Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κόντρα στους προληπτικούς η Σοφοκλέους

Ο Γενικός Δείκτης διέκοψε το πτωτικό σερί των τελευταίων πέντε αρνητικών συνεδριάσεων και κινούμενος εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος, έκλεισε με αξιοσημείωτα κέρδη. Βέβαια, δεν έλειψε ούτε η μεταβλητότητα ούτε η επιφύλαξη για ένα σημαντικό τμήμα του ταμπλό, ενώ θα χρειαστούν κι άλλες ”πειστικές” συνεδριάσεις ούτως ώστε η επιχειρούμενη κίνηση να μην είναι απλά τεχνικού χαρακτήρα. Νέο ιστορικό υψηλό για Jumbo.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τρίτη και 13 ήρθε η ανοδική αντίδραση διακόπτοντας το πτωτικό σερί πέντε αρνητικών συνεδριάσεων για το Γενικό Δείκτη. Όμως, δε κατάφερε να άρει την επιφυλακτικότητα για ένα πολύ σημαντικό κομμάτι του ταμπλό.

Ήταν μία συνεδρίαση σημαντικού εύρους διακύμανσης με το δείκτη να κινείται μεταξύ 4.601,89 και 4.655,21 μονάδων και η οποία διεξήχθη εν μέσω θετικού διεθνούς κλίματος.

Πάρα ταύτα τουλάχιστον όσον αφορά την τεχνική ανάλυση η επιφυλακτικότητα παραμένει, καθώς χρειάζονται κι άλλες περισσότερο ”πειστικές” συνεδριάσεις.

Ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων (την Παρασκευή λήγουν τα ΣΜΕ Φεβρουαρίου) με τις τελευταίες πράξεις στα υψηλά ημέρας κάτι για το οποίο βοήθησε και το θετικό άνοιγμα της Wall Street.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι και η μέχρι στιγμής κίνηση μόνο σαν αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να εκληφθεί. Αν όμως ο FTSE επιτύχει κλείσιμο υψηλότερα των 2.570 μονάδων, αλλά ζει άμεσα το αρνητικό σκηνικό.

Οι ενδιάμεσες αντιστάσεις στις 2.537-45, 2.550-56 και 2.564-70 μονάδες. Αντίθετα, και σε περίπτωση επιστροφής των πιέσεων οι στηρίξεις στις 2.516, 2.505 και 2.492 μονάδες.

Ο Γενικός Δείκτης σε αντίθεση με τις προηγούμενες συνεδριάσεις και παρά το αρνητικό ξεκίνημα μετά τις 10.50 κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, προσέκρουσε δύο φορές στην περιοχή των 4.655 μονάδων, εντυπωσιακό πισωγύρισμα μέχρι τις 4.610 και εκ νέου ανοδική προσπάθεια με τελικό κλείσιμο στις 4.647,49 και κέρδη 0,84%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 450 εκατ. από τα οποία το 78,7 (κυρίως λόγω του πακέτου MPB) αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων ο τίτλος της Ελλ. Τεχνοδομικής ο οποίος επιχορηγήθηκε σαφώς και από τις τελευταίες εκθέσεις διεθνών οίκων.

Αξιοσημείωτα κέρδη για ΔΕΗ, Motor Oil, Αγροτική, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου, θετικό πρόσημο για Εμπορική, Βιοχάλκο, ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, Τιτάνα και αμετάβλητοι οι τίτλοι των Coca Cola, Ελλ. Πετρέλαια και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Αντίθετα, αξιοσημείωτες απώλειες για Cosmote και αρνητικό πρόσημο γι Folli Folli, Intralot.

Στην καλύτερη δυνατή αναλογία βρέθηκε η τελική εικόνα (καθ’ όλη τη διάρκεια της συνεδρίασης και λόγω της αυξημένης επιφυλακτικότητας, η μάχη μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών έδειχνε αρκετά αμφίρροπη) με 141 ανοδικές μετοχές έναντι 95 πτωτικών, όμως μόλις 6 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη μεγαλύτερα του 6%.



Τέλος, όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές από την πλευρά των αρνητικών πρωταγωνιστών συνεχίστηκαν οι εντυπωσιακές ημερήσιες διακυμάνσεις στη Lannet, όπως και ο ασταμάτητος κατήφορος για τον τίτλο της Newsphone.

Από την πλευρά των ”πρασίνων” στην πρώτη θέση των κερδισμένων η Interfish, σημαντικά ημερήσια κέρδη για την Compucon, συνεχίζεται η περίπου παράλληλη κίνηση για Αλλατίνη και Κατσέλη, η είδηση για είσοδο του ομίλου Ρέστη στην Imperio αύξησε συναλλαγές και κέρδη αλλά και υπήρξε και σημαντική υποχώρηση από το υψηλό ημέρας.

Με διακυμάνσεις σήμερα η Q&R,αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίαση για τη μετοχή του Αστέρα, με διαθέσεις αντίδρασης η Παντεχνική, συνεχίζουν πλαγιοανοδικά τα Αστικά Ακίνητα, με αξιοσημείωτα ημερήσια κέρδη οι τίτλοι του ομίλου MPB, ενώ μόνιμα με θετικό πρόσημο κινήθηκε η Ηλεκτρονική Αθηνών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v