Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Σπάει κοντέρ” η Εθνική

Αναμφίβολα η Εθνική είναι αυτή που κλέβει για πολλοστή φορά τις εντυπώσεις. Και, ας μας επιτραπεί η έκφραση, ”ζωγραφίζει” στο… ταμπλό, παρασύροντας υψηλότερα το σύνολο των τραπεζικών τίτλων, βασικούς δείκτες και μετοχές. Σημαντικά κέρδη για μετοχές εταιριών που εμπλέκονται, είτε άμεσα είτε έμμεσα, στον ενεργειακό αλλά και στον κλάδο της μεταλλουργίας.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η Εθνική παρασύρει σε ανοδική αντίδραση το σύνολο των τραπεζικών μετοχών, αλλά και συνολικότερα βασικούς δείκτες και μετοχές.

Με τη μετοχή της Εθνικής να παραμένει σταθερά μέχρι και 3,75% υψηλότερα στην περιοχή των 41,5 ευρώ, ακολούθησαν σταδιακά μετά τα μέσα της συνεδρίασης οι Alpha Bank, Eurobank, Κύπρου, Πειραιώς.

Στις 14:10 ο Γενικός Δείκτης ισορροπούσε στις 4.760 μονάδες (1,2%), δηλαδή περίπου 13 μονάδες χαμηλότερα από τη μέγιστη τιμή ημέρας.

Το ενδιαφέρον των επενδυτών παρέμεινε επικεντρωμένο δικαιωματικά στη μετοχή της Εθνικής, όπου ο τζίρος ξεπερνούσε τα 100 εκατ. ευρώ. Είναι ενδεικτικό πως ο δεύτερος από πλευράς αξίας συναλλαγών τίτλος, της Alpha Bank, συγκέντρωνε περί τα 18 εκατ. ευρώ, ενώ ακολουθούσαν ΟΤΕ, Πειραιώς, Κύπρου και Eurobank.

Ο FTSE 20 ενισχυόταν μέχρι και 1,3%, βρισκόταν δηλαδή σε διαδικασία προσέγγισης και πάλι των 2.600 μονάδων, με ένα μεγάλο μέρος της αγοράς να ακολουθεί. Αυτό αποτυπωνόταν στην κατά 1,1% αντίδραση του FTSEM 40 και κατά 0,9% του FTSES 80.

Το ενδιαφέρον στοιχείο της συνεδρίασης συνίσταται στην υπεραντίδραση μετοχών εταιριών που εντάσσονται στον ευρύτερα εννοούμενο κλάδο της μεταλλουργίας. Δεν είναι τυχαίο πως οι μετοχές των εταιριών Μπήτρος, Σίδμα, Χαλκόρ, Ελβάλ, Σιδενόρ, Καλπίνης, αλλά και των Σωληνουργείων Κορίνθου, Βιοχάλκο καταλάμβαναν τις πρώτες θέσεις από πλευράς απόδοσης.

Θετική εικόνα για 150-160 μετοχές που συμπληρώνονταν από το ”κλείδωμα” στο 12% της Άλφα Γκρίσιν προς τα 3,36 ευρώ, του Κυριακούλη προς το 1,5 ευρώ, των Σελόντα και Νηρέα προς τα 3,18 και 4,62 ευρώ αντίστοιχα, αλλά και των Everest στα 2,36 ευρώ και της Ζήνων προς τα 2,37 ευρώ.

Με αυξημένες συναλλαγές ξεχώριζαν επίσης οι Δομική Κρήτης, Kego, Άττικα Συμμετοχών, Blue Star και Μινωικές, με τη μετοχή της τελευταίας να υποχρεώνει τους ενδιαφερόμενους αγοραστές να βγουν σε τιμές υψηλότερες των 5 ευρώ.

Και αν η θετική αντίδραση των μετοχών των Άττικα Συμμετοχών και Blue Star αποδίδεται από μερίδα αναλυτών στην ανακοίνωση αποτελεσμάτων του 2006, το περίπου μισό εκατ. συναλλαγές που είχαν πραγματοποιηθεί στη μετοχή των Μινωικών θα πρέπει να έχει αλλού… εξήγηση.

Η μετοχή βρισκόταν σε διαπραγμάτευση, περίπου στις 14:20, στα υψηλά ημέρας των 5,12 ευρώ, με την προφορά να γίνεται όλο και πιο ”στεγνή” και τους αγοραστές όλο και πιο επίμονους.

Σε κάθε περίπτωση, η συνεδρίαση μπορεί να χαρακτηρίζεται από την καταλυτική παρουσία και αντίδραση της Εθνικής, ωστόσο αρκετά είναι τα επιμέρους ενδιαφέροντα που συντηρούν και το βραχυπρόθεσμο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Σημείωση: Για τα όσα συμβαίνουν και βραχυπρόθεσμα στον ενεργειακό κλάδο που εμφανώς ”αγγίζει” και την ευρύτερα εννοούμενη μεταλλουργία, παρουσιάζουν ενδιαφέρον τα κείμενα για τις ”Τέσσερις προσφορές για τη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής του ΔΕΣΜΗΕ” και η… αιρετική προσέγγιση του κλάδου ατσαλιού (με εμφανείς τις συνέργιες για τη Σίδμα και άλλες ομοειδείς επιχειρήσεις).

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v