Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στην Εθνική το 25% των συναλλαγών

Τράπεζες και τηλεπικοινωνίες έστειλαν ψηλότερα το Γενικό Δείκτη, σηματοδοτώντας τη συνέχεια της ανοδικής αντίδρασης στον απόηχο των σημαντικών χτεσινών κερδών της Wall. Σαφώς επιφυλακτικότερη εικόνα σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση. Περισσότερο από το 1/4 του συνολικού τζίρου για τον τίτλο της Εθνικής. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Jumbo, Eurobrokers.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίαση για το Γενικό Δείκτη η οποία κάλλιστα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί δύο ταχυτήτων, καθώς από τη μέση και χαμηλότερα η επιφυλακτικότητα ήταν έκδηλη, κάτι που επιβεβαιώνεται από την τελική αναλογία ανοδικών –πτωτικών μετοχών, από την υποαπόδοση του FTSEM και ακόμα περισσότερο από το αρνητικό πρόσημο του FTSES.

Ουσιαστικά η σημερινή άνοδος του Γενικού Δείκτη επετεύχθη από Τράπεζες (+1,20%) και Τηλεπικοινωνίες (+1,38% ) και βέβαια με σημαντικότερο πρωταγωνιστή τον τίτλο της Εθνικής, όχι μόνο λόγω των αξιοσημείωτων κερδών (+2,38%), αλλά πολύ περισσότερο λόγω του ότι στην εν λόγω μετοχή αντιστοιχεί περισσότερο από το 25% του συνολικού ημερήσιου τζίρου.

Μάλιστα, το γεγονός ότι το σημερινό κλείσιμο επετεύχθη με υπέρβαση και πάλι των 40 ευρώ (μετά από έξι συνεδριάσεις) θεωρείται θετικό έστω κι αν η σημερινή ενδοσυνεδριακή κορυφή ήταν οριακά χαμηλότερη από την αμέσως προηγούμενη (ενδοσυνεδριακό υψηλό στις 5/2/2007 40,52 ευρώ).

Τεχνικά, η όλη κίνηση ακόμα και σήμερα παραπέμπει σε αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα και αυτό θα ισχύει όσο ο FTSE δεν επιτυγχάνει κλείσιμο υψηλότερα των 2.595 μονάδων ή ο Γενικός Δείκτης υψηλότερα των 4.770 μονάδων.

Από εκεί και πέρα, και όσον αφορά τον FTSE, οι επόμενες αντιστάσεις στις 2.587-91 και 2.595 μονάδες και οι στηρίξεις στις 2.570-68 και 2.560-52 μονάδες.

Η εικόνα στις μετοχές του FTSE θα μπορούσε να χαρακτηριστεί μικτή, καθώς αξιοσημείωτες απώλειες κατέγραψαν ΔΕΗ, Τιτάνας, με αρνητικό πρόσημο έκλεισαν Αγροτική, Coca Cola, Ελλ. Τεχνοδομική, ΟΠΑΠ, Motor Oil και αμετάβλητος ο τίτλος των Ελλ. Πετρελαίων.

Αντίθετα, και εκτός της Εθνικής, αξιοσημείωτα κέρδη για Βιοχάλκο, Folli Follie και ΟΤΕ και θετική μεταβολή για Cosmote, Ιntralot, Alpha Bank, Εμπορική, Eurobank, Πειραιώς, Κύπρου και Ταχ. Ταμιευτήριο.

Ο Γενικός Δείκτης, για τρίτη συνεχόμενη ημέρα, κινήθηκε μόνιμα με θετικό πρόσημο, περιόρισε σημαντικά τις ημερήσιες διακυμάνσεις και με τις δημοπρασίες έκλεισε κοντά στο υψηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.732,76 μονάδες με κέρδη 0,72%, ενώ ο τζίρος σημαντικά αυξημένος κυρίως λόγω των προσυμφωνημένων συναλλαγών ξεπέρασε τα 538 εκατ. από τα οποία τα 179,5 αφορούσαν πακέτα.

Είχε όλες τις προϋποθέσεις να είναι καλύτερη η τελική εικόνα, όμως η έκδηλη επιφυλακτικότητα δεν επέτρεψε κάτι τέτοιο και έτσι 115 ανοδικές μετοχές αντιπαρατίθενται με 134 πτωτικές, ενώ έξι τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7-19,57%.

Εκ νέου ανοδική συνεδρίαση και στην αγορά παραγώγων όπου μία ημέρα πριν τη λήξη των ΣΜΕ Φεβρουαρίου η εκεί εμπλεκόμενοι ακολούθησαν την υποκείμενη διατηρώντας τις μικρές υποτιμήσεις. Στα ΣΜΕ του πρώτου μήνα που όμως πρέπει να τονιστεί ότι αυτές είναι σημαντικά μεγαλύτερες στα ΣΜΕ του δεύτερου.

Τέλος, όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές κέρδη, ημερήσιες συναλλαγές και νέο ιστορικό υψηλό απαιτούν προσοχή για τους Eurobrokers, ξαφνικό αγοραστικό ενδιαφέρον για κοινή και προνομιούχα μετοχή της Ξυλεμπορίας, συνέχισε ανοδικά η Κρέκα.

Επίσης, αποτελέσματα και εκθέσεις έστειλαν σε νέο ιστορικό υψηλό την Jumbo, αισιόδοξες εκτιμήσεις δημιούργησαν κινητικότητα στη Revoil, ανοδική κίνηση μετά από περίοδο συσσώρευσης για την Autohellas, ενώ αγοραστικό ενδιαφέρον παρουσιάστηκε σε Vivartia, Κατσέλη, Global ΑΕΕΧ, Κούμπα, Σιδενόρ, Aspis Bank, Εθνική Ασφαλιστική και Αβαξ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v