Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ενέργεια και Εθνική δίνουν τον τόνο

Οι κινήσεις του ομίλου της Εθνικής και οι εξελίξεις από το ενεργειακό μέτωπο εκτιμάται πως μπορεί να αποτελέσουν τους καταλύτες για τη διαμόρφωση και της βραχυπρόθεσμης τάσης. Στο επίκεντρο μετοχές εταιριών με διαμορφωμένη ανοδική τάση, που... περιμένουν να επιβεβαιωθεί το ανοδικό ενδεχόμενο.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

”Καλή Σαρακοστή” εύχεται από το Εγερτήριό του ο Βασίλης Βαλαμβάνος και τουλάχιστον η στήλη κρατά το θρησκευτικό περιεχόμενο των ευχών του φίλου Βασίλη.

Για το... ταμπλό οι μέρες φαίνεται πως μας φέρνουν σε έναν επόμενο κύκλο, καθότι η εικόνα των ξένων αγορών, τα οικονομικά αποτελέσματα των εισηγμένων και η διαμορφωμένη τάση μπορεί να βάλουν σε... πειρασμούς αρκετούς ”παίκτες”.

Αναμφίβολα, η τρέχουσα εβδομάδα χαρακτηρίζεται από τα νεότερα της Εθνικής, αλλά και τα πρώτα ουσιαστικά βήματα που πραγματοποιούνται, όσον αφορά στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Και αν τα όσα θα ανακοινωθούν από πλευράς ομίλου Εθνικής μπορεί να επηρεάσουν και βραχυπρόθεσμα την τάση βασικών δεικτών, οι εξελίξεις από τον ενεργειακό κλάδο κατά πάσα πιθανότητα μπορεί να ανοίξουν το παιχνίδι για ένα μεγάλο μέρος της αγοράς μας σε βάθος χρόνου.

Περιμένοντας λοιπόν τα αποτελέσματα της Εθνικής, την παρουσίαση του τριετούς επιχειρηματικού σχεδιασμού στο Λονδίνο και τον διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ, δεν μπορούμε παρά να παραμείνουμε επικεντρωμένοι στα επιμέρους.

Θα πρέπει βέβαια να αποσαφηνιστεί άμεσα η βραχυπρόθεσμη τάση για την ανοδική φορά της οποίας διατηρούμε ορισμένες επιφυλάξεις.

Κυρίως γιατί η αντίδραση από τα χαμηλά της 12ης/2 (4.592,8) μέχρι και το επίπεδο της Παρασκευής πραγματοποιήθηκε με συγκριτικά λιγότερες συναλλαγές από ό,τι απαιτούνταν.

Κατά πάσα πιθανότητα, η τάση θα αποσαφηνιστεί αύριο – μεθαύριο, οπότε θα φανούν και οι πραγματικές διαθέσεις όσων βραχυπρόθεσμα πόνταραν στην Εθνική.

Ο ενεργειακός τομέας βάζει στο παιχνίδι ισχυρότατους ομίλους του μεγέθους μιας Motor Oil, του ομίλου Κοπελούζου, αλλά και εισηγμένους όπως ΕΛΤΕΧ, Μυτιληναίο, ΓΕΚ-Τέρνα.

Το πώς θα μοιραστεί η ”πίτα” στην πρώτη κρίση αυτής της εβδομάδας ενδέχεται να αποτελέσει πρόκριμα για τη συνέχεια.

Στα επιμέρους χρήζουν προσοχής οι εξελίξεις στον κατασκευαστικό κλάδο (δες σχετικά για ΕΛΤΕΧ και J&P Overseas), τρόφιμα – είδη διατροφής (δες σχετικά για Κατσέλη), στην αποσαφήνιση της πρόθεσης του υπουργείου Οικονομίας, όσον αφορά στο ενδεχόμενο φορολόγησης κερδών – υπεραξιών και stock options μετοχών, στην αναθεώρηση της τιμής–στόχου της Εθνικής στα 50 ευρώ από Citigroup, αλλά και στις μετοχές εκείνες όπου έχει διαμορφωθεί ανοδική φορά τις τελευταίες συνεδριάσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v