Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πλούσια η ατζέντα στη Σοφοκλέους

Διήμερο Εθνικής σήμερα και αύριο, ημέρα Μυτιληναίου η σημερινή, αλλά και συνεδρίαση με ενδιαφέρον για Τιτάνα και Ελληνικά Πετρέλαια. Σε διανομή μερίσματος 0,31 ευρώ προχωρά η ΜΡΒ, σε μια περίοδο όπου το κλίμα και η διάθεση στη Σοφοκλέους δείχνουν ιδιαίτερα καλά.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεδρίαση… Εθνικών προδιαγραφών και με αρκετές δόσεις υψηλής τάσης ενέργειας.

Στη δημοσκόπηση του Euro2day για τα αποτελέσματα χρήσης 2006 του ομίλου της Εθνικής Τράπεζας επιχειρείται να δοθεί μια πρόβλεψη - πρόγευση των μεγεθών της Εθνικής.

Σύμφωνα με τους χρηματιστές, Εθνική, Τιτάν και Ελληνικά Πετρέλαια βρίσκονται εύλογα στο επίκεντρο και του βραχυπρόθεσμου επενδυτικού ενδιαφέροντος. Επιπρόσθετα, όσον αφορά στον Τιτάνα, δεν θα μας... ξένιζε η ανακοίνωση μιας θετικής έκπληξης από τη διοίκηση του ελληνικού παραδοσιακού βιομηχανικού ομίλου.

Αναμφίβολα όμως η μεγάλη συμφωνία σε έναν κλάδο που ουσιαστικά μόλις ανοίγει φαίνεται να έρχεται από τον όμιλο Μυτιληναίου.

Η χθεσινή ανακοίνωση για την κατασκευή του πρώτου ιδιωτικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας αποτελεί κίνηση που κατά την εκτίμηση παραγόντων της αγοράς πραγματοποιείται με τις ευλογίες της ισπανικής Endesa (του ευρύτερου γερμανικού ενεργειακού ομίλου E.On).

Πρόκειται, κατά την προσωπική μας εκτίμηση, για μια κίνηση-ματ του επιχειρηματία που εάν συνδυαστεί με την είσοδο της Μέτκα στην αγορά των διεθνών κατασκευών (δες σύμβαση για Πακιστάν) αναβαθμίζει κατά μία κατηγορία το τριπλό σχήμα Μυτιληναίος-Αλουμίνιον-Μέτκα.

Σε συνδυασμό μάλιστα με την πρόσφατη απόφαση της διοίκησης να στηρίξει ουσιαστικά ένα πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών με ανώτατη τιμή τα 50 ευρώ, θα λέγαμε πως το όλο εγχείρημα αποκτά πέραν του επιχειρηματικού και χρηματιστηριακό ενδιαφέρον.

Από το μέτωπο του ομίλου Marfin Popular Bank, οι δηλώσεις τόσο του προέδρου του ομίλου, κ. Σαούντ Μπαλάουι, όσο και του διευθύνοντος συμβούλου της τράπεζας, κ. Ανδρέα Βγενόπουλου, επιβεβαιώνουν την αρραγή συνεργασία των δύο πλευρών και τη διεύρυνση των επιχειρηματικών δραστηριοτήτων του ομίλου (δες σχετικό θέμα για Hilton Λευκωσίας).

Όσον αφορά στη βραχυπρόθεσμη τάση, θα ήταν χρήσιμο και πρέπον να επικρατήσουν ψύχραιμες και προσεκτικές κινήσεις, μέσω των οποίων θα κατοχυρώνονταν καταρχήν οι βραχυπρόθεσμες τιμές στήριξης.

Ο συγκριτικά υψηλός τζίρος που πραγματοποιήθηκε χθες σε συνδυασμό με την τάση στα ξένα χρηματιστήρια και τα νεότερα από τη Σοφοκλέους θα μπορούσαν υπό προϋποθέσεις να φέρουν βασικούς δείκτες και μετοχές προς την ευρύτερη περιοχή των 4.800 μονάδων.

Αυτό που προέχει, κατά την εκτίμησή μας, είναι η επιβεβαίωση των στηρίξεων, η απορρόφηση της όποιας προσφοράς είναι πολύ πιθανό να βγει από όσους κατοχυρώνουν βραχυπρόθεσμα κέρδη και εν συνεχεία η υπερέκταση μετοχών συγκεκριμένων εταιριών.

Ενδιαφέρον από έναν άλλον κλάδο που παραμένει στο επίκεντρο, τον ακτοπλοϊκό, παρουσιάζουν τα οικονομικά μεγέθη χρήσης 2006 της Blue Star Ναυτιλιακής. Για πολλούς και διάφορους λόγους, με κυριότερο αυτόν που παραπέμπει στις ήδη δρομολογημένες εξελίξεις στον κλάδο της ακτοπλοΐας.



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v