Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εθνική υπόθεση

Στο επιχειρησιακό πρόγραμμα της Εθνικής που παρουσιάζεται σήμερα σε ξένους θεσμικούς στο Λονδίνο καθώς και στα οικονομικά μεγέθη εταιριών επικεντρώνεται το ενδιαφέρον μερίδας των επενδυτών. Σημαντικές βραχυπρόθεσμες υπεραξίες φαίνεται να κατοχυρώθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση, η οποία εκτός των άλλων είχε αρκετά χαρακτηριστικά που παρέπεμπαν σε μια απολύτως φυσιολογική και χρήσιμη ”εξαέρωση”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Στην Εθνική παραμένει, σύμφωνα με τους αναλυτές, επικεντρωμένο το ενδιαφέρον μεγάλης μερίδας των επενδυτών. Δευτερευόντως στη μετοχή της Cosmote, αλλά και σε μετοχές εταιριών που βραχυπρόθεσμα κινούνται με γνώμονα κυρίως τα οικονομικά αποτελέσματα της χρήσης του 2006.

Από τεχνικής πλευράς η χθεσινή διόρθωση προς τις 4.706 μονάδες παραπέμπει περισσότερο σε μια τυπική διαδικασία κατοχύρωσης βραχυπρόθεσμων κερδών, εν μέρει σε ”εξαέρωση” και ελάχιστα σε γενικότερη υποχώρηση.

Η αύξηση των αποτελεσμάτων της Εθνικής κινήθηκε λίγο ως πολύ στο πλαίσιο που περίμεναν οι αναλυτές, ενώ του Τιτάνα φαίνεται πως απογοήτευσαν σε κάποιον βαθμό.

Όσον αφορά στην Εθνική, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται στην παρουσίαση σήμερα του επιχειρησιακού προγράμματος του ομίλου, με τους ξένους να έχουν τον πρώτο λόγο, αλλά και σημαντικά αποκλίνουσες εκτιμήσεις για τη συνέχεια.

Είναι ενδεικτικό πως το εύρος στοχοθέτησης για τη μετοχή της Εθνικής ξεκινάει από τα 41 ευρώ και φθάνει μέχρι την αισιόδοξη τιμή των 50 ευρώ, που πρόσφατα έθεσε ο Citigroup.

Ωστόσο, στην αγορά δεν φαίνεται να υπάρχει διάθεση για... πλήξη. Το ότι ο ”ενεργειακός παράγοντας” έρχεται επιτέλους επιχειρηματικά στο προσκήνιο θα δικαιολογούσε σε αυτή τη φάση τη διαμόρφωση αποτιμήσεων που δεν δικαιολογούνται από την υφιστάμενη δραστηριότητα και τα οικονομικά μεγέθη εταιριών.

Ωστόσο, η λογική της προεξόφλησης δεν μπορεί να μην επεισέλθει σε κάποιον βαθμό και βραχυπρόθεσμα σε ένα μεγάλο ”παιχνίδι” (για μεγάλα παιδιά) που ανοίγει τώρα.

Στα επιμέρους, τα αποτελέσματα της ΣΙΔΜΑ δεν φαίνεται να ξάφνιασαν τους παραδοσιακούς φίλους της εταιρίας. Τα μεγέθη της Blue Star Ναυτιλιακής εξηγούν, κατά την εκτίμησή μας, αρκετές από τις εξελίξεις που έχουν ήδη δρομολογηθεί στον κλάδο, ενώ δεν θα πρέπει να περνά απαρατήρητη η μεθοδική απορρόφηση της όποιας προσφοράς εκδηλώνεται από τα 4,8 ευρώ και πάνω στη μετοχή των Μινωικών Γραμμών.

Για τη μετοχή της Jumbo το ταμπλό ”μιλά από μόνο του”. Στην υπεραντίδραση της Yalco, πέρα από τη βελτίωση των οικονομικών μεγεθών, από τα όσα παρουσιάστηκαν στην ΕΘΕ ενδιαφέρον παρουσιάζει το περιεχόμενο της συμφωνίας με την Black & Decker, βάσει της οποίας θα διανέμονται τα προϊόντα της για τα επόμενα 4 χρόνια στη ρουμανική αγορά.

Ενδιαφέρον για τους παρατηρητικούς των θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο φαίνεται να συγκεντρώνει η μετοχή της Χαλκόρ. Εκεί κατά την εκτίμησή τους φαίνεται να παραμένει ισχυρό το ενδεχόμενο μιας πιθανής διάθεσης μειοψηφικού ποσοστού σε ξένους θεσμικούς.

Όσον αφορά στα επιμέρους, θα επιμείνουμε, κάτι που κάναμε άλλωστε και χθες, καταρχήν στη διασφάλιση των κεκτημένων, των στηρίξεων βασικών δεικτών και μετοχών και σε επόμενη φάση εάν διαμορφωθούν οι κατάλληλες προϋποθέσεις μιας αντίδρασης προς τις 4.800 μονάδες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v