Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Όλο το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο της ΑΥΚ

Ένα πρώτο σχέδιο που αφορά στη νέα Αγορά Υψηλού Κινδύνου (ΑΥΚ) τέθηκε προς συζήτηση στο τελευταίο Δ.Σ. του Χ.Α. Οι προϋποθέσεις λειτουργίας αυτής της νέας μη οργανωμένης αγοράς και το θεσμικό πλαίσιο που θα τη διέπει. Δείτε τo πλήρες κείμενο της πρότασης.

Όλο το προτεινόμενο θεσμικό πλαίσιο της ΑΥΚ
Ένα πρώτο σχέδιο που αφορά στη νέα Αγορά Υψηλού Κινδύνου (ΑΥΚ) τέθηκε προς συζήτηση στο τελευταίο Δ.Σ. του Χ.Α.

Η νέα αγορά απευθύνεται σε εταιρίες που αναζητούν χρηματοδότηση και εύκολη πρόσβαση στη δευτερογενή αγορά, σε επενδυτές που αναζητούν νέες μορφές επένδυσης, εν γνώσει του υψηλού ρίσκου της αγοράς, αλλά και σε εισηγμένες εταιρίες που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να επιβαρύνονται με υψηλότερα κόστη παραμονής.

Όπως έγινε γνωστό, οι προϋποθέσεις εισαγωγής αφίστανται σημαντικά από τα μέχρι τώρα ισχύοντα για την εισαγωγή εταιριών στο Χ.Α. Συγκεκριμένα τα κριτήρια που πρέπει να πληρούνται ώστε να εισαχθεί μια εταιρία στην Αγορά Υψηλού Κινδύνου είναι:

* Εισαγωγή κινητών αξιών / χρηματοπιστωτικών μέσων

* Ελάχιστη διάρκεια δύο έτη

* Ελάχιστα ίδια κεφάλαια: 1 εκατ. ευρώ κατά τη λήψη απόφασης εισαγωγής

* Οικονομικές καταστάσεις δημοσιευμένες με ΔΛΠ μετά την εισαγωγή

* Διασπορά: ανάλογα με την κεφαλαιοποίηση από 5% μέχρι 10%

* Ελεύθερη διαπραγματευσιμότητα κινητών αξιών, δυνατότητα καταχώρισης / εκκαθάρισης

* Ορισμός ειδικού συμβούλου για όσο διάστημα είναι εισηγμένη στην αγορά

* (Δυνητικά) ορισμός ειδικού διαπραγματευτή

* Καταλληλότητα

Σε ό,τι αφορά τις μεθόδους εισαγωγής, αυτοί θα είναι τρεις και περιλαμβάνουν τη δυνατότητα ένταξης χωρίς δημόσια προσφορά και την ένταξη με συνδυασμό δημόσιας προσφοράς και ιδιωτικής τοποθέτησης.



* Στην περίπτωση της δημόσιας προσφοράς θα απαιτείται ΕΔ, άδεια από την Ε.Κ., ανάδοχος και ελάχιστο μετοχικό κεφάλαιο 1,5 εκατ. ευρώ (έχει προταθεί η κατάργηση του τελευταίου με προσθήκη στο ν/σ – πάντως το ποσό αυτό είναι αυτό που θα προκύψει μετά τη δημόσια προσφορά)

* Στις περιπτώσεις χωρίς δημόσια προσφορά απαραίτητη είναι η ιδιωτική τοποθέτηση: θα θεωρείται ιδιωτική τοποθέτηση και δεν θα απαιτούνται τα παραπάνω στοιχεία εφόσον απευθύνεται μόνο σε ειδικούς επενδυτές (θεσμικούς, αλλά και άλλες κατηγορίες) ή σε μέχρι 100 πρόσωπα – οι στόχοι της αγοράς επιτυγχάνονται πιο αποτελεσματικά με την ενθάρρυνση μόνο της ιδιωτικής τοποθέτησης σε ειδικούς επενδυτές.

* Ακόμη, προβλέπεται και συνδυασμός των δύο παραπάνω περιπτώσεων.

Όπως άλλωστε αναφέρεται, απαιτείται η δημοσίευση ΕΔ που εγκρίνεται από την Ε.Κ. εφόσον πραγματοποιείται δημόσια προσφορά αξίας άνω των 2,5 εκατ. ευρώ ή εισαγωγή σε οργανωμένη αγορά, ενώ δεν θα υπάρχει υποχρέωση δημοσίευσης ΕΔ στις εξής περιπτώσεις:

* Αν δεν γίνει δημόσια προσφορά

* Αν γίνει δημόσια προσφορά, αλλά η συνολική αξία της είναι μέχρι 2,5 εκατ. ευρώ

* Αν γίνει δημόσια προσφορά πάνω από 2,5 εκατ. ευρώ, αλλά σε λιγότερους από 100 ιδιώτες (μη ειδικούς) επενδυτές

* Αν γίνει προσφορά μόνο σε ειδικούς (θεσμικούς) επενδυτές

* Αν γίνει προσφορά μόνο σε ειδικούς (θεσμικούς) επενδυτές και σε λιγότερους από 100 ιδιώτες (μη ειδικούς) επενδυτές.

Οι προϋποθέσεις λειτουργίας αυτής της νέας μη οργανωμένης αγοράς, αλλά και το θεσμικό πλαίσιο που θα τη διέπει θα τεθούν προς διαβούλευση στους φορείς της κεφαλαιαγοράς προκειμένου να ολοκληρωθεί το τελικό κείμενο.

* Διαβάστε στη διπλανή στήλη ”Συνοδευτικό Υλικό” το προσχέδιο των προϋποθέσεων και του θεσμικού πλαισίου της ΑΥΚ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v