Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο Τύπος της Παρασκευής

Οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων που ανακοινώθηκαν χθες, το περιεχόμενο του τριετούς επιχειρησιακού προγράμματος της Εθνικής Τράπεζας, τα οικονομικά αποτελέσματα εταιριών όπως Cosmote, Εμπορική Τράπεζα, Attica Group καθώς και τα σχέδια του ΟΠΑΠ για επέκταση στο εξωτερικό είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Ο Τύπος της Παρασκευής
Οι νέες αντικειμενικές αξίες ακινήτων που ανακοινώθηκαν χθες, το περιεχόμενο του τριετούς επιχειρησιακού προγράμματος της Εθνικής Τράπεζας, τα οικονομικά αποτελέσματα εταιριών όπως Cosmote, Εμπορική Τράπεζα, Attica Group καθώς και τα σχέδια του ΟΠΑΠ για επέκταση στο εξωτερικό είναι ορισμένα από τα θέματα που απασχολούν τον Τύπο σήμερα Παρασκευή.

Αντικειμενικές αξίες: Αισθητή επιβάρυνση της οικοδομής και της κτηματαγοράς προκύπτει από τη νέα αύξηση των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων που ανακοινώθηκαν χθες και θα ισχύσουν από την 1η/3/2007. Η επιβάρυνση στις μεταβιβάσεις και στη φορολογία ακινήτων είναι πολλαπλάσια σε σύγκριση με το ποσοστό της μέσης αύξησης των αντικειμενικών αξιών, που, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Οικονομίας, είναι 16%. Μεγαλύτερες είναι οι αυξήσεις των τιμών εφορίας στα εκτός σχεδίου ακίνητα. Οι νέες αντικειμενικές αξίες αυξάνουν 16 φόρους, τέλη και έξοδα που βαρύνουν τα ακίνητα, όπως επίσης και τον φόρο αυτόματου υπερτιμήματος που ισχύει από την 1η/1/2006.

Εθνική Τράπεζα: Διπλασιασμό της κερδοφορίας μέχρι το τέλος του 2009 προβλέπει το τριετές επιχειρησιακό σχέδιο της Εθνικής, που ανακοινώθηκε χθες στο Λονδίνο. Το business plan προβλέπει ετήσια αύξηση κερδών 22%, με αφετηρία το 2007, και αύξηση 30% με αφετηρία το 2006, εντός της κερδοφορίας του οποίου περιλαμβάνονται μόνο 135 ημέρες έσοδα από την τουρκική Finansbank. Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου υπογράμμισε ότι δεν θα υπάρξει επιστροφή κεφαλαίου στους μετόχους, καθώς τα πλεονάζοντα κεφάλαια των 200-250 εκατ. ευρώ θα χρησιμοποιηθούν ως ”μαξιλάρι” για τυχόν μικρές επιλεκτικές εξαγορές. Ο ίδιος ανέλυσε, μεταξύ άλλων, τη στρατηγική για τη Ρουμανία, τη Βουλγαρία και την Τουρκία, τους άξονες της στρατηγικής 2007 - 2009 κ.ά.

ΟΠΑΠ: Την εξάπλωση των δραστηριοτήτων του ΟΠΑΠ εκτός Ελλάδας, αλλά και τη συμβολή του Διαδίκτυου στην ανάπτυξη (live) των παιχνιδιών περιλαμβάνουν τα σχέδια της εταιρίας τα οποία αποτελούν μέρος του business plan, που ολοκληρώθηκε σε συνεργασία με την Ernst & Young, επισήμανε μεταξύ άλλων ο διευθύνων σύμβουλος του οργανισμού σε παρουσίαση στο ΣΜΕΧΑ. Η επέκταση του ΟΠΑΠ εκτός Ελλάδας θα γίνει μέσω κοινοπραξιών, ενώ υπάρχει ενδιαφέρον για συμμετοχή σε κάποιο καζίνο στην Κύπρο ή στην Αίγυπτο.

Cosmote: Στα 2.382,3 εκατ. ευρώ (+32,5%) ανήλθε ο κύκλος εργασιών του ομίλου της Cosmote το 2006, ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων ανήλθαν στα 876,2 εκατ. ευρώ (+16,1%) και τα καθαρά κέρδη σε 360,5 εκατ. ευρώ (+16,1%).

Εμπορική Τράπεζα: Με ζημίες 234,7 εκατ. ευρώ, από κέρδη 76 εκατ. ευρώ το 2005, έκλεισε η χρήση 2006 για την Εμπορική Τράπεζα. Οι ζημίες οφείλονται αποκλειστικά στις προσαρμογές που διενεργήθηκαν στο πλαίσιο του εξειδικευμένου ελέγχου για την εναρμόνιση των πρακτικών διαχείρισης κινδύνων της Εμπορικής με τις αρχές και μεθοδολογίες της Credit Agricole.

Ενέργεια: Τέσσερις υποψήφιοι υπέβαλαν τεχνικές και οικονομικές προσφορές για την ιδιωτική μονάδα ηλεκτροπαραγωγής, στον διαγωνισμό που προκήρυξε ο ΔΕΣΜΗΕ. Πρόκειται για τις Ηλεκτροπαραγωγή Θίσβης (Edison, HE&D της Ελληνικής Τεχνοδομικής, Χαλκόρ), Κόρινθος Power (Iberdrola, Motor Oil), Ήρων Θερμοηλεκτρική του ομίλου ΓΕΚ-Τέρνα και Enelco (Enel, όμιλος Κοπελούζου). Τα αποτελέσματα του διαγωνισμού αναμένεται να ανακοινωθούν στα μέσα Απριλίου.

ΟΤΕ: Σε πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ των επικεφαλής της ΕΕΤΤ και του ΟΤΕ εξελίχθηκε η χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Έρευνας και Τεχνολογίας της Βουλής για την ευρυζωνικότητα. Ο επικεφαλής της ΕΕΤΤ ανέφερε ότι ”οι υποδομές δεν ανήκουν στον ΟΤΕ αλλά στον ελληνικό λαό”, ενώ ο επικεφαλής του ΟΤΕ απάντησε εγείροντας μέχρι και ζήτημα συνταγματικής νομιμότητας της λειτουργίας της ΕΕΤΤ.

Eurobank: Προβλήματα συναντά η επέκταση της Eurobank στην Τουρκία, αφού αυξάνονται οι πιθανότητες να μην εγκριθεί η εξαγορά της TekfenBank, αναφέρει το ”Βήμα”. Αιτία είναι η διαφωνία δύο μελών του Συμβουλίου Ελέγχου και Επιθεώρησης Τραπεζών της Τουρκίας που δεν επιθυμούν να επικυρωθεί για δεύτερη φορά πώληση τουρκικής σε ελληνική τράπεζα.

Pasal Development: Φάκελο για την εισαγωγή των μετοχών της στην κατηγορία της μεγάλης κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. κατέθεσε στις 16/2 η Pasal Development, η οποία δραστηριοποιείται στον κλάδο ανάπτυξης και εκμετάλλευσης ακινήτων.

Σοφοκλέους: Συγκρατημένα αισιόδοξοι δηλώνουν οι αναλυτές για την πορεία των μετοχών της Σοφοκλέους, παρά τη διατήρηση του Γενικού Δείκτη σε επίπεδα ανώτερα των 4.700 μονάδων, αναφέρει η εφημερίδα ”Μέτοχος” στο κεντρικό της άρθρο με τίτλο ”Τι δείχνουν τώρα οι τιμές-στόχοι”. Η αυξημένη κερδοφορία των εταιριών, σύμφωνα με το άρθρο, τα deals και τα business plans των μεγάλων ομίλων καταφέρνουν να συντηρούν θετικό κλίμα, παρά το γεγονός ότι έπειτα από ένα συνεχόμενο τετραετές ράλι οι περισσότερες αποτιμήσεις έχουν εκτιναχθεί στα ύψη και η σύσταση ”buy” δεν είναι πλέον τόσο προφανής όσο ήταν πέρυσι ή πρόπερσι. Οι εταιρίες μπαίνουν στο μικροσκόπιο των αναλυτών, οι λογιστικές τους καταστάσεις ”ξεσκονίζονται” και οι προοπτικές τους εξετάζονται όσο καλύτερα γίνεται.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v