Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υποχώρηση με καθίζηση συναλλαγών

Δεν ακολούθησε τη θετική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών αγορών η Σοφοκλέους και μετά την πρώτη ώρα συνεδρίασης, κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, καθώς έλειψαν οι σημαντικές βοήθειες από τη θεωρούμενη πρώτη σειρά των δεικτοβαρών τίτλων. Περίπου ισοβαρής η τελική αναλογία ανοδικών – πτωτικών μετοχών και σημαντική μείωση του ημερήσιου τζίρου. Θετικότερη η εικόνα στην περιφέρεια. Οι πρωταγωνιστές.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πτωτικά ξεκίνησε η πρώτη συνεδρίαση της χρηματιστηριακής εβδομάδας παρά τη θετική εικόνα των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, καθώς έλειψαν τόσο για τον FTSE όσο και για το Γενικό Δείκτη οι σημαντικές βοήθειες από την θεωρούμενη πρώτη σειρά των δεικτοβαρών τίτλων.

Έτσι, τα όποια ημερήσια κέρδη κατέγραψαν οι ”εφεδρείες” του FTSE δεν ήταν αρκετά για να αποτρέψουν το αρνητικό πρόσημο στο Γενικό Δείκτη, ενώ στα χαρακτηριστικά της συνεδρίασης προστίθεται και η μείωση της καθαρής και μικτής αξίας συναλλαγών.

Τεχνικά δεν έχει αλλάξει κάτι, αν και πριν τουλάχιστον τη συνεδρίαση ήταν ζητούμενο ο FTSE να κρατηθεί υψηλότερα των 2.595 μονάδων, κάτι που τελικά δεν επετεύχθη.

Έτσι, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.582-80, 2.575 και 2.567 μονάδες.

Κλείσιμο χαμηλότερα των 2.567 μονάδων επαναφέρει τη σχετική αβεβαιότητα όσον αφορά τη βραχυπρόθεσμη τάση. Αντίθετα, οι αντιστάσεις στις 2.595, 2.607 και 2.616-20 μονάδες.

Από τις μετοχές του FTSE με κέρδη μεγαλύτερα των 4 ποσοστιαίων μονάδων η μετοχή της Βιοχάλκο (χωρίς αυτή τη φορά να κατορθώσει να γίνει αιτία κινητικότητας και για τις περισσότερες θυγατρικές του ομίλου), κέρδη μεγαλύτερα των 3 ποσοστιαίων μονάδων για την Εμπορική, αξιοσημείωτα κέρδη για Αγροτική, Τιτάνα, Folli Follie και θετικό πρόσημο για Motor Oil, Ελλ. Πετρέλαια, Κύπρου, Πειραιώς, Ταχ. Ταμιευτήριο.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Coca Cola, Intralot, ΟΤΕ, αξιοσημείωτες απώλειες για ΔΕΗ, Ελλ. Τεχνοδομική και Cosmote και αρνητικό πρόσημο για ΟΠΑΠ, Alpha Bank, Εθνική και Eurobank.

Ο Γενικός Δείκτης αν και σχετικά γρήγορα βρέθηκε στο υψηλό ημέρας των 4.787,73 μονάδων μετά την παρέλευση μιας ώρας συνεδρίασης κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο υποχώρησε μέχρι τις 4.751,24 και έκλεισε στις 4.757,77 μονάδες με απώλειες 0,49%, ενώ ο τζίρος ακούμπησε τα 317 εκατ. από τα οποία τα 35,7 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Περίπου μοιρασμένη η τελική εικόνα με 121 ανοδικές μετοχές έναντι 135 πτωτικών, ενώ μόλις 5 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 6-11,71%.

Υποτονική συνεδρίαση στην αγορά παραγώγων με κυριότερα χαρακτηριστικά τις ιδιαίτερα ισχνές συναλλαγές και τη διατήρηση υποτιμήσεων στα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Τέλος, όσον αφορά τους λίγους θετικούς πρωταγωνιστές στην πρώτη θέση των κερδισμένων η Ιμάκο, εντυπωσιακός ο Δάιος τόσο από πλευράς κερδών όσο και αποτίμησης, συνέχισε ανοδικά ο Βογιατζόγλου, κινητικότητα στην Byte ενόψει ανακοινώσεων για συνεργασία με Google, αγοραστικό ενδιαφέρον προς το τέλος της συνεδρίασης για Olympic Catering, έκλεισε στο υψηλό ημέρας η Frigoglasss, ενώ ικανοποιητικά ημερήσια κέρδη κατέγραψαν Elmec Sport, Χατζηιωάννου, Cyclon, νεώριο Σύρου, Altec και Τράπεζα Αττικής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v