Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πωλήσεις χωρίς... savoir vivre

Διεθνείς αρνητικές συγκυρίες δημιούργησαν σημαντικούς κραδασμούς και στη Σοφοκλέους, η οποία, όμως, έδωσε την εντύπωση ότι έψαχνε αφορμή για να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα. Ως συνήθως άκρως επιθετικοί οι πωλητές διαμόρφωσαν μια τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών στο 1 προς 35, ενώ 31 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του 8%. Αντίσταση στην πτώση επέδειξε η MPB ύστερα και από την αγορά 500.000 μετοχών από την Dubai Fin.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Οι διεθνείς συγκυρίες έδωσαν στη Σοφοκλέους την αφορμή που ζητούσε να κινηθεί σε χαμηλότερα επίπεδα, έστω και αν η διόρθωση είχε τουλάχιστον επιθετικό χαρακτήρα, με τις απώλειες του Χ.Α. να είναι σαφώς μεγαλύτερες από αυτές των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων τουλάχιστον μέχρι τις 16:40.

Οι φόβοι του Άλαν Γκρίνσπαν για σταδιακή επιβράδυνση της αμερικανικής οικονομίας προς το τέλος του τρέχοντος έτους, οι εντυπωσιακές απώλειες στο χρηματιστήριο της Κίνας που ξεπέρασαν το 9% και η μείωση κατά 7,8% των παραγγελιών διαρκών αγαθών για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ, όταν οι εκτιμήσεις προέβλεπαν μείωση 3%, δημιούργησαν ένα εκρηκτικό μίγμα που δεν μπορούσε να αφήσει αδιάφορες τις αγορές μετοχικών αξιών και βέβαια πολύ περισσότερο τη Σοφοκλέους, που φρόντισε να υπεραποδώσει και σε απώλειες.

Είναι πλέον πασιφανές ότι όσοι εμπλέκονται με τα της Σοφοκλέους πρέπει να μάθουν να ζουν και με συνεδριάσεις σαν τη σημερινή. Αφού οι εν δυνάμει πωλητές έχουν αποδείξει ότι στερούνται ευγενικών συναισθημάτων όταν αποφασίσουν να πατήσουν το ”sell”.

Και αν βέβαια αυτό συνέβη σε όλες τις μετοχές που δραστηριοποιούνται σε ξένα χαρτοφυλάκια, η περιφέρεια ”πληγώθηκε” όχι τόσο από τις επιθετικές πωλήσεις όσο από την έλλειψη αγοραστών καθώς οι ελάχιστοι ”θαρραλέοι” αποτραβήχτηκαν σε εξαιρετικά χαμηλότερα επίπεδα τιμών.

Θα μπορούσε να υποστηρίξει κάποιος ότι οι πωλητές ήταν ακριβείς στο ραντεβού τους καθώς και πέρυσι την ίδια ημερομηνία ξεκίνησε μια πτωτική κίνηση που περατώθηκε στις 8/3 και αφαίρεσε από τον Γενικό Δείκτη περίπου 340 μονάδες απνευστί.

Πτωτική συνεδρίαση σημαντικών απωλειών και στην αγορά παραγώγων με τις τελευταίες πράξεις κοντά στα χαμηλή ημέρας ιδιαίτερα μετά το αρνητικό άνοιγμα της Wall Street. Στα κυριότερα χαρακτηριστικά της εκεί συνεδρίασης η τουλάχιστον σημαντική αύξηση των συναλλαγών όπως και η διατήρηση των υποτιμήσεων.

Όσον αφορά στην τεχνική εικόνα, ούτε λόγος καθώς διαλύθηκαν με εντυπωσιακή ευκολία οι πρώτες στηρίξεις και αν ο FTSE συνεχίσει να υποχωρεί με τέτοια επιθετικότητα, οι επόμενες στηρίξεις οριοθετούνται στις 2.465, 2.436, 2.393 και 2.367 μονάδες.

Αξίζει υποσημείωσης το τεχνικό χάσμα που έχει δημιουργηθεί μεταξύ 2.585,15 και 2.562,71 μονάδων, ενώ μόνο σε περίπτωση κλεισίματος πάνω από τις 2.550 μονάδες επιτρέπεται η επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Ο Γενικός Δείκτης ξεκίνησε με gap down opening και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.565,08 μονάδες με απώλειες 4,05%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 701 εκατ. (νέο ρεκόρ καθαρής αξίας συναλλαγών για το τρέχον έτος και όχι μόνο) από τα οποία τα 47,4 αφορούσαν σε προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE ουδείς τίτλος διεσώθη με θετικό πρόσημο ή έστω αμετάβλητος. Οπότε οι όποιες υποσημειώσεις περιορίζονται στους αρνητικούς πρωταγωνιστές κι έτσι απώλειες μεγαλύτερες του 7% για την Ελλ. Τεχνοδομική, του 6% για την Εθνική Τράπεζα και του 5% για Βιοχάλκο, Coca Cola και Motor Oil.



Δεν σηκώνει κριτική η τελική εικόνα με 8 ανοδικές μετοχές (λίγο πριν από το κλείσιμο ήταν 4), έναντι 284 πτωτικών, ενώ 31 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες μεγαλύτερες του 8%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v