Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To ”new deal” Μυτιληναίου στην ενέργεια

Με τη χθεσινή ανακοίνωση για την κατασκευή εμπορικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ο όμιλος Μυτιληναίου προανήγγειλε ουσιαστικά το ντιλ με την ισπανική Endesa και ανέτρεψε τα μέχρι σήμερα δεδομένα στην ενέργεια, προσφέροντας ταυτόχρονα ένα αναπάντεχο ”δώρο” στην... κυβέρνηση.

To ”new deal” Μυτιληναίου στην ενέργεια
Η χθεσινή ανακοίνωση της Μυτιληναίος Α.Ε. για την κατασκευή ιδιωτικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας 412 MW στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας από θυγατρική της εταιρία στέλνει διάφορα μηνύματα.

Πρώτον, επιβεβαιώνει τις υποψίες ή εκτιμήσεις ότι η στρατηγική συμφωνία του ομίλου με τη μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ισπανίας Endesa είναι προ των πυλών.

Διαφορετικά, δεν νοείται ένας ελληνικός όμιλος να ρισκάρει μια επένδυση 215 εκατ. ευρώ και πλέον για μια μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, παραβλέποντας την ευκαιρία να πράξει το ίδιο μέσω ενός προστατευτικού περιβάλλοντος με εγγυημένη απόδοση για μια 12ετία συμμετέχοντας στον σχετικό διαγωνισμό του ΔΕΣΜΗΕ.

Υπενθυμίζεται ότι το ΔΕΣΜΗΕ είναι ο φορέας που είναι υπεύθυνος για το σύστημα μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και τη χονδρική αγορά ηλεκτρισμού στη χώρα μας.

Ακόμη κι αν κάποιος έχει τη δυνατότητα να δανειστεί το σύνολο των κεφαλαίων που απαιτούνται για την επένδυση, επειδή έχει σχετικά χαμηλό επίπεδο δανεισμού, όπως ο όμιλος Μυτιληναίου, το πιθανότερο είναι ότι δεν θα το έκανε. Επομένως, ο παράγων Endesa πρέπει να έπαιξε καθοριστικό ρόλο σ’ αυτή την πρωτοβουλία του ομίλου Μυτιληναίου.

Δεύτερον, η κατασκευή και η λειτουργία ιδιωτικής μονάδας ηλεκτροπαραγωγής τεχνολογίας συνδυασμένου κύκλου με πρώτη ύλη το φυσικό αέριο δείχνει ότι οι τιμές χονδρικής ρεύματος καθιστούν βιώσιμη και κερδοφόρα την επένδυση ακόμη και χωρίς κρατικές πατερίτσες.

Τρίτον, θέτει το ερώτημα αν έχουν νόημα ή δικαιολογούνται οι χρονοβόροι διαγωνισμοί του ΔΕΣΜΗΕ για ιδιωτικές μονάδες ηλεκτροπαραγωγής που συνοδεύονται από εγγυημένη απόδοση για μια σειρά ετών.

Μερικοί ρωτούν μάλιστα αν οι Βρυξέλλες θα μείνουν με σταυρωμένα χέρια, αν και η ιστορία δείχνει ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέχεται έμμεσες πριμοδοτήσεις ιδιωτικών εταιριών για μερικά χρόνια προκειμένου να επιταχυνθεί η απελευθέρωση των αγορών.

Τέταρτον, η επένδυση του ομίλου Μυτιληναίου και των συμμάχων του δείχνει ότι κάτι κινείται επιτέλους στην ελληνική αγορά παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιώτες και υπό αυτή την έννοια υπάρχουν παράπλευρες ωφέλειες για την κυβέρνηση.

Το ίδιο μπορεί να ισχυριστεί κάποιος για τη μονάδα συμπαραγωγής ηλεκτρισμού - θερμότητας συνολικής ισχύος 330 MW που κατασκευάζει η Αλουμίνιον της Ελλάδος στις εγκαταστάσεις της στον Άγιο Νικόλαο Βοιωτίας για να καλύψει τις ανάγκες της.

Με δεδομένο το υψηλό πολιτικό κόστος από ενδεχόμενα μπλακ άουτ το καλοκαίρι που μας έρχεται, λόγω των μειωμένων εισαγωγών ηλεκτρισμού από τη Βουλγαρία και των περιορισμένων βροχοπτώσεων, η λειτουργία της συγκεκριμένης μονάδας της Αλουμίνιον δίνει κάποια ανάσα στο σύστημα.

Μ’ έναν σμπάρο πολλά τρυγόνια λοιπόν για τον Ευάγγελο Μυτιληναίο και company.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v