Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΜΥΤΙΛ: Αλλάζει το τοπίο η κίνηση, λένε οι ΑΧΕ

Σημαντικές ανατροπές στον κλάδο της ενέργειας πυροδοτεί η κίνηση Μυτιληναίου, επισημαίνουν οι αναλυτές. Πώς διαμορφώνεται η αξία των τίτλων του ομίλου και πώς θα επηρεάσει το μονοπώλιο της ΔΕΗ.

ΜΥΤΙΛ: Αλλάζει το τοπίο η κίνηση, λένε οι ΑΧΕ
Σημαντικές ανατροπές στον κλάδο της ενέργειας πυροδοτεί η κίνηση Μυτιληναίου, επισημαίνουν οι αναλυτές, μετά τη χθεσινή ανακοίνωση του ομίλου περί άμεσης εφαρμογής του επενδυτικού σχεδίου του.

Το σχέδιο προβλέπει την κατασκευή και λειτουργία ενός εμπορικού ανεξάρτητου σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας χωρίς να περιμένει τις διαδικασίες ή τις επιδοτήσεις του διαγωνισμού του ΔΕΣΜΗΕ.

Να σημειωθεί ότι πέραν της μονάδας αυτής η Μυτιληναίος χτίζει, στον ίδιο χώρο, ένα ακόμη ενεργειακό εργοστάσιο για την Αλουμίνιον της Ελλάδος και έχει στην κατοχή της μία ακόμη άδεια για μονάδα στον Βόλο.

Την ίδια ώρα, η εταιρία εμφανίζεται να βρίσκεται σε προχωρημένες διαπραγματεύσεις με τον ισπανικό ενεργειακό όμιλο Endesa, ο οποίος με τη σειρά του οδεύει προς συνένωση με τον γερμανικό κολοσσό ΕΟΝ.



Θετική εξέλιξη για τον όμιλο και για τη ΜΕΤΚΑ, αν και όχι αναμενόμενη, χαρακτηρίζει η HSBC την κίνηση.

Κατά τις αρχικές εκτιμήσεις της χρηματιστηριακής, το νέο εργοστάσιο θα αυξήσει τη δίκαιη τιμή της μετοχής του ομίλου Μυτιληναίου κατά τουλάχιστον 3,5 ευρώ, ενώ μόνο η κατασκευή προσθέτει 0,5 ευρώ στην τιμή της ΜΕΤΚΑ.

Εκτίμηση της HSBC είναι ότι και οι δύο μετοχές θα αντιδράσουν θετικά στα νέα συνεχίζοντας τις χθεσινές τους επιδόσεις.

Η κίνηση Μυτιληναίου εγείρει τεράστιο θέμα, αναφέρει στο πρωινό της report η Π&Κ, αφού κατά την εκτίμησή της ”τα πράγματα τώρα θα περιπλακούν” σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ. Η χρηματιστηριακή επισημαίνει ότι οι διαγωνισμοί του ΔΕΣΜΗΕ για δύο ακόμη μονάδες παραγωγής μπορεί να τεθούν υπό αμφισβήτηση, λόγω ενδεχόμενης παρέμβασης της Ε.Ε. που σχετίζεται με κρατικές ενισχύσεις στην εγχώρια αγορά ενέργειας, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να θεωρηθεί παράνομο ή προνομιακή μεταχείριση έναντι άλλων επενδυτών που θα ήθελαν να συμμετάσχουν στην αγορά με δική τους χρηματοδότηση.

Τελικά η απόφαση του Μυτιληναίου θα λειτουργήσει ως ”καταλύτης” για τη ΔΕΗ, αφού κατά την εκτίμηση της Π&Κ θα αρχίσει να απειλεί την κυριαρχία της Επιχείρησης και το μερίδιο αγοράς της, αναγκάζοντας το Δημόσιο και την ίδια τη ΔΕΗ να κινηθούν γρηγορότερα προκειμένου να διαφυλάξουν την κερδοφορία της.

Σημαντικά οφέλη από το χτίσιμο των γειτονικών εργοστασίων βλέπει η Marfin, καθώς προβλέπει ότι θα υπάρξουν συνέργιες τόσο σε ό,τι αφορά την τεχνογνωσία δημιουργίας του ίδιου του εργοστασίου, τη διασύνδεση των δύο μονάδων στο δίκτυο, την έλευση του φυσικού αερίου στην περιοχή, όσο και σε άλλες διαδικασίες όπως η ψύξη.

Κατά τη χρηματιστηριακή είναι δύσκολο στο σημείο αυτό να εκτιμηθούν οι ταμειακές ροές για τον όμιλο. Ωστόσο, όπως σχολιάζει, είναι θετικό ότι η ΜΕΤΚΑ θα κατασκευάσει το εργοστάσιο με περιθώριο EBITDA της τάξης του 20%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v