Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κοντά στην κορυφή;

Με την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων χρήσης 2006 και την παρουσίαση του επιχειρησιακού σχεδιασμού των μεγάλων τραπεζικών ομίλων φαίνεται να κλείνει ένας κύκλος που ξεκίνησε από τα χαμηλά των 3.350 μονάδων και δείχνει να ολοκληρώνεται, σε αυτή τη φάση, μέχρι την κορυφή των 4.802 μονάδων. Στα επιμέρους εκτιμούν οι αναλυτές ότι θα παραμείνει επικεντρωμένο το επενδυτικό ενδιαφέρον. Τα αποτελέσματα καθορίζουν, έστω και βραχυπρόθεσμα, την τάση.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Η χθεσινή διόρθωση έφερε την αγορά προς την περιοχή των 4.750 μονάδων. Η μάλλον αρνητική εικόνα που διαμορφώνεται στα Παράγωγα του Dax στη Φρανκφούρτη ενδεχομένως να συντηρήσει τη διάθεση κατοχύρωσης θέσεων στη Σοφοκλέους, με πιθανή μια περαιτέρω υποχώρηση βασικών δεικτών.

Το ενδιαφέρον στοιχείο των τελευταίων συνεδριάσεων, εμφανέστερα όμως χθες, είναι το γεγονός πως κυρίαρχοι στις πωλήσεις είναι κυρίως εγχώριοι θεσμικοί και δευτερευόντως ξένοι ”παίκτες”.

Είναι κοινό μυστικό στην αγορά πως στην πλειονότητά τους οι εγχώριοι διαχειριστές έχουν προεξοφλήσει μια ικανή διόρθωση για τον Μάρτιο. Ενδεχομένως αυτό να εξηγεί την επιφυλακτικότητα που δείχνουν τελευταία ή πιθανόν να δικαιολογεί την έλλειψη ικανού αγοραστικού ενδιαφέροντος από την πλευρά τους.

Ωστόσο, το πάνω χέρι στην αγορά το έχουν αυτοί που πραγματοποιούν συναλλαγές από το εξωτερικό, οι οποίοι ακολουθούν τη συνολικότερη τάση που επικρατεί διεθνώς.

Στον βαθμό που οι ξένες αγορές θα διορθώσουν τον Μάρτιο θα επηρεαστεί ανάλογα και η Σοφοκλέους.

Κατά την εκτίμησή μας, το πρόβλημα έγκειται στο ότι με την ολοκλήρωση της ανακοίνωσης των οικονομικών αποτελεσμάτων, της παρουσίασης των επιχειρησιακών προγραμμάτων των μεγάλων τραπεζικών ομίλων, κλείνει ένας κύκλος ειδήσεων και αφορμών για ”μόχλευση”.

Είναι εμφανές πως στην αγορά λείπουν σε προοπτική μιας-δυο εβδομάδων οι ισχυροί καταλύτες που θα μπορούσαν να τη νοδηγήσουν σε μια ουσιαστική υπέρβαση της κορυφής των 4.802 μονάδων. Αυτό δικαιολογεί την προσπάθεια αρκετών ”παικτών” να ”οχυρωθούν” καταρχήν στην περιοχή των 4.680-4.720 μονάδων, μέχρι νεωτέρας.

Αναμφίβολα τα οικονομικά αποτελέσματα μπορούν να διαμορφώσουν τάση, πλην όμως βραχυπρόθεσμη, για μετοχές εταιριών όπως Μυτιληναίος - Αλουμίνιον - Μέτκα, της Alpha Bank, του Φουρλή, της Frigoglass, του ομίλου Βιοχάλκο.

Μεμονωμένες όμως αντιδράσεις θα μπορούσε να περιμένει κάποιος από αυτά τα νεότερα και όχι μια συνολικότερη κίνηση.

Από την άλλη, η συμπεριφορά της μετοχής του ΟΤΕ στις τελευταίες συνεδριάσεις ενισχύει την εκτίμησή μας πως στον Οργανισμό πιθανότερο είναι το ενδεχόμενο της διάθεσης ενός μειοψηφικού ποσοστού σε θεσμικούς και λιγότερο αυτό της εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή.

Η αγορά γνωρίζει πολύ καλά πως στην περίπτωση που υλοποιηθεί το πρώτο σκέλος αυτό θα γίνει σε τιμή χαμηλότερη της τρέχουσας.

Και αυτή την τιμή του πιθανού placement στον ΟΤΕ φαίνεται να ψάχνει η αγορά.

Από την άλλη, είμαστε επιφυλακτικοί και για κινήσεις που φαίνεται να υπερεκτιμώνται από μεγάλο μέρος της αγοράς.

Κατά την εκτίμησή μας η ενίσχυση της θέσης του ομίλου Attica στο μετοχικό κεφάλαιο των Μινωικών δεν μπορεί σε αυτή τη φάση να οδηγεί σε άμεση προσέλκυση επενδυτικού ενδιαφέροντος, διαχειριστών ιδιωτικών χαρτοφυλακίων.

Τουλάχιστον όχι όσο ο όμιλος Attica εκπροσωπείται μέσω της Συμμετοχών και της Blue Star Ναυτιλιακής. Στην περίπτωση της Attica Συμμετοχών και των Μινωικών η αγορά γνωρίζει πως ο κ. Π. Παναγόπουλος μπορεί να ενισχύει το ποσοστό του, να ισχυροποιεί τη θέση του στον κλάδο, να επαναβεβαιώνει τον ρόλο του, ωστόσο απέχει... μίλια από το να θεωρηθεί ότι άμεσα τα περίφημα... equity funds θα μπορούσαν να εκδηλώσουν επενδυτικό ενδιαφέρον.

Όσον αφορά στον όμιλο Βιοχάλκο, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων ενισχύει την εκτίμηση μερίδας αναλυτών η οποία προεξοφλεί ότι η διάθεση μειοψηφικού ποσοστού της Σιδενόρ ούτε μεμονωμένη κίνηση ήταν, ούτε και η τελευταία θα είναι. Το νέο placement της Χαλκόρ έρχεται να ενισχύει την εκτίμηση της συγκεκριμένης μερίδας ”παικτών”.

Η συγκεκριμένη μερίδα αναλυτών προεξοφλεί πως αργά ή γρηγορότερα, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, οι θυγατρικές του ομίλου θα προχωρούν στην εκχώρηση μειοψηφικών συμμετοχών τους σε ξένους και... ξένους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v