συσσωρευτικών σχηματισμών και ενδεχομένως μια πρώτη προσπάθεια επιστροφής πάνω από τις 4.700 μονάδες”.

------Τα στατιστικά της εβδομάδας

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 4.688.54 μονάδες με εβδομαδιαίες απώλειες -1,91%, ο FTSE 20 υποχώρησε κατά 2,05%, ο Mid 40 σημείωσε πτώση 1,20% και ο Small Cap 80 υποχώρησε κατά 1,14%.

Σημαντικά κέρδη κατέγραψε ο κλάδος των Χημικών (12,12%), ενώ θετικό πρόσημο εμφάνισαν ο κλάδος των Ταξιδιών και Αναψυχής (1,17%), του Πετρελαίου και Αερίου (0,35%) και των Κατασκευών (0,21%).

Αντίθετα, σημαντικές απώλειες κατέγραψε ο κλάδος των Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-4,54%), των Τηλεπικοινωνιών (-3,97%), των Μέσων Ενημέρωσης (-3,94%), των Τροφίμων και Ποτών (-3,73%) και της Τεχνολογίας (-3,29%).

Οι 10 μετοχές με τα υψηλότερα κέρδη είναι: Άλφα Γκρίσιν (38,69%), Λάμδα Ντιτερτζεντ (20,49%), ΒΙΣ (ΠΟ 18,91%), Quality & Reliability (17,24%), Νεοχημική (15,03%), Rilken (12,79%), Kego (11,68%), Τρία Άλφα (11,11%), Info-Quest (10%) και Ιντερτέκ (10%).

Οι 10 μετοχές με τις υψηλότερες απώλειες είναι: Εικόνα Ήχος (-20,83%), Πετζετάκις (-18,57%), Τασόγλου (-13,51%), Γενέρ (-10,53%), Λαννέτ (-9,57%), Κλωνατέξ (ΠΟ -9,52%), Σάνυο Ελλάς (-9,46%), Ελληνικά Χρηματιστήρια (-9,41%), Folli-Follie (-9,32%) και Καρδασιλάρης (-8,79%).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v