Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ιστορικό με μονοπώληση τζίρου η ΕΤΕ

Ο τίτλος της Εθνικής σε ρόλο ηγέτη (έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό αποσπώντας τη μερίδα του λέοντος από το μικτό ημερήσιο τζίρο), οδήγησε υψηλότερα το Γενικό Δείκτη και βοήθησε σημαντικά στο να αρθούν οι επιφυλάξεις που δημιούργησαν οι προηγούμενες συνεδριάσεις. Το γενικευμένο ενδιαφέρον που αυξήθηκε στην πορεία της συνεδρίασης διαμόρφωσε την τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών-πτωτικών μετοχών στο 2 προς 1.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Ανοδική συνεδρίαση που ήρε μέρος των χθεσινών επιφυλάξεων, έχοντας αρκετούς πρωταγωνιστές από τη μέχρι πρότινος αδύναμη υψηλή κεφαλαιοποίηση και με το θετικό κλίμα στην πάροδο της συνεδρίασης να επεκτείνεται και στις χαμηλότερες κεφαλαιοποιήσεις.

Ασφαλώς θετικότερος πρωταγωνιστής ο τίτλος της Εθνικής, όχι μόνο επειδή έκλεισε σε νέο ιστορικό υψηλό αλλά ακόμη περισσότερο διότι σε αυτόν αναλογεί το 38,5% του συνολικού ημερήσιου τζίρου.

Από εκεί και πέρα, δεν έλειψαν και άλλες πρωταγωνιστικές φιγούρες από τις μετοχές του FTSE, όπως η Πειραιώς με κέρδη μεγαλύτερα του 2%, η Alpha Bank, Αγροτική, Eurobank, Κύπρου, Bιοχάλκο, Ελληνική Τεχνοδομική, Cosmote και ΟΠΑΠ με αξιοσημείωτα κέρδη, ενώ με θετική μεταβολή έκλεισαν ΔΕΗ και Μότορ Όιλ.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των τριών ποσοστιαίων μονάδων για τη μετοχή του Τιτάνα, αξιοσημείωτες απώλειες για τον ΟΤΕ και αρνητικό πρόσημο για Coca Cola, Ελληνικά Πετρέλαια, Intralot, Folli Follie, Εμπορική και Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.

Η σημερινή συνεδρίαση, σε αντίθεση με τις αμέσως προηγούμενες, έδωσε κινητικότητα σε ένα σημαντικό κομμάτι του ταμπλώ και απέδειξε ότι η Σοφοκλέους διαθέτει ”ζωντανά” αντανακλαστικά και ”ανταμείβει” όσους διακρίνονται είτε σε επιχειρηματικές ειδήσεις είτε σε αποτελέσματα.

Τεχνικά, και όσον αφορά τον FTSE, όλα παίζονται στις 2.595 μονάδες, καθώς κλείσιμο υψηλότερα από αυτό το επίπεδο ενισχύει σημαντικά το σενάριο που θέλει κίνηση υψηλότερα από το ψυχολογικό όριο των 2.600 μονάδων. Σε αντίθεση, οι πρώτες στηρίξεις στις 2.579 και 2.575-70 μονάδες.

Συνεδρίαση σαφώς διαφοροποιημένη της προηγούμενης, αυτή στην αγορά παραγώγων, με τους εκεί εμπλεκόμενους όχι απλά να ακολουθούν την υποκείμενη, αλλά να δίνουν στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης (όπου οι τελευταίες πράξεις μετά το θετικό άνοιγμα της Wall Street έγιναν στο υψηλό ημέρας) κέρδη μεγαλύτερα από τον αντίστοιχο δείκτη, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση των υποτιμήσεων.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με ανοδικό gap, έφτασε μέχρι τις 4.773,5 μονάδες και έκλεισε στις 4.762,92 με κέρδη 1,19% ενώ ο τζίρος, σαφώς ενισχυμένος σε σχέση με εχθές, έπιασε τα 480 εκατ. από τα οποία τα 55,9 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Σαφώς διαφοροποιημένη προς το καλύτερο και η τελική εικόνα, με 169 ανοδικές μετοχές έναντι 83 πτωτικών, ενώ 11 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6-20%.

Η γενικότερη εκτίμηση των επαγγελματιών του χώρου για τις αμέσως επόμενες συνεδριάσεις είναι πως ασφαλώς δεν μπορούν δεικτοβαρείς τίτλοι ή τουλάχιστον αξιοσημείωτος αριθμός από αυτούς, να καταγράφουν επί καθημερινής βάσεως τόσο σημαντικά ημερήσια κέρδη. Όμως αν υπάρξει σαφής ένδειξη διάθεσης διακράτησης των κεκτημένων, η Σοφοκλέους θα παραμείνει ”ζωντανή” και άκρως ενδιαφέρουσα αγορά, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρξουν εισαγόμενες αρνητικές εκπλήξεις.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές, η επιστροφή των αγοραστών έστειλε στην πρώτη θέση των κερδισμένων την Q&R, συνέχισαν ανοδικά Τασόγλου, Μπήτρος, Χαλκόρ, Ελβάλ, σημαντικά ημερήσια κέρδη μετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα για τη Σίδμα, αλλά και για το Νηρέα, αποτέλεσμα εισαγόμενων εντολών αγοράς, οι προσδοκίες για θετικά αποτελέσματα της Everest έδωσαν στον τίτλο σημαντικά ημερήσια κέρδη, κάτι που συνέβη και στην Audiovisual, ενώ κινητικότητα που συνοδεύτηκε και με αξιοπρόσεκτα κέρδη κατεγράφη σε Alpha Γκρίσιν, Δομική Κρήτης, Σελόντα, Lamda Development, ΕΥΔΑΠ, Καλπίνη-Σίμο, Φουρλή και Forthnet.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v