Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H διόρθωση που δεν… έρχεται!

Εδώ και αρκετές εβδομάδες, οι φωνές που προειδοποιούν για την επερχόμενη διόρθωση των χρηματιστηριακών αγορών έχουν πολλαπλασιαστεί. Ωστόσο, διόρθωση δεν έχουμε δει ακόμη. Αυτό όμως μπορεί να είναι μην είναι καλό νέο για τους βραχυπρόθεσμους ”παίκτες” που ποντάρουν στην κατεύθυνση της αγοράς.

H διόρθωση που δεν… έρχεται!
Περισσότερο ίσως από κάθε άλλο, οι περισσότεροι διαχειριστές των Hedge Funds αντιμετωπίζουν ένα μεγάλο δίλημμα αυτή την περίοδο. Ιδίως εκείνων της κατηγορίας Long/Short που διαχειρίζονται τα περισσότερα κεφάλαια.

Θα πρέπει να αποφασίσουν αν θα ποντάρουν σε περαιτέρω άνοδο της αγοράς ή θα ασπαστούν τη θεωρία της διόρθωσης για την οποία προειδοποιούν οι στρατηγικοί αναλυτές αρκετών διεθνών επενδυτικών οίκων εδώ και μερικές εβδομάδες.

Η απόφαση είναι σημαντική γιατί ο καιρός περνά και αυτοί γνωρίζουν καλύτερα από τον καθένα ότι ο χρόνος είναι χρήμα. Ένα μέρος της απόδοσης των κεφαλαίων που διαχειρίζονται καταλήγει στην τσέπη τους και ασφαλώς πρόκειται για πολλά λεφτά που κανείς ορθολογικός άνθρωπος δεν μπορεί να αγνοήσει.

Όμως, όλοι γνωρίζουν ότι η διόρθωση στις χρηματιστηριακές αγορές έρχεται απροειδοποίητα και όταν κανείς δεν την περιμένει.

Θα προτιμούσαν λοιπόν να βρίσκονται στη σωστή πλευρά της αγοράς όταν αυτό συμβεί παρά στη λάθος και να σπεύδουν εκ των υστέρων να αντισταθμίζουν τον κίνδυνο στο μετοχικό χαρτοφυλάκιό τους, αγοράζοντας put ή πουλώντας call stock και index options ή futures.

Aν όμως οι επαγγελματίες της αγοράς έχουν τέτοια διλήμματα τι θα πρέπει να κάνουν οι υπόλοιποι θνητοί επενδυτές;

Δυστυχώς, η απάντηση δεν είναι προφανής. Υπάρχουν αρκετοί δείκτες που συνεχίζουν να στέλνουν σήμα για επερχόμενη διόρθωση των μετοχών αλλά και μερικοί άλλοι που συνεχίζουν να αντιστέκονται.

Το γεγονός ότι οι δεύτεροι είναι λιγότεροι από τους πρώτους ίσως καθιστά ευκολότερη την παρουσίασή τους.

Τα λεφτά που έχουν τα private equities και δεν έχουν ακόμη επενδυθεί εκτιμάται ότι ξεπερνούν τα 210 δισ. ευρώ και ως γνωστόν αυτά τα λεφτά μπορεί να πολλαπλασιαστούν επί 4 ή 5 φορές τουλάχιστον σε περίπτωση μοχλευμένων εξαγορών επιχειρήσεων.

Το γεγονός ότι η απόδοση των ελεύθερων ταμειακών ροών συνεχίζει να είναι ασυνήθιστα υψηλότερη από την απόδοση των εταιρικών ομολόγων σημαίνει ότι οι μοχλευμένες εξαγορές έχουν ακόμη ζωή.

Την ίδια στιγμή, οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να είναι καθαροί αγοραστές μετοχών τους μέσω των προγραμμάτων επαναγοράς, η ψυχολογία των μικροεπενδυτών στην Ελλάδα και την υπόλοιπη Ευρώπη παραμένει εύθραυστη και ο Μπερνάνκε στέλνει καθησυχαστικά μηνύματα για τον αμερικανικό πληθωρισμό και συνάμα για τα επιτόκια του δολαρίου.

Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, η αβεβαιότητα και η νευρικότητα είναι δικαιολογημένες και μπορούν να έχουν ως τελική κατάληξη μια περίοδο διακυμάνσεων των μετοχών σε ένα εύρος τιμών τα ανώτερα όρια του οποίου ίσως δεν έχουμε ακόμη δει.

Υπό αυτή την έννοια, το στοίχημα υπέρ της χρηματιστηριακής διόρθωσης ίσως τελικά κοστίσει όσο το στοίχημα υπέρ της ανόδου, και υπάρχει ανάλογο προηγούμενο τα τελευταία χρόνια.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v