Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Oι μέτοχοι, το μέρισμα και οι ”αγορές ιδίων”

Σε μια εποχή παχέων αγελάδων όπου τα κέρδη των εταιριών αυξάνονται με υψηλούς ρυθμούς, οι μέτοχοι περιμένουν να ικανοποιηθούν. Πολλές εταιρίες όμως παραγνωρίζουν την αξία του μερίσματος και προσφεύγουν σε άλλους τρόπους ικανοποίησης των μετόχων που δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικοί.

Oι μέτοχοι, το μέρισμα και οι ”αγορές ιδίων”
Οι επενδυτές προτιμούν τις αυξήσεις στα μερίσματα που διανέμονται από τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών και άλλες μορφές αξιοποίησης των κεφαλαίων των εταιριών.

Αυτό ήταν το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η ομάδα της Citigroup που εξέτασε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος αξιοποίησης των διαθέσιμων κεφαλαίων από τις εισηγμένες εταιρίες στην Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας.

Η αύξηση του κανονικού μερίσματος είχε τη μεγαλύτερη θετική συνέπεια στη μετοχή των εταιριών.

Επιπλέον, οι αναλυτές συμπέραναν ότι οι αυξήσεις στα μερίσματα υπολείπονται των αυξήσεων στα καθαρά κέρδων των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων από το 2003 μέχρι σήμερα.

Τα ευρωπαϊκά επιχειρηματικά κέρδη έχουν αυξηθεί 101%, ενώ τα μερίσματα μόλις 45% την ίδια περίοδο.

Ανάλογη μελέτη δεν έχει γίνει για την ελληνική αγορά και ως εκ τούτου θα ήταν παρακινδυνευμένο να προχωρήσει κάποιος σε γενικεύσεις για τις συνέπειες στις τιμές των μετοχών.

Δεν μπορούμε όμως να παραβλέψουμε το γεγονός ότι στην Ελλάδα, όπως και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, το ποσοστό των κερδών που διανέμεται υπό μορφή μερίσματος (payout ratio) στους μετόχους είναι χαμηλό είτε συγκριθεί με το αντίστοιχο στη Βρετανία είτε με το ιστορικό μέσο ποσοστό των ίδιων των εταιριών.

Δεν είναι τυχαίο ότι δύο ελληνικές τράπεζες, η Alpha Bank και η Eurobank, συγκαταλέγονται από τη Citigroup στη λίστα των ευρωπαϊκών εταιριών που διανέμουν χαμηλότερο, έστω και ελαφρώς, ποσοστό των κερδών τους σε μερίσματα σε σχέση με τον ιστορικό μέσο όρο τους.

Στην περίπτωση της Alpha, το σημερινό ποσοστό είναι 46% έναντι 47% του ιστορικού μέσου όρου, ενώ στην περίπτωση της Εurobank είναι 53% έναντι 54% αντίστοιχα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της αμερικανικής τράπεζας.

Εξυπακούεται ότι η μερισματική πολιτική που ακολουθεί μια εταιρία είναι αναπόσπαστο κομμάτι της συνολικής πολιτικής της. Αν το μάνατζμεντ θέλει π.χ. να χρηματοδοτήσει τις εξαγορές άλλων εταιριών ή την οργανική ανάπτυξη της εταιρίας γιατί προσδοκά μεγαλύτερες αποδόσεις, ίσως αποφασίσει να προχωρήσει σε μεγαλύτερο βαθμό αυτοχρηματοδότησης της επέκτασης που μοιραία θα αποβεί εις βάρος της διανομής μερίσματος.

Υπό αυτή την έννοια, κάποιος πιθανόν να δικαιολογήσει τη μερισματική πολιτική εταιριών που χαρακτηρίζονται από υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Σε αρκετές περιπτώσεις όμως οι εταιρίες προτιμούν να χρησιμοποιήσουν τα κεφάλαιά τους για να προχωρήσουν σε επαναγορές ιδίων μετοχών αντί της διανομής μερίσματος.

Θεωρητικά, η επαναγορά ιδίων μετοχών αποβλέπει στη μείωση των υφιστάμενων μετοχών ώστε να αναλογούν περισσότερα κέρδη ανά μετοχή στους υπόλοιπους μετόχους. Είναι λοιπόν ένας τρόπος για να μεγιστοποιηθεί η αξία των μετοχών τους.

Στην πράξη όμως έχει αποδειχτεί ότι αρκετές εταιρίες ενεργοποιούν τα προγράμματα επαναγοράς ιδίων μετοχών για να στηρίξουν τις μετοχές τους και να τις ξαναπουλήσουν αργότερα σε υψηλότερα επίπεδα τιμών προκειμένου να βγάλουν υπεραξίες.

Επιπλέον, είναι γνωστό ότι οι επαναγορές ιδίων μετοχών από εταιρίες συνδέονται με γενναιόδωρα προγράμματα stock options σε προνομιακούς όρους που συνήθως απευθύνονται σε μικρό αριθμό στελεχών τους.

Ασφαλώς όλα είναι σχετικά. Υπάρχουν όμως ορισμένα πράγματα που είναι πιο σχετικά από κάποια άλλα για τους μετόχους κι ένα από αυτά είναι το μέρισμα.

Η συντηρητική μερισματική πολιτική από εταιρίες που δεν έχουν καλές αναπτυξιακές προοπτικές αλλά βγάζουν παχυλά κέρδη δεν στέλνει το σωστό μήνυμα στην αγορά. Ιδίως αν oι εταιρίες προτιμούν τη μέθοδο της επαναγοράς ιδίων μετοχών αντί του αυξημένου μερίσματος.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v