Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Tα Ταμεία παραμένουν… μείον!

Για μια ακόμη φορά ο φόβος του πολιτικού κόστους επικράτησε της ανάγκης για ορθολογικοποίηση της διαχείρισης της περιουσίας των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων. Τον λογαριασμό, δυστυχώς, θα πληρώσουν οι ασφαλισμένοι και οι φορολογούμενοι.

Tα Ταμεία παραμένουν… μείον!
Η χθεσινή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργου Αλογοσκούφη και του υπουργού Απασχόλησης κ. Σάββα Τσιτουρίδη έβγαλε είδηση.

Δεν τίθεται θέμα αλλαγής του σημερινού πλαφόν, δηλαδή του 23% επί του ενεργητικού των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων, που μπορεί να επενδυθεί σε μετοχές και ακίνητα σε αναλογία 60% και 40% αντίστοιχα.

Προφανώς, οι κοινοτικοί που επιτρέπουν με ντιρεκτίβα στα επαγγελματικά ταμεία, συμπεριλαμβανομένων των ελληνικών, να επενδύουν μέχρι το 70% του ενεργητικού τους σε μετοχές είναι ανόητοι.

Ανόητοι ή επικίνδυνοι, αν προτιμάτε, είναι επίσης οι διαχειριστές δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων σε ορισμένες χώρες που δεν σταματάνε στις μετοχές αλλά τοποθετούν μέρος των διαθεσίμων τους σε hedge funds και private equity.

Tρελοί για δέσιμο, με βάση τη νεοελληνική λογική, είναι επίσης οι Γάλλοι που επενδύουν σε μεγάλο βαθμό σε μετοχές και άλλες αξίες υψηλού κινδύνου το αποθεματικό του Ειδικού Κεφαλαίου το οποίο σχηματίζεται με τις ετήσιες εισφορές του κράτους, με στόχο να καλύψουν μελλοντικές ασφαλιστικές υποχρεώσεις.

Όλοι αυτοί και πολλοί άλλοι που έχουν επενδύσει πολλά σε ανθρώπους, οργάνωση, υποδομές και έχουν δώσει έμφαση στην εταιρική διακυβέρνηση και στην εποπτεία είναι ανόητοι. Οι έξυπνοι κατοικούν σ’ αυτή τη χώρα.

Τι γίνεται όμως στην Ελλάδα; Τα ταμεία δεν γνωρίζουν καλά καλά ποιες είναι οι υποχρεώσεις τους, ενώ τα διοικητικά συμβούλια που αποφασίζουν έχουν αναγάγει την αδράνεια σε κεντρικό άξονα της διαχείρισης για έναν πολύ απλό λόγο. Κανείς δεν πρόκειται να τους κατηγορήσει γι’ αυτό.

Αντίθετα, αν αποφασίσουν να κάνουν κάτι θα κατηγορηθούν ό,τι κι αν γίνει. Αν κάνουν λάθος επιλογή και οι αποδόσεις δεν είναι καλές θα τους κατηγορήσουν οι πολιτικοί αντίπαλοι του κυβερνώντος κόμματος για απιστία. Αν η επιλογή αποδειχθεί σωστή και πάλι θα κατηγορηθούν αλλά για άλλο λόγο, π.χ. εξυπηρέτηση κομματικών και προσωπικών σκοπιμοτήτων.

Καθώς οι εθνικές εκλογές πλησιάζουν και οι πολιτικοί διαξιφισμοί και οι αλληλοκατηγορίες πολλαπλασιάζονται, τέτοιες πρωτοβουλίες, όπως ο εκσυγχρονισμός της διαχείρισης της κινητής και ακίνητης περιουσίας των φορέων κοινωνικής ασφάλισης, ενέχουν πιθανώς πολιτικό κόστος.

Είναι επόμενο λοιπόν ακόμη και κάποιος όπως ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος καταλαβαίνει τη σημασία που έχουν οι βαθμοί ελευθερίας στη διαχείριση ενός χαρτοφυλακίου για την επίτευξη της μέγιστης απόδοσης για το ίδιο επίπεδο ρίσκου, να κάνει πίσω για να μην πατήσει καμία πολιτική πεπονόφλουδα.

Όμως, άριστη κατανομή κεφαλαίων (asset allocation) με τους περιορισμούς που θέτει το σημερινό θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης της περιουσίας των ταμείων, αλλά και το νέο που έχουν ετοιμάσει διάφοροι γραφειοκράτες δεν μπορεί να προκύψει.

Εκτός κι αν η άρση των περιορισμών τοποθέτησης σε κινητές αξίες της ευρωζώνης, που εικάζεται ότι θα επιτρέπει το νέο θεσμικό πλαίσιο, μπορεί από μόνη της να το χαρακτηρίσει ”εκσυγχρονισμένο”.

Και είναι ασφαλώς κωμικό να μιλάμε για πλαφόν 23% με βάση τις τιμές κτήσης, το οποίο όμως γίνεται αρκετά μεγαλύτερο με βάση τις σημερινές τιμές αγοράς που εικάζεται ότι περιλαμβάνει το νέο θεσμικό πλαίσιο.

Δυστυχώς, εκσυγχρονισμός με κριτήριο την ελαχιστοποίηση του πολιτικού κόστους δεν μπορεί να υπάρξει.

Υπό αυτή την έννοια το νέο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης της περιουσίας των δημόσιων ασφαλιστικών ταμείων, παρά τα όποια βήματα κάνει προς τη σωστή κατεύθυνση, δεν πρόκειται να οδηγήσει στο ζητούμενο. Στη μεγιστοποίηση της απόδοσης της περιουσίας τους για ένα δεδομένο επίπεδο κινδύνου.



Οι μεγάλοι χαμένοι απ’ αυτή τη διαδικασία δεν θα είναι οι πολιτικοί, αλλά οι ασφαλισμένοι και οι φορολογούμενοι που θα κληθούν να σηκώσουν μεγαλύτερα βάρη στο μέλλον.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v