Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Επιχειρηματικοί όμιλοι στο επίκεντρο

Μετοχή-κλειδί και για τη βραχυπρόθεσμη τάση παραμένει εύλογα η Εθνική, ενώ η θετική αντίδραση της Eurobank εξισορροπεί εν μέρει τις απώλειες του ΟΤΕ (-1,5%). Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και των αποδόσεων οι μετοχές ΕΧΑΕ (μέρισμα - επιστροφή κεφαλαίου), Jumbo, Folli, Κρέκα, αλλά και των ομίλων Μυτιληναίου και Λαυρεντιάδη.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Διερευνητικού χαρακτήρα θεωρούνται μέχρι στιγμής οι κινήσεις των βραχυπρόθεσμων παικτών. Λόγω της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων χρήσης 2006 και της παρουσίασης του επιχειρησιακού προγράμματος της Εθνικής στο Λονδίνο (22/2), ορισμένοι παίκτες σπεύδουν να κατοχυρώσουν τις υψηλές υπεραξίας που αποκόμισαν τις προηγούμενες 2-3 συνεδριάσεις ρευστοποιώντας πέριξ των 40,40 ευρώ.

Εάν στο διήμερο 21-22/2 (όταν δηλαδή θα ”βγαίνουν” οι ειδήσεις) η μετοχή της Εθνικής δεν πιεστεί χαμηλότερα της βραχυπρόθεσμης ”στήριξης”, τότε η τάση για τον ASE 20 μπορεί να τον συντηρήσει υψηλότερα των 2.520 μονάδων.

Ωστόσο η διάθεση θα λέγαμε πως είναι περισσότερο θετική στον μεσαίο χώρο παρά σε μετοχές-κλειδιά του ASE 20.

Από την ΕΛΤΕΧ που φαίνεται να βρίσκεται κοντά σε μία ακόμη επιχειρηματική κίνηση (δες σχετικό θέμα), την υψηλή κερδοφορία και τα ”δώρα” της ΕΧΑΕ (δες σχετικό θέμα) μέχρι την υπεραπόδοση των Μυτιληναίου - ΜΕΤΚΑ, τις κινήσεις από το μέτωπο Λαυρεντιάδη και τα νεότερα από τον χώρο των ασφαλιστικών εταιριών, καταγράφονται χρήσιμες ενδείξεις για τη συνέχεια.

Ωστόσο για τον Γ.Δ. θα πρέπει να διαφυλαχθεί η βάση των 4.700 - 4.705 μονάδων καθώς μετά τις 11:10 εκδηλώθηκαν σταδιακά περισσότερες πωλήσεις στη μετοχή του ΟΤΕ πιέζοντας την τιμή μέχρι και 1,65% χαμηλότερα προς τα 22,6 ευρώ.

Μοιρασμένη η εικόνα της αγοράς καθώς για περίπου 70-75 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν θετική. Ξεχώριζαν οι Veterin, μετά τις τελευταίες κινήσεις στον όμιλο Λαυρεντιάδη προς τα 4,36 ευρώ, ενώ ακολουθούσε προς τα 8,38 ευρώ η Lamda Detergent.

Στη μετοχή της ΚΡΕΚΑ, μετά και τη χθεσινή αντίδραση, οι αγοραστές έφταναν προς το 1,92 ευρώ (8%), ενώ ενδιαφέρον παρουσίαζε συνολικότερα η αντίδραση των Μυτιληναίου - ΜΕΤΚΑ. Η μετοχή του πρώτου αντιδρούσε προς τα 35,12 ευρώ. Καθώς ο όμιλος έχει δημοσιοποιήσει την πρόθεσή του να ακολουθήσει ένα τέταρτο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, ενώ η ΜΕΤΚΑ ”χτυπούσε τα 11 ευρώ.

Σε νέα υψηλά διαμορφωνόταν η τιμή της Jumbo (20,72 ευρώ) με συναλλαγές περισσότερες του 1 εκατ. ευρώ, ενώ και σήμερα συντηρούνταν η μόχλευση στη μετοχή του Κατσέλη (στα 3,60 ευρώ). Στις 11:15 ο Γ.Δ. διαμορφωνόταν λίγο χαμηλότερα των 4.725 μονάδων με τις συναλλαγές να φτάνουν στα 51 εκατ. από τις οποίες περίπου 8 εκατομμύρια αφορούσαν στη Eurobank (υψηλότερα προς τα 30 ευρώ), περί τα 7,5 εκατ. ευρώ στην Εθνική και περίπου 5,2 στον τίτλο του ΟΤΕ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v