Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H χρυσή εφεδρεία της Σοφοκλέους!

Σε μια περίοδο όπου οι Έλληνες ιδιώτες και θεσμικοί δείχνουν αδύναμοι να παίξουν τον ρόλο τους, η Σοφοκλέους διαθέτει μια εφεδρεία που παραμένει αναξιοποίητη. Όσο κι αν φαίνεται παράξενο, αυτό το γεγονός βλάπτει και ένα σημαντικό μέρος της κοινωνίας μας.

H χρυσή εφεδρεία της Σοφοκλέους!
H άνοδος της Σοφοκλέους έχει δώσει την ευκαιρία σε αρκετούς Έλληνες ιδιώτες επενδυτές να κάνουν αυτό που επιθυμούσαν από καιρό. Να πουλήσουν τις μετοχές ή τα μερίδιά τους σε Μικτά και Μετοχικά Αμοιβαία Κεφάλαια Εσωτερικού για να ρεφάρουν τις ζημίες, αποκομίζοντας ενίοτε κι ένα καλό κέρδος.

Δεν εκπλήσσει λοιπόν που οι ξένοι επενδυτές, οι οποίοι αγοράζουν εδώ και μερικά χρόνια περισσότερες μετοχές ελληνικών εταιριών απ’ αυτές που πουλάνε, έχουν βρεθεί να ελέγχουν το 50% περίπου του ελληνικού χρηματιστηρίου.

Αυτή τη στιγμή, η συγκεκριμένη τάση δείχνει να είναι μη αναστρέψιμη καθώς οι Έλληνες ιδιώτες επενδυτές και τα παραδοσιακά θεσμικά χαρτοφυλάκια είναι καθαροί πωλητές και οι ξένοι καθαροί αγοραστές.

Κι όμως η τάση θα μπορούσε εύκολα να ανακοπεί και να αντιστραφεί με ενίσχυση του εγχώριου επενδυτικού στοιχείου αν το κράτος έπραττε το αυτονόητο.

Αν έδινε στα ασφαλιστικά ταμεία πολύ μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων για να αξιοποιήσουν την κινητή και ακίνητη περιουσία τους κατά τον καλύτερο τρόπο.

Κι όπως είναι φυσικό, αυτό δεν συνάδει με τη σημερινή κατάσταση όπου το 23% του ενεργητικού των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων είναι το ανώτατο όριο για επενδύσεις σε μετοχές και ακίνητα.

Και ασφαλώς δεν πρόκειται να αλλάξουν πολλά αν το πλαφόν ανέβει στο 28% και επιτραπεί η επένδυση σε μετοχικές αξίες και χρεόγραφα άλλων χωρών της ευρωζώνης.

Ούτε φυσικά η αποτελεσματική αξιοποίηση της περιουσίας των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων μπορεί να γίνει πραγματικότητα όταν μια απόφαση για αγοραπωλησία υπόκειται σε χρονοβόρες γραφειοκρατικές διαδικασίες, π.χ. άδειες από τους εποπτεύοντες οργανισμούς, όταν απαιτείται ταχύτητα στη λήψη και στην εκτέλεση των αποφάσεων.

Η χθεσινή ανακοίνωση της ΕΔΕΚΤ ΟΤΕ, της πρώτης επενδυτικής εταιρίας με εξειδίκευση στη διαχείριση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα, που ανέφερε ότι κατέβαλε 170 εκατ. ευρώ στο Ταμείο Ασφάλισης Προσωπικού ΟΤΕ (ΤΑΠ-ΟΤΕ) για την κάλυψη των ελλειμμάτων του, έφερε το θέμα στην επικαιρότητα.

Τα 170 εκατ. ευρώ αποτελούν υπεραξίες που δημιουργήθηκαν από τη διαχείριση ενός αρχικού κεφαλαίου ύψους 528 εκατ. ευρώ, επενδύοντας σε μετοχές και ομόλογα τόσο της Ελλάδας όσο και άλλων χωρών στο πλαίσιο μιας πολιτικής διαφοροποίησης του χαρτοφυλακίου της.

Τα οφέλη της συνετής επαγγελματικής διαχείρισης για τους ασφαλισμένους των ταμείων, τους φορολογουμένους και γενικότερα την κοινωνία είναι φανερά. Ιδίως αν συνοδεύεται από μεγαλύτερο βαθμό ελευθερίας, αυστηρή εποπτεία των ταμείων και σύστημα εταιρικής διακυβέρνησης.

Θα γίνουν όμως εξίσου φανερά στη Σοφοκλέους τα οφέλη αν τα ταμεία μπορούν να επενδύσουν σε πολλές εισηγμένες εταιρίες και όχι μονάχα σε 5 τράπεζες, τον ΟΤΕ, τη ΔΕΗ και λίγες ακόμη.

Όσο η πολιτική της διαφοροποίησης χαρτοφυλακίου με στόχο την επίτευξη υψηλότερων αποδόσεων για το ίδιο επίπεδο ρίσκου απαιτεί επενδύσεις εντός και εκτός Ελλάδας, άλλο τόσο απαιτεί μεγαλύτερο ”μπουκέτο” επιλογών στη Σοφοκλέους.

Όπως επίσης απαιτεί πολύ υψηλότερο πλαφόν από το σημερινό 23%.

Μερικοί ίσως ισχυριστούν ότι ακόμη κι αν αυξηθεί το ανώτατο όριο του ενεργητικού των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων, η δυνατότητα επένδυσης σε άλλες χώρες θα αποδυναμώσει το όποιο πλεονέκτημα της Σοφοκλέους και δεν θα αυξήσει το ειδικό βάρος των εγχώριων δυνάμεων στο Χ.Α.

Πιθανόν να έχουν δίκιο αν το πλαφόν πάει στο 28%. Δεν θα συμβεί όμως το ίδιο αν πάει στο 70% ή 80%.

Ας μην ξεχνάμε άλλωστε το μάθημα της Σοφοκλέους. Πολλές φορές είναι καλύτερα να είσαι ένα μικρό ψάρι σε μια μεγάλη λίμνη παρά ένα μεγάλο ψάρι σε μια μικρή λίμνη. Έστω κι αν παίρνει κάποιο χρόνο να το συνειδητοποιήσεις.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v