Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ: Η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου

Υπεραξία ύψους 170 εκατ. ευρώ κατέβαλε πρόσφατα το ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ, η πρώτη πιλοτική επενδυτική εταιρία με εξειδίκευση στη διαχείριση αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα, στο ΤΑΠ-ΟΤΕ. Πού επενδύει το Ειδικό Ταμείο. Οι βασικοί μέτοχοι.

ΕΔΕΚΤ-ΟΤΕ: Η διάρθρωση του χαρτοφυλακίου
Την καταβολή υπεραξίας 170 εκατ. ευρώ ολοκλήρωσε πρόσφατα η Εταιρία Διαχείρισης Ειδικού Κεφαλαίου ΤΑΠ-ΟΤΕ (ΕΔΕΚΤ-Ο.Τ.Ε Α.Ε.) στο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού του ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ) για την κάλυψη των ελλειμμάτων του.

Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν υπεραξία στις 31.12.2005 από την επιτυχημένη και συνετή διαχείριση ενός κεφαλαίου αρχικού ύψους περίπου 528 εκατ. ευρώ, το οποίο ονομάσθηκε Ειδικό Κεφάλαιο και δημιουργήθηκε από προκαταβληθείσες εισφορές του ΟΤΕ προς το ΤΑΠ-ΟΤΕ και από εισφορά του ελληνικού Δημοσίου.

Σήμερα, το χαρτοφυλάκιο του Ειδικού Κεφαλαίου απαρτίζεται κατά κύριο λόγο από μετοχές των διεθνών αγορών, σε ποσοστό 33,5%, ενώ η ποσόστωση των ελληνικών μετοχών διαμορφώνεται στο 23,9%. Τα κρατικά ομόλογα καταλαμβάνουν το 36,1% του χαρτοφυλακίου (Ομόλογα Ελληνικού Δημοσίου 18,8%, κρατικά ομόλογα ευρωζώνης 17,3%) ενώ διατηρεί το 6,5% των κεφαλαίων σε μετρητά.

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά τις μετοχικές τοποθετήσεις, το Ειδικό Κεφάλαιο είναι επενδεδυμένο σε περισσότερες από 60 ελληνικές μετοχές, με μεγαλύτερο ποσοστό τοποθέτησης στους κλάδους των τραπεζών, τηλεπικοινωνιών, ενέργειας, τηλεόρασης-ψυχαγωγίας, ηλεκτρικής ενέργειας, διυλιστηρίων, ποτοποιίας και μη μεταλλικών ορυκτών και σε μετοχικούς τίτλους περισσοτέρων των 20 διεθνών αγορών με έμφαση στις αγορές των ΗΠΑ, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ελβετίας και της Ιαπωνίας. Οι ομολογιακές επενδύσεις γίνονται αποκλειστικά σε κρατικά ομόλογα των χωρών της ζώνης του ευρώ.

Επισημαίνεται ότι η ΕΔΕΚΤ-Ο.Τ.Ε. Α.Ε., η πρώτη πιλοτική επενδυτική εταιρία με εξειδίκευση στη διαχείριση αποθεματικών ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα, ιδρύθηκε με το Ν.2768/99 και λειτουργεί με άδεια της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς ως Ε.Π.Ε.Υ. σύμφωνα με τις διατάξεις των Ν.2396/1996 και Ν.2190/1920, έχοντας ως σκοπό τη διαχείριση και αξιοποίηση του Ειδικού Κεφαλαίου ΤΑΠ-ΟΤΕ, ούτως ώστε από τα κέρδη που θα προκύπτουν από την επένδυσή του να καλύπτονται ελλείμματα του ΤΑΠ-ΟΤΕ.

Η εταιρία προσφέρει τις υπηρεσίες της και σε άλλα ταμεία κοινωνικής ασφάλισης, επαγγελματικά ταμεία και λογαριασμούς ειδικών κοινωνικών φορέων.

Οι μέτοχοι της εταιρίας είναι ο Ο.Τ.Ε. Α.Ε. (40%), το Ταμείο Αρωγής Προσωπικού Ο.Τ.Ε. (35%), το Ταμείο Ασφαλίσεως Προσωπικού Ο.Τ.Ε. (15%), η Ομοσπονδία Εργαζομένων Ο.Τ.Ε. (5%) και το Ελληνικό Δημόσιο (5%).

Η ΕΔΕΚΤ-Ο.Τ.Ε. Α.Ε., κατόπιν εκτεταμένης μελέτης των πρακτικών διαχείρισης μεγάλων ταμείων συντάξεων του εξωτερικού, εφαρμόζει ένα ιδιαίτερα επιτυχημένο πλέγμα επενδυτικών κανόνων χαμηλού κινδύνου το οποίο εγγυάται διαφάνεια, αποτελεσματικότητα, χαμηλό κόστος διαχείρισης και την καλύτερη διαχείριση επενδυτικού κινδύνου.

Παρά την ιδιαίτερα αρνητική οικονομική συγκυρία μέσα στην οποία ξεκίνησε το εγχείρημα στο τέλος του 2001, η επενδυτική στρατηγική που εφαρμόστηκε οδήγησε σταδιακά στην επίτευξη σημαντικής υπεραξίας για το υπό διαχείριση κεφάλαιο.

Η ΕΔΕΚΤ-Ο.Τ.Ε. Α.Ε., με ικανοποίηση για την έως τώρα επιτυχία του εγχειρήματός της, και αντιλαμβανόμενη τις αυξημένες προσδοκίες που έχει δημιουργήσει, δεσμεύεται να συνεχίσει το δύσκολο έργο της και δίνει το στίγμα της κοινωνικής ασφάλισης του 21ου αιώνα όπου η επιτυχημένη διαχείριση των αποθεματικών των ταμείων συντάξεων μέσω εξειδικευμένων εταιριών αποτελεί μία από τις αναγκαίες προϋποθέσεις για τη βιωσιμότητα του συνταξιοδοτικού μας συστήματος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v