Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η αγορά σε σταυροδρόμι

Με τη μετοχή της ΕTE να βρίσκεται σε... σταυροδρόμι λίγο πιο κάτω από τα ιστορικά υψηλά της και τον Γ.Δ. υψηλότερα των 4.750 μονάδων, μένει να φανεί ποια από τις δύο κυρίαρχες εκτιμήσεις των αναλυτών θα επιβεβαιωθεί σε αυτή τη φάση: Της άμεσης υπέρβασης των 4.802 μονάδων ή αυτής που ”βλέπει” επιβεβαίωση της αντίστασης στις 4.620-4.720 μονάδες; Πιθανή η ανοδική φορά για αρκετές μετοχές της μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι σημαντικές υπεραξίες που αποκτήθηκαν σε συντομότατο χρονικό διάστημα και η νευρικότητα που χαρακτηρίζει τις τελευταίες δύο συνεδριάσεις την αμερικανική αγορά αποτελούν δυο βασικές παραμέτρους, ρυθμιστές της βραχυπρόθεσμης τάσης.

Με βάση το χθεσινό κλείσιμο της μετοχής της Εθνικής και την ενδοσυνεδριακά υψηλή, το στοίχημα που ”παίζεται” αφορά στο πότε θα καταγραφεί νέο ιστορικό για τον τίτλο.

Τα 41,6 ευρώ είναι ένας στόχος για τους επιτελείς του ομίλου, αλλά και για όσους υποστηρίζουν πως η αποτίμηση του ομίλου της Εθνικής μπορεί να ξεπεράσει τα 20 δισ. ευρώ. Το ζητούμενο είναι σε ποια φάση και υπό ποιες προϋποθέσεις μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο.

Από την άλλη, η ανακοίνωση οικονομικών μεγεθών εισηγμένων με αυξημένη βαρύτητα στη στάθμιση των βασικών δεικτών ολοκληρώνεται αυτές τις ημέρες, συμπεριλαμβανομένης της Alpha Bank.

Από τη στάση των βραχυπρόθεσμων παικτών εκτιμάται πως θα εξαρτηθεί το ενδεχόμενο προσέγγισης των 2.600 μονάδων για τον FTSE 20 και της υπέρβασης των 41,6 ευρώ για τη μετοχή της Εθνικής.

Από τεχνικής πλευράς οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι βασικοί δείκτες βρίσκονται σε... σταυροδρόμι. Σύμφωνα με την Εμπορική Τράπεζα (Ν. Κωστόπουλος), ενδεχόμενη προσέγγιση των 4.800 μονάδων, πιθανή υπέρβαση των υψηλών των 4.802 μονάδων με αύξηση συναλλαγών, θα μπορούσε να οδηγήσει σε αυτή τη φάση την αγορά στην ευθεία προς τις 5.000 μονάδες.

Άλλοι αναλυτές θεωρούν φρόνιμο και χρήσιμο σε αυτή τη φάση να υπάρξει μια μικρή κατοχύρωση κερδών, ένα ”χώνεμα” των υψηλών και μια επιβεβαίωση της περιοχής 4.680-4.720 ως ζώνης στήριξης για τη συνέχεια.

Το πιθανότερο είναι πως εάν ο FTSE 20 κυμανθεί χωρίς εξάρσεις, ένα μεγάλο μέρος της αγοράς θα ακολουθήσει την εδώ και καιρό προδιαγεγραμμένη ανοδική πορεία.

Από αυτή την άποψη, ενδιαφέρον παρουσιάζει η συμπεριφορά των βραχυπρόθεσμων αγοραστών σε μετοχές θυγατρικών του ομίλου Βιοχάλκο (κατά την εκτίμησή μας το στοίχημα παίζεται σε Χαλκόρ και Σίδμα), οι εξελίξεις από τον ακτοπλοΐκό κλάδο (οι αγοραστές χθες στη μετοχή των Μινωικών Γραμμών υψηλότερα των 5 ευρώ ήταν αρκετά επίμονοι), το παιχνίδι της προεξόφλησης που επιχειρείται στον ευρύτερα εννοούμενο κλάδο της ενέργειας, αλλά και της πληροφορικής (όπου η Quality παρά την προβληματική της θέση θα μπορούσε να διαδραματίσει ρόλο σε μια διαδικασία συγκέντρωσης μικρομεσαίων εταιριών του κλάδου).

Χρήζουν προσοχής επίσης αρκετές από τις μετοχές όπου τις τελευταίες δυο-τρεις συνεδριάσεις ισχυροποιείται ή διαμορφώνεται ανοδική φορά.

Παρά τις ενστάσεις μας, ενδιαφέρον για ριψοκίνδυνους θα μπορούσε να έχει το εγχείρημα του Τασόγλου, η αντίδραση προς το 0,54 ευρώ της HiTech, η διαμόρφωση της ΕΥΔΑΠ στα 7,68 ευρώ με συναλλαγές αξίας 3,2 εκατ. ευρώ, ο υψηλός τζίρος επίσης 3,2 εκατ. ευρώ στη Lamda Development, όπως επίσης τα 6,5 εκατ. ευρώ που πραγματοποιήθηκαν χθες στον Νηρέα και βεβαίως η προσέγγιση των 12 ευρώ για τη μετοχή της Forthnet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v