Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Για αλλού κινήσαμε... και αλλού η ζωή μας πάει”

Συνεδρίαση δύο όψεων που ξεκίνησε ανοδικά και τελείωσε κοντά στα χαμηλά ημέρας τόσο από πλευράς Γ.Δ. όσο και από πλευράς αναλογίας ανοδικών – πτωτικών τίτλων. Το κλίμα επιδεινώθηκε μετά τις 15.30 όταν και ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ,. Σημαντικός δανεισμός τραπεζικών τίτλων στο ΧΠΑ. Νέο ιστορικό υψηλό σε κλείσιμο για Jumbo.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Με άλλες προϋπόθεσεις ξεκίνησε η σημερινή συνεδρίαση και αλλιώς κατέληξε εκθέτοντας ουσιαστικά τους πρωινούς αγοραστές, ενώ η εικόνα επιδεινώθηκε σημαντικά μετά τις 15.30 όταν και ανακοινώθηκε ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ για το μήνα Ιανουάριο ενισχυμένος κατά 0,2%, ενώ οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις των αναλυτών έδιναν αύξηση της τάξης του 0,1%.

Αυτό το τελευταίο δημιούργησε ανησυχία αναφορικά με τα επιτόκια παρασύροντας χαμηλότερα τις ευρωαγορές (πτωτικά ξεκίνησε και η Wall Street) αλλά και τη Σοφοκλέους η οποία είχε ξεκινήσει να διορθώνει σαφώς νωρίτερα.

Η αδυναμία των περισσότερων δεικτοβαρών τίτλων είχε εντοπιστεί από τη χθεσινή συνεδρίαση όπου ο Γ.Δ. κράτησε τα κεκτημένα κυρίως από τις ”εφεδρείες” του FT 20, ενώ σήμερα με απλά θετικό πρόσημο διασώθηκαν 3Ε, Κύπρου και ΕΛΠΕ και αμετάβλητη η ΕΛΤΕΧ.

Αντίθετα με απώλειες μεγαλύτερες του 4% η ΔΕΗ, του 3% η Βιοχάλκο (παρά το ανοδικό ξεκίνημα), του 2% ΟΤΕ και Cosmote, αξιοσημείωτες απώλειες για Αγροτική, Eurobank, Motor Oil και αρνητική μεταβολή για όλους τους υπόλοιπους τίτλους που απαρτίζουν τον FT 20.

O Γ.Δ. κινήθηκε σε ένα τουλάχιστον αξιοσημείωτο εύρος ημερήσιας διακύμανσης (υψηλό ημέρας 4.773 χαμηλό 4.705,38) και έκλεισε κοντά στα χαμηλά και συγκεκριμένα στις 4.706,98 μονάδες με απώλειες 1,09%, ο τζίρος αρκετά μειωμένος ξεπέρασε τα 416 εκατ. εκ των οποίων τα 36,3 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές όμως η γενικότερη εικόνα δημιούργησε προβληματισμό.

Ο προβληματισμός προέρχεται και από την τεχνική ανάλυση και αναμένεται να ενταθεί αν στις επόμενες δύο συνεδριάσεις ο FT 20 δεν κινηθεί υψηλότερα των 2.570 μονάδων. Οι αντιστάσεις στις 2.560-2.562, 2.567 – 2.570 και 2.580 και οι στηρίξεις στις 2.549, 2.544- 2.532 (gap) και 2.514 – 2.510 μονάδες.

Πτωτική συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών στα παράγωγα με κυριότερο χαρακτηριστικό τη διατήρηση των υποτιμήσεων και των τουλάχιστον αξιοπρόσεκτο δανεισμό για Εθνική, Aγροτική, Πειραιώς και Eurobank.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το χειρότερη η τελική εικόνα με 57 ανοδικές μετοχές και 210 πτωτικές και 22 με απώλειες από 4% έως 19,25%. Αναφορικά με τους λίγους θετικούς ημερήσιους πρωταγωνιστές στη πρώτη θέση των κερδισμένων η Yalco μετά τις ενδιαφέρουσες ειδήσεις στην ΕΘΕ, κινητικότητα και κέρδη για Attica Group, Βυτε Auτohellas, Blue Star, Αltec, ενώ σε νέο ιστορικό υψηλό έκλεισε η Jumbo.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v