Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κρατά” τις 4.750 μονάδες η αγορά

Με την Εθνική στο 1% και την Cosmote μέχρι και 2,3% υψηλότερα λόγω και του υψηλού μερίσματος η αγορά ισορροπεί μεταξύ 4.770 - 4.775 μονάδων. Συνεχίζεται η συνολική αντίδραση μετοχών εταιριών από τον ευρύτερα εννοούμενο κλάδο της μεταλλουργίας, ενώ για περίπου 100 μετοχές η τιμή διαμορφωνόταν στο ”πράσινο”.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συνεχίζεται η προσπάθεια ”χωνέματος” των υψηλών τιμών που διαμορφώθηκαν τις τελευταίες ημέρες για βασικούς δείκτες και μετοχές. Διάθεση που είναι εμφανής τόσο στη μεγάλη όσο και στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, καθώς έπειτα από καιρό φαίνεται να μειώνεται η μεταβλητότητα συγκεκριμένων μετοχών.

Αυτό είχε ως συνέπεια τη σταθεροποίηση του Γενικού Δείκτη σε περιοχή υψηλότερα των 4.750 μονάδων, καθώς στη μετοχή της Εθνικής οι αγοραστές επιμένουν να τοποθετούνται σταθερά σε τιμές υψηλότερα των 41,6 ευρώ.

Στις 14:10 η μετοχή της Εθνικής ενισχυόταν κατά 1% στα 41,90 ευρώ, με συναλλαγές που προσέγγιζαν τα 2 εκατ. τεμάχια.

Ο FTSE 20 κέρδιζε έδαφος κατά 0,35%, αφού την Εθνική ακολουθούσαν ΟΤΕ, Κύπρου και δευτερευόντως Βιοχάλκο, Intralot.

Όσον αφορά στον FTSE 20, θα πρέπει να σημειωθεί η υπεραντίδραση κατά 2,3% της Cosmote προς τα 23,10 ευρώ, με αυξημένες μάλιστα συναλλαγές. Στη μετοχή φαίνεται να τοποθετούνται επενδυτές που ελκύονται από την υψηλή μερισματική απόδοση της μετοχής (3,3%).

Οι συναλλαγές, εξαιρούμενων των πακέτων και προσυμφωνημένων πράξεων, έφθαναν στα περίπου 250 εκατ. ευρώ.

Η αναλογία ανοδικών προς καθοδικές μετοχές παρέμενε στο επίπεδο της προηγούμενής μας αναφοράς, δηλαδή στο 1 προς 1,5.

Μεγαλύτερα κέρδη εμφάνιζε η μετοχή του Κορδέλλου και ακολουθούσε η ”ελαφρύτερη” από σήμερα Revoil στα 2,54 ευρώ.

Σημαντικό μέρος των κερδών της ”κρατούσε” η Quality, ενώ για ακόμη μία συνεδρίαση ο Μπήτρος κέρδιζε περίπου 10% στα 3,78 ευρώ.

Η αντίδραση που σημειώνεται τις τελευταίες ημέρες για μετοχές εταιριών από τον ευρύτερα εννοούμενο μεταλλουργικό κλάδο, πέραν των γνωστών περιπτώσεων, ”παρασύρει” πλέον και τον Τζιρακιάν (1,26 ευρώ).

Ανοδικά διαμορφώνονταν οι μετοχές των ΕΤΕΜ, Alco, Σίδμα, Αλουμύλ, Ελληνικά Καλώδια, Ελβάλ.

Μία μετοχή, της οποίας η συμπεριφορά στο ταμπλό παραπέμπει σε επίσπευση επιχειρηματικών εξελίξεων, είναι κατά την εκτίμησή μας αυτή των Μινωικών Γραμμών.

Θα επιμείνουμε και σήμερα, όπως τις τελευταίες ημέρες, ότι οι αγοραστές έχουν γίνει πιο επίμονοι και πιεστικοί, ανεβάζοντας μάλιστα τον πήχη σταθερά πάνω από τα 5 ευρώ. Ήδη στη μετοχή των Μινωικών Γραμμών έχουν πραγματοποιηθεί (14:15) συναλλαγές αξίας 1,3 εκατ. ευρώ, μέχρι και 4,4% υψηλότερα προς τα 5,3 ευρώ.

Στις 14:15 ο Γενικός Δείκτης διαμορφωνόταν στο εύρος των 4.770-4.775 μονάδων, με την Εθνική προς τα 41,9 ευρώ και με 100 περίπου μετοχών η τιμή να διαμορφώνεται στο ”πράσινο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v