Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υγιής αντίδραση για δείκτες και μετοχές

Η αντίδραση που περίμενε μερίδα αναλυτών ήρθε για τους βασικούς δείκτες και μετοχές. Με τη μετοχή της Εθνικής έως και 1,9% υψηλότερα προς τα 39,34 ευρώ, με συναλλαγές που σταδιακά αυξάνονταν και υπεραντίδραση για μετοχές κατασκευών, τις οποίες οδηγεί η ΕΛΤΕΧ με άνοδο περί το 5%. Αναθαρρημένη εμφανίζεται μερίδα Ελλήνων ”παικτών”– επενδυτών και παραγόντων της Σοφοκλέους.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η αντίδραση που περίμενε μερίδα αναλυτών δίνεται μέχρι στιγμής τόσο για τον Γενικό Δείκτη όσο και για τον FT 20. Για τον πρώτο διαμορφωνόταν στις 11:15 μέχρι τις 4.644 μονάδες και ελάχιστη τιμή στις 4.601,9 μονάδες.

Σημειωτέον ότι η ελάχιστη τιμή καταγράφηκε στα πρώτα λεπτά της συνεδρίασης, καθώς στη συνέχεια αρχικά στην Εθνική και στη συνέχεια σε Alpha, OTE, Πειραιώς και Eurobank εμφανίστηκαν αγοραστές.

Η αξία των συναλλαγών διαμορφωνόταν στα περίπου 49 εκατ. ευρώ, ήτοι κατά τι λιγότερα των όσων είχαν σημειωθεί χθες (περίπου 55 εκατ. ευρώ) την αντίστοιχη ώρα.

Ο μεγαλύτερος τζίρος, καθώς ξεπερνούσε τα 10 εκατ. ευρώ, σημειωνόταν στην Εθνική που χωρίς ιδιαίτερη αντίσταση κέρδισε μέχρι και 1,8% προς τα 39,3 ευρώ. Στις 11:18 ο Γ.Δ. διαμορφωνόταν υψηλότερα της μέχρι τότε κορυφής φθάνοντας προς τις 4.645 μονάδες.

Ήταν λογικό με τις συγκεκριμένες μετοχές του FT 20 να ”βάζουν πλάτη”, να αναθαρρήσει μετά τα πρώτα 10-15 λεπτά ένα ευρύτερο μέρος της αγοράς. Μέρος αυτού φαίνεται να σχετίζεται τουλάχιστον με όσους συνέχισαν να πραγματοποιούν συναλλαγές σε Τεξαπρέτ, Interfish, Κατσέλη, Σάνυο, Υγεία, Σιδενόρ.

Ωστόσο, μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος επικεντρώνεται στις πιθανές... συνέργιες που διαμορφώνονται στις κατασκευές μετά τη συμφωνία ΕΛΤΕΧ-Παντεχνικής.

Αυτό γιατί η μετοχή της ΕΛΤΕΧ κερδίζει έως και 5,2% (10,62 ευρώ) και της Παντεχνικής έως και 4,7% (προς τα 4,48 ευρώ).

Γεγονός που δημιουργεί δυναμική και τάση καθώς κατά 3,5% αντιδρά η μετοχή της Αθηνάς, στο 1,47 ευρώ, της ΑΕΓΕΚ κατά 2,8%, στο 0,75 ευρώ, ενώ ακολουθούσε στα 5,3 ευρώ η μετοχή της Μηχανικής.

Από τον κλάδο που θεωρητικά αντιστάθηκε χθες η μετοχή της Attica διαμορφώνεται στα 4,28 ευρώ των δε Μινωικών λίγο χαμηλότερα στα 4,8 ευρώ.

Από τις μετοχές όπου είχε διαμορφωθεί βραχυπρόθεσμη τάση η Άλφα Γκρίσιν διαμορφώνεται στα 2,68 ευρώ, με ελάχιστο όμως τζίρο, η Σέλμαν στο 1,88 ευρώ με επίσης λίγες συναλλαγές, ενώ ακολουθούσαν Σιδενόρ (σταθερά πάνω από τα 10 ευρώ), Κλουκίνας Λάππας, Πήγασος, Νεώριο, Unibrain, Reds, ΕΛΒΑΛ, Χαλκόρ και Αγροτική υψηλότερα των 4 ευρώ.

Προς τις 11:30 ο Γ.Δ. κέρδιζε 0,9% ”πατώντας” στις 4.650 μονάδες, ο FT 20 κέρδισε περίπου 27 μονάδες πλέον των 2.500 μονάδων, με την αξία των συναλλαγών να φθάνει στα 62 εκατ. ευρώ, ενώ για περίπου 165 μετοχές η τιμή διαμορφώνεται θετική.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v