Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο κρυφός θησαυρός του …νερού!

Σε μια εποχή που ολοένα και περισσότεροι αναγνωρίζουν τη σημασία του νερού, παίρνοντας θέση, το ελληνικό δημόσιο δεν κάνει το αυτονόητο. Να προχωρήσει στη συγχώνευση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στις οποίες είναι βασικός μέτοχος. Αυτό χάνει.

Ο κρυφός θησαυρός του …νερού!
Σε μια εποχή που ολοένα και περισσότεροι αναγνωρίζουν τη σημασία του νερού, παίρνοντας θέση, το ελληνικό δημόσιο δεν κάνει το αυτονόητο. Να προχωρήσει στη συγχώνευση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στις οποίες είναι βασικός μέτοχος. Αυτό χάνει.

Τα Ηνωμένα Έθνη προβλέπουν ότι μέχρι το 2050 πάνω από 2 δισεκατομμύρια πολίτες σε 48 χώρες δεν θα έχουν αρκετό νερό να πιούνε.

Με άλλα λόγια θα παρουσιαστεί έλλειψη νερού σε παγκόσμια κλίμακα και όπως συμβαίνει σε τέτοιες περιπτώσεις η τιμή του συγκεκριμένου αγαθού δεν θα μπορεί να ακολουθήσει παρά μία κατεύθυνση, την ανοδική.

Οι κλιματολογικές αλλαγές που έχουν συντελεστεί ή συντελούνται έχουν ασφαλώς σημαντική συμβολή σε αυτή τη νέα πραγματικότητα που πιθανόν θα καταστήσει το νερό πιο πολύτιμο αγαθό και από το πετρέλαιο.

Και αν η ανισορροπία προσφοράς και ζήτησης νερού δεν είναι αρκετή, υπάρχει κι ένα ακόμη πρόβλημα: Η μεταφορά του νερού σε περιοχές που το έχουν ανάγκη καθώς απαιτείται η δημιουργία αγωγών που μεταφράζονται σε επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ.

Όσοι συμφωνούν με αυτές τις εκτιμήσεις έχουν ξεκινήσει να κάνουν το αυτονόητο.

Οι θεσμικοί επενδυτές τοποθετούν κάποια κεφάλαια σε μετοχές εταιριών παραγωγής και διαχείρισης υδάτινων πόρων και απ’ ό,τι φαίνεται δεν το έχουν μετανιώσει καθόλου.

Ο παγκόσμιος δείκτης των εταιριών νερού του Bloomberg εμφανίζει υψηλότερες ετήσιες αποδόσεις σε σχέση με τον αντίστοιχο χρηματιστηριακό δείκτη των εταιριών πετρελαίου και φυσικού αερίου και τον δείκτη S&P 500 από το 2003 μέχρι σήμερα.

Εκτός όμως από τους θεσμικούς επενδυτές, έντονο ενδιαφέρον για εξαγορές μικρότερων εταιριών δείχνουν επίσης οι μεγάλες εταιρίες του κλάδου, όπως οι γαλλικές Suez και Veolia. Ακόμη και άλλοι όμιλοι, όπως η εταιρία εμφιάλωσης Coca Cola HBC, δραστηριοποιούνται στον χώρο, εξαγοράζοντας εταιρίες νερού, για να επωφεληθούν από τις καταναλωτικές τάσεις.

O όμιλος της Suez είναι πιο γνωστός στην Ελλάδα λόγω της θέσης που έχουν ήδη πάρει 3 εταιρίες του στην ΕΥΑΘ. (Εταιρεία Υδρευσης-Αποχέτευσης Θεσσαλονίκης Α.Ε.”. Όμως, την πόρτα των αρμοδίων στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας έχει επίσης χτυπήσει η Veolia.

Υπό αυτές τις συνθήκες θα περίμενε κάποιος ότι το ελληνικό δημόσιο που είναι ο βασικός μέτοχος της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ θα έκανε το αυτονόητο.

Κοινώς, θα κινούσε τις διαδικασίες συγχώνευσης των δυο εταιριών για να δημιουργήσει μία μεγαλύτερη εταιρία ύδατος που θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τις συνέργιες από τη συνένωση των δύο εταιρών.

Θα δημιουργούσε επίσης μία εταιρία υδάτινων πόρων που θα ήταν πιο ορατή στο ραντάρ των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων και η οποία θα μπορούσε να παίξει μεγαλύτερο ρόλο στην ευρύτερη γεωγραφική ζώνη, εξαγοράζοντας ομοειδείς εταιρίες.

Τα οφέλη για το Δημόσιο είναι προφανή. Από τη μια πλευρά θα μπορούσε να εισπράξει πολύ περισσότερα είτε ιδιωτικοποιώντας, είτε μετοχοποιώντας τη νέα μεγαλύτερη εταιρία.

Θα μπορούσε επίσης να διαπραγματευτεί επί διαφορετικής βάσης με την όποια Suez ή Veolia που θα ενδιαφερόταν για μια στρατηγική συμμαχία.

Ποτέ φυσικά δεν είναι αργά για να γίνει κάτι τέτοιο. Οι πρωτοβουλίες όμως απουσιάζουν. Τουλάχιστον προς το παρόν.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v