Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ: Παρέμβαση για διακανονισμό από τράπεζες

Χωρίς απάντηση μένουν τα ερωτήματα που απεύθυνε ο ΣΜΕΧΑ προς τις ελληνικές τράπεζες με αφορμή την αλλαγή του τρόπου διακανονισμού των συναλλαγών. Μόνο η τράπεζα Eurobank, απάντησε, αναγνωρίζοντας τις προτεραιότητες του εκσυγχρονισμού της διαδικασίας του χρηματικού διακανονισμού.

ΣΜΕΧΑ: Παρέμβαση για διακανονισμό από τράπεζες
Χωρίς απάντηση μένουν τα ερωτήματα που απεύθυνε ο ΣΜΕΧΑ προς τις ελληνικές τράπεζες με αφορμή την αλλαγή του τρόπου διακανονισμού των συναλλαγών (Τ+3), αναφέρει σε ανακοίνωσή του το συνδικαλιστικό όργανο των χρηματιστών.

Παρά το επείγον του θέματος και τη σημασία του (στις 27/2/2007 λήγει η σύμβαση του Κεντρικού Αποθετηρίου Αθηνών με την Alpha Bank, καθώς η εκκαθάριση και ο διακανονισμός μεταφέρεται στην Τράπεζα της Ελλάδος), η πλειονότητα των ελληνικών τραπεζών δεν έχει απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα με αποτέλεσμα να κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ο διακανονισμός των συναλλαγών (εξαίρεση αποτελεί η Eurobank).

Ο ΣΜΕΧΑ με επιστολή του από τις 22 Νοεμβρίου 2006 ενημερώνει την Τράπεζα της Ελλάδος για την καθυστέρηση στην υπογραφή των επί μέρους συμβάσεων μεταξύ των μελών του Συνδέσμου και της ΤτΕ, που οφείλεται στις ασάφειες που έχουν προκύψει ως προς τα συμφωνηθέντα κατά τη συνάντηση μεταξύ ΣΜΕΧΑ-ΤτΕ-Κ.Α.Α. στα γραφεία της ΕΧΑΕ το α’ 15νθήμερο του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Με νέα επιστολή την 1 Δεκεμβρίου 2006, ο ΣΜΕΧΑ ζητά από τις τράπεζες να απαντήσουν σε συγκεκριμένες ερωτήσεις για τον τρόπο διακανονισμού των συναλλαγών.

Ακολούθησε και τρίτη επιστολή (31/1/2007) προς τις τράπεζες, κοινοποιούμενη προς τους κ.κ. Ιάκωβο Γκαρκάνα, πρόεδρο της ΕΧΑΕ και Σπύρο Καπράλο, διευθύνοντα σύμβουλο της ΕΧΑΕ και πρόεδρο Χρηματιστηρίου Αθηνών, για να ενημερωθούν και να απευθυνθούν στις τράπεζες, προκειμένου να πετύχει η ομαλή μετάβαση στο νέο σύστημα. Αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουν δοθεί οι απαραίτητες διευκρινήσεις και απαντήσεις.

Δεν είναι αποδεκτό όλοι οι επενδυτές να χάσουν από την αλλαγή της εκκαθάρισης για όλο το χρόνο, valeur μιας μέρας στα κεφάλαιά τους και πρέπει αυτό το πρόβλημα να επιλυθεί, πριν γίνει η μεταβολή.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφερθεί πως μόνο η τράπεζα Eurobank, απάντησε, αναγνωρίζοντας τις προτεραιότητες του εκσυγχρονισμού της διαδικασίας του χρηματικού διακανονισμού.

Η Eurobank με επιστολή της, ενημέρωσε τον ΣΜΕΧΑ ότι καταργεί τις χρεώσεις για τη μεταφορά των χρηματικών ποσών προς και από τον Λογαριασμό Χρηματικού Διακανονισμού της Τράπεζας της Ελλάδος, παρέχοντας παράλληλα νέες υπηρεσίες για να υποστηρίξει τη μετάβαση στη νέα διαδικασία και παρέχει μηδενικό valeur σε τραπεζικές επιταγές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v