Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

HSBC: Τι βλέπει για μεγέθη ΜΥΤΙΛ, ΑΛΕΚ, ΜΕΤΚΑ

Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα έτους του ομίλου Μυτιληναίου, αλλά και των θυγατρικών Μέτκα και Αλουμίνιον της Ελλάδος, καταθέτει η HSBC Pantelakis Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της με σημερινή (21/2) ημερομηνία.

HSBC: Τι βλέπει για μεγέθη ΜΥΤΙΛ, ΑΛΕΚ, ΜΕΤΚΑ
Τις εκτιμήσεις της για τα αποτελέσματα έτους του ομίλου Μυτιληναίου, αλλά και των θυγατρικών Μέτκα και Αλουμίνιον της Ελλάδος, καταθέτει η HSBC Pantelakis Χρηματιστηριακή σε έκθεσή της με σημερινή (21/2) ημερομηνία.

Η χρηματιστηριακή διατηρεί σύσταση ”neutral” για τον όμιλο Μυτιληναίου (τιμή στόχος στα 30 ευρώ), αλλά και για το Αλουμίνιον της Ελλάδος, με τιμή στόχο στα 20,7 ευρώ. Παράλληλα, διατηρεί σύσταση ”overweight” για τη Μέτκα, με στόχο τα 11,5 ευρώ.

Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι μια ενδεχόμενη συμφωνία με την Endesa αποτελεί ”θετικό ρίσκο” ως προς τη σύσταση για τη μετοχή, καθώς θα οδηγήσει σε αποκτυστάλλωση της αξίας του ενεργειακού χαρτοφυλακίου του Μυτιληναίου.

Παράλληλα, στους θετικούς καταλύτες συμπεριλαμβάνει τη κατασκευή εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας ύψους 450 εκατ. ευρώ -στο οποίο ο όμιλος Μυτιληναίου συμμετέχει με ποσοστό 60%, μια ενδεχόμενη επιτυχία στο διαγωνισμό της Βεύης που εκκρεμεί, τα έργα της Αλουμίνιον της Ελλάδος στα Άσπρα Σπίτιτα και μια πιθανή εξαγορά των μειοψηφιών της Αλουμίνιον της Ελλάδος.

Στους παράγοντες που θα μπορούσαν να επηρεάσουν αρνητικά τη σύσταση για τη μετοχή, η HSBC αναφέρει την έκθεση της εταιρίας στον κύκλο των εμπορευμάτων (μια ισχυρότερη του αναμενόμενου υποχώρηση στις τιμές των βασικών μετάλλων), καθώς και τη μεταβλητότητα στην ισοτιμία δολαρίου-ευρώ.

Σύμφωνα με την HSBC, ο όμιλος Μυτιληναίου θα εμφανίσει υποχώρηση 50% στα καθαρά κέρδη δ’ τριμήνου, στα 16,8 εκατ. ευρώ. Εάν εξαιρεθούν τα περυσινά έκτακτα κεφαλαιακά κέρδη ύψους 16,7 εκατ. ευρώ, τα καθαρά κέρδη του ομίλου εμφανίζονται στάσιμα σε ετήσια βάση.

Η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι ο όμιλος θα εμφανίσει μείωση κατά 1% των πωλήσεων, στα 213 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο, λόγω χαμηλότερων εσόδων από τις συμβάσεις αλουμινίου.

Τα EBITDA του ομίλου Μυτιληναίου θα εμφανίσουν μείωση 27% σε ετήσια βάση, στα 43,3 εκατ. ευρώ στο δ’ τρίμηνο, επηρεαζόμενα από τα ήπια αποτελέσματα των Αλουμίνιον της Ελλάδος και Μέτκα.

--- Αλουμίνιον της Ελλάδος

Άνοδο της τάξης του 47%, στα 65,8 εκατ. ευρώ, εκτιμά η HSBC ότι θα καταγράψουν τα καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη του Αλουμινίου της Ελλάδος στη χρήση του 2006, ενώ οι πωλήσεις αναμένεται να ενισχυθούν κατά 23% στα 471 εκατ. ευρώ.

Για το δ’ τρίμηνο, ωστόσο, τα καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένα κατά 32%, στα 14,5 εκατ. ευρώ, λόγω του υψηλότερου κόστους των εισαγωγών και της ενίσχυσης του ευρώ.

Οι πωλήσεις αναμένεται να σημειώσουν άνοδο 9% στα 121 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA προβλέπεται να υποχωρήσουν κατά 13% στα 22,7 εκατ. ευρώ.

---Μέτκα

Για την Μέτκα, η HSBC προβλέπει ότι τα ενοποιημένα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη θα καταγράψουν αύξηση της τάξης του 15% στα 38 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στα 59 εκατ. ευρώ, ενισχυμένα κατά 11%.

Για το δ’ τρίμηνο, προβλέπεται ότι τα επαναλαμβανόμενα καθαρά κέρδη θα παραμείνουν σταθερά στα 9,8 εκατ. ευρώ, με αύξηση πωλήσεων κατά 26% στα 77 εκατ. ευρώ, ενώ τα EBITDA εκτιμάται ότι θα εμφανίσουν πτώση 7% στα 14 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v