Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΛΠΕ: Πώς είδαν CS, UBS και HSBC τα αποτελέσματα

Χαμηλότερα των προβλέψεων ήταν τα μεγέθη που ανακοίνωσε για τη χρήση του 2006 η Ελληνικά Πετρέλαια, σύμφωνα με τους αναλυτές των Credit Suisse, UBS και HSBC, οι οποίοι ωστόσο τονίζουν την επίδραση των δυσμενών συνθηκών που δημιουργήθηκαν από τα περιθώρια διύλισης και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου.

ΕΛΠΕ: Πώς είδαν CS, UBS και HSBC τα αποτελέσματα
Τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη ύψους 277 εκατ. ευρώ που ανακοίνωσαν τα Ελληνικά Πετρέλαια για τη χρήση του 2006 ευθυγραμμίστηκαν με τις εκτιμήσεις της Credit Suisse για κέρδη ύψους 274 εκατ. ευρώ, αναφέρει ο διεθνής οίκος, σημειώνοντας ωστόσο ότι το μέρισμα του 0,43 ευρώ ανά μετοχή είναι χαμηλότερο των εκτιμήσεών του για μέρισμα ύψους 0,50 ευρώ ανά μετοχή.

Στο τρίμηνο, τα κέρδη προ φόρων και τόκων, αφού συνυπολογιστεί η αποτίμηση των αποθεμάτων, ανήλθαν σε 34 εκατ. ευρώ, χαμηλότερα των προβλέψεων του διεθνούς οίκου για 67 εκατ. ευρώ, ενώ τα κέρδη προ φόρων και τόκων από τους σταθμούς ανεφοδιασμού καυσίμων ήταν επίσης χαμηλότερα των εκτιμήσεων της Credit Suisse (8,3 εκατ. ευρώ έναντι εκτιμήσεων για 19 εκατ. ευρώ).

Η Credit Suisse διατηρεί την τιμή-στόχο των 11,8 ευρώ ανά μετοχή και τη σύσταση ”underperform” για τα ΕΛΠΕ, σημειώνοντας ότι η εταιρία διαπραγματεύεται 10,5 φορές το εκτιμώμενο για το 2008 EV/EBIDA, υψηλότερα δηλαδή έναντι αντίστοιχων εταιριών.

Επιπλέον, επισημαίνει ότι η απόδοση των ταμειακών ροών των ΕΛΠΕ για το 2008 εκτιμάται στο 4%, έναντι 7% αντίστοιχων εταιριών.

Η UBS από την πλευρά της χαρακτηρίζει καλά τα αποτελέσματα των ΕΛΠΕ, δεδομένου του δυσμενούς κλίματος λόγω των μειωμένων περιθωρίων διύλισης και της ενίσχυσης του ευρώ έναντι του δολαρίου, αναφέροντας ότι ήταν οριακά καλύτερα του αναμενομένου. Ο διεθνής οίκος διατηρεί την τιμή-στόχο των 11,75 ευρώ και την ”ουδέτερη” σύστασή του για την μετοχή της εταιρίας.

Την τιμή-στόχο των 11,5 ευρώ και τη σύσταση ”neutral” διατηρεί και η HSBC, η οποία αναφέρει ότι τα αποτελέσματα του ομίλου στη χρήση του 2006, εξαιρουμένης της αναπροσαρμογής των αποθεμάτων, ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεών της, κυρίως λόγω της απόδοσης στον τομέα της διύλισης.

Το δ’ τρίμηνο, τα προσαρμοσμένα καθαρά κέρδη των ΕΛΠΕ, τα οποία ενισχύθηκαν κατά 43% στα 57 εκατ. ευρώ, ήταν χαμηλότερα των εκτιμήσεων της HSBC (67 εκατ. ευρώ), αλλά υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών για κέρδη ύψους 27 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v