Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

OTE: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα

Το ενδιαφέρον της Telefonica για ποσοστό στην Telecom Italia αυξάνει ακόμη περισσότερο τις πιθανότητες να βρεθεί ο ΟΤΕ χωρίς στρατηγικό επενδυτή. Αυτό σημαίνει ότι η διοίκηση του ΟΤΕ θα πρέπει να ενεργήσει γρήγορα για να αντιμετωπίσει την όξυνση του ανταγωνισμού στη σταθερή τηλεφωνία και το γρήγορο Ίντερνετ που φέρνουν οι νέοι τηλεπικοινωνιακοί πόλοι.

OTE: Ο χρόνος μετρά αντίστροφα
Η ισπανική Telefonica, η οποία θεωρείται υποψήφιος στρατηγικός επενδυτής για τον ΟΤΕ, ανακοίνωσε χθες ότι βρίσκεται σε διερευνητικές συνομιλίες με την Pirelli για την εξαγορά μειοψηφικού ποσοστού της τελευταίας στην Οlimpia SpA, τον βασικό μέτοχο της Telecom Italia.

Η Telefonica εκτιμάται ότι θα πρέπει να πληρώσει περίπου 3 δισ. ευρώ για να αποκτήσει το 49% της Olimpia. Η Pirelli ελέγχει το 80% της Olimpia και το Benetton Group το υπόλοιπο 20%.

Όσο κι αν μια σύγκριση του ΟΤΕ με την Telecom Italia μοιάζει περισσότερο με τη σύγκριση ”μήλων με πορτοκάλια”, για να δανειστούμε τη φράση στελέχους ξένου επενδυτικού οίκου, η συγκεκριμένη εξέλιξη δείχνει δύο πράγματα.

Πρώτον, πόσο ρευστή είναι η κατάσταση στον χώρο των ευρωπαϊκών τηλεπικοινωνιών. Δεύτερον, ότι ο ισπανικός οργανισμός δεν καίγεται για τον ΟΤΕ με δεδομένους τους όρους που θέτει η ελληνική κυβέρνηση.

Από τη στιγμή που κάτι ανάλογο συμβαίνει με την Deutsche Telekom, αλλά για διαφορετικούς λόγους, είναι εύλογο να συμπεράνει κάποιος ότι ο Δυτικοευρωπαίος στρατηγικός επενδυτής του ΟΤΕ απομακρύνεται.

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο με τους ανταγωνιστές του πρώην κρατικού μονοπωλίου στην εγχώρια αγορά τηλεπικοινωνιών.

Αυτοί είτε έχουν λανσάρει είτε ετοιμάζονται να λανσάρουν νέα πακέτα τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών που περιλαμβάνουν σταθερή τηλεφωνία, γρήγορο Ίντερνετ και video, ενώ έπονται οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας με άλλα πακέτα.

Με άλλα λόγια, ο ΟΤΕ αντιμετωπίζει οξύτερο ανταγωνισμό από τους υφιστάμενους εναλλακτικούς παρόχους, τη Vodafone και αναπόφευκτα τον νέο τηλεπικοινωνιακό όμιλο γύρω από την ΤΙΜ Hellas που θα δημιουργήσει ο Αιγύπτιος μεγιστάνας Σαουίρις.

Πρόκειται για μια αναπόφευκτη εξέλιξη που ο ΟΤΕ πολύ θα ήθελε να έχει καθυστερήσει ακόμη περισσότερο, αφού λογικά θα περιορίσει τα έσοδα του Οργανισμού από τον κλάδο της σταθερής τηλεφωνίας.

Δυστυχώς, για τον όμιλο του ΟΤΕ, ο χρόνος δεν είναι σύμμαχός του και θα πρέπει αναγκαστικά να κάνει τη στρατηγική επιλογή του.

Είτε να βγει στην αγορά με ανταγωνιστικά πακέτα παρόμοια μ’ αυτά των ανταγωνιστών του, κανιβαλίζοντας τον τομέα της σταθερής τηλεφωνία του, είτε να επιλέξει πακέτα υπηρεσιών που δεν συμπεριλαμβάνουν σταθερή τηλεφωνία, οπότε ο κανιβαλισμός θα προέλθει από τους ανταγωνιστές του.

Η επιλογή του ΟΤΕ να αποδεχτεί ουσιαστικά τον κανιβαλισμό του τομέα της σταθερής τηλεφωνίας από τους ανταγωνιστές και τις συνακόλουθες απώλειες μεριδίου αγοράς και εσόδων θα μπορούσε να δικαιολογηθεί από τη συμπεριφορά του μέσου ελληνικού νοικοκυριού που χαρακτηρίζεται από αδράνεια.

Ο χαμηλός βαθμός διείσδυσης των προσωπικών υπολογιστών και ο περιορισμένος αριθμός κατάλληλων συσκευών τηλεφώνων για VoIP (Voice over IP) συνεισφέρουν σ’ αυτή την εξέλιξη.

Σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος έχει αρχίσει να μετρά αντίστροφα για τον ΟΤΕ, που θα πρέπει να κάνει τη στρατηγική επιλογή του και ταυτόχρονα να αντιμετωπίσει το πρόβλημα που έχει στο εμπορικό κομμάτι του.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v