Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βίαιη διόρθωση με μηνύματα από ”έξω”

Τη διάθεση κατοχύρωσης θέσεων και της ”κινεζικής” διόρθωσης ακολουθεί και η Σοφοκλέους. Και αν η έκταση της διόρθωσης, που αρχικά έφθανε το 1,9%, δεν ξενίζει, προβληματισμό δημιουργούν ο υψηλός τζίρος και η προσφορά που εκδηλώνεται στο σύνολο των μετοχών. Σημαντική υποχώρηση με αυξημένες συναλλαγές για αρκετά blue chips.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι απώλειες που προβλέπονταν μέσω των παράγωγων προϊόντων στα κυριότερα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μεγεθύνθηκαν μόλις άρχισε η συνεδρίαση σε Φρανκφούρτη, Λονδίνο και Παρίσι.

Ήταν αναμενόμενη, κατά συνέπεια, η άμεση έκθεση και της Σοφοκλέους σε αυτή τη διαδικασία υποχώρησης, με τον Γενικό Δείκτη να χάνει σχετικά γρήγορα και χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις τις πρώτες ”αψιμαχίες” που δόθηκαν στις 4.720 μονάδες.

Αυτό έχει ως συνέπεια την ενίσχυση των συναλλαγών - προσφοράς μετά τα πρώτα 5-10 λεπτά της συνεδρίασης, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί προς τις 4.680 και λίγο αργότερα στις 11:00 προς τις 4.668 μονάδες.

Οι συναλλαγές των πρώτων 30-35 λεπτών, καθότι διαμορφώνονταν στα 78 εκατ. ευρώ, θα πρέπει να θεωρηθούν υψηλές και σε κάθε περίπτωση υπερδιπλάσιες του χθεσινού τζίρου.

Είναι ενδεικτικό πως μόνο στη μετοχή της Εθνικής, που οι απώλειες διαμορφώθηκαν μέχρι και 2,7%, ο τζίρος στις 11:05 ξεπερνούσε τα 23 εκατ. ευρώ.

Κατοχύρωση θέσεων αλλά και ορισμένες βεβιασμένες κινήσεις μπορεί να θεωρηθεί πως πραγματοποιήθηκαν στην αρχή της συνεδρίασης, καθώς είναι ενδεικτικό ότι μέχρι και 1,1% υποχωρούσε η μετοχή της Alpha Bank. Σημειωτέον ότι ο όμιλος της Alpha Bank ανακοινώνει τα αποτελέσματα της χρήσης 2006 αύριο το πρωί.

Είναι επίσης ενδεικτικό της άμεσης μεταβολής διάθεσης, κλίματος και τάσης, το γεγονός ότι για μόλις οκτώ τίτλους διαμορφωνόταν θετική τιμή, ενώ για περισσότερους από 200 σημειωνόταν αρνητική.

Η προσφορά εκδηλωνόταν σε ένα μεγάλο μέρος του ταμπλό, συμπεριλαμβανομένης της υψηλής κεφαλαιοποίησης, καθώς η Πειραιώς υποχωρούσε κατά 2,6% με συναλλαγές περίπου 200.000 τεμαχίων, ο Μυτιληναίος κατά 2,80% με περίπου 100.000 τεμάχια, η Motor Oil κατά 3,2% με επίσης περισσότερα από 100.000 τεμάχια, ενώ ανάλογη εικόνα παρουσίαζαν μετοχές όπως Βιοχάλκο, Cosmote, Κύπρου, Eurobank και άλλες αυτής της κατηγορίας.

Μέχρι στιγμής θα πρέπει να αρκεστούμε στο ότι η αρχική διόρθωση είναι έντονη ως προς την έκταση των συναλλαγών - πωλήσεων, κάτι που μας καθιστά ιδιαίτερα επιφυλακτικούς για τη συνέχεια.

Θα τολμούσαμε μάλιστα να διακινδυνεύσουμε την εκτίμηση πως μετά την αδυναμία προσέγγισης της ”κορυφής” των 4.802 μονάδων, μένει η επιβεβαίωση της περιοχής στήριξης των 4.680-4.720 μονάδων, χωρίς ωστόσο να παρέχονται μέχρι στιγμής επαρκείς ενδείξεις.

Θα λέγαμε μάλιστα πως το πρώτο δείγμα γραφής είναι περισσότερο αρνητικό απ’ ό,τι περιμέναμε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v