Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Και πάλι ”εισαγόμενη” η διάθεση ανόδου

Το θετικό κλίμα που ξεκινά από τη Ν. Υόρκη για να διαχυθεί στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και τις αγορές της Άπω Ανατολής θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό θα επηρεάσει και το ελληνικό. Στη Σοφοκλέους το ενδιαφέρον παραμένει επικεντρωμένο σε ΕΤΕ, ΟΤΕ, αλλά και σε αρκετές περιπτώσεις εταιριών από τη μεσαία – χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, όπου φαίνεται να υπάρχουν εξελίξεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το σημερινό Εγερτήριο και ο φίλτατος Βασίλης Βαλαμβάνος μας έφτιαξαν για τα καλά τη μέρα.

Από νωρίς το πρωί.

Από το συγκεκριμένο κείμενο αναπαράγουμε αυτό που φαίνεται να αποτελεί την ουσία του όλου προβλήματος, καθώς ”κατά βάθος ο Αλέξης Πιλάβιος έχει δίκαιο. Αλλά στο σύγχρονο κόσμο που ζούμε, πού θα το βρει;”.

Χρήσιμη δείχνει και η αναφορά–υπενθύμιση στο παρελθόν και τις νουθεσίες του προηγούμενου προέδρου της Ε.Κ. για να συμπληρώσουμε μερικά ενδιαφέροντα.

Την 1η/11/05 η ΤτΕ επιβάλλει πρόστιμα σε 13 πιστωτικά ιδρύματα για παραβάσεις που αφορούν σε ξέπλυμα χρήματος.

Το σύνολο των προστίμων που επιβλήθηκαν έφτανε τα 19 εκατ. ευρώ. Και το ερώτημα που τίθεται ευθέως αφορά στο πού ακριβώς βρίσκεται η συγκεκριμένη υπόθεση.

Στις 5/9/2005 η Ε.Κ. πραγματοποιεί συνέδριο για ξέπλυμα χρήματος.

Ακολουθούν στις 16/11 της ίδιας χρονιάς νουθεσίες του Αλ. Πιλάβιου ”υπέρ της θέσπισης αυστηρότερων ρυθμίσεων”, μιλώντας στη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, με αντικείμενο το σχέδιο νόμου έναντι στο ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Και ερχόμαστε στο σήμερα.

Οι αρμόδιοι σηκώνουν και πάλι τα λάβαρά τους κατά των υπεράκτιων και του ξεπλύματος του μαύρου χρήματος, προφανώς για δύο λόγους.

Είτε για να έχουν εξασφαλισμένο άλλοθι για ό,τι μέλλει προκύψει, είτε γιατί πράγματι έχουν αναπτυχθεί πλέον μηχανισμοί και συστήματα ελέγχου και επιβολής των προβλεπόμενων κυρώσεων.

Τελεία και παύλα.

Στη Σοφοκλέους, οι ξένοι, οι οποίοι έχουν το πάνω χέρι, κινούνται με βάση την τακτική που ακολουθούν διεθνώς.

Ιστορικά υψηλότατο επίπεδο τιμών στη Wall Street (*), επιθετικές διαθέσεις αγοραστών σε Άπω Ανατολή και Ευρώπη με τον αγαπημένο όμιλο των ξένων, την Εθνική, να παρουσιάζεται την επόμενη εβδομάδα στο Λονδίνο.

Οι αναλυτές περιμένουν κατά μέσο όρο αύξηση 38% στα κέρδη του ομίλου.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει εκ των πραγμάτων γενικότερα ο τραπεζικός κλάδος, καθώς συνεχίζεται για πολλοστή εβδομάδα η απορρόφηση της όποιας προσφοράς εκδηλώνεται στη μετοχή της Alpha Βank σε συγκεκριμένο εύρος τιμών.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο ΟΤΕ, με τη διοίκηση του Οργανισμού να ”κρατά” μικρό καλάθι όσον αφορά στα περί στρατηγικών επενδυτών.

Για πολλοστή συνεδρίαση θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στα επιμέρους, καθώς σε κλάδους όπως οι κατασκευές, η ακτοπλοΐα, τα είδη διατροφής και το εμπόριο, κυρίως όμως σε αυτόν της ενέργειας, η κινητικότητα συνεχίζεται με ταχύτερο ή λιγότερο ταχύ ρυθμό.

Ενδιαφέρον παρουσιάζει και ο τομέας του ευρύτερα εννοούμενου κλάδου της μεταλλουργίας, καθώς τις επόμενες δύο εβδομάδες πρόκειται να επισκεφτεί τη χώρα μας κλιμάκιο υψηλόβαθμων στελεχών του ομίλου Severstal.

Κινητικότητα παρουσιάζεται και στον χώρο του μεσαίου μεγέθους εταιριών, που ξεχώρισε χθες και λόγω αυξημένων συναλλαγών ο Μπήτρος.

Κινητικότητα και στο μέτωπο της ακτοπλοΐας, όπου η πλευρά Π. Παναγόπουλου ενισχύει άμεσα και έμμεσα τη θέση της στο ΜΚ των Μινωικών Γραμμών.

Ενδιαφέρον ενδέχεται να παρουσιάσει και η μετοχή της ΑΝΕΚ, εάν πράγματι επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για τα μεγέθη του 2006.

Από τον κλάδο τροφίμων–ειδών διατροφής η διοίκηση της Coca Cola 3E επαναβεβαιώνει τη διάθεσή της να προχωρήσει σε νέες εξαγορές (φαίνεται να βρίσκεται κοντά στην υπογραφή συμφωνίας με ρωσική εταιρία), ενώ για μία ακόμη συνεδρίαση ξεχώρισε χθες ο Κατσέλης.

* Αξίζει να σημειωθεί πως από το τέλος του Β’ Μεγάλου Πολέμου μέχρι σήμερα ο βασικός δείκτης του αμερικανικού χρηματιστηρίου διαμορφώνεται θετικά (και πολύ συχνά με διψήφιο ποσοστό) σε κάθε τρίτο χρόνο της τετραετούς περιόδου διακυβέρνησης των ΗΠΑ. Το 2007 είναι ο τρίτος χρόνος της θητείας Μπους junior.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v