Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

XAK: Σχεδιάζει νέα ”Ειδική Κατηγορία” μετοχών

Σειρά από κινήσεις για την τόνωση της εμπορευσιμότητας, αλλά και για την προώθηση των απαραίτητων αναπτυξιακών υποδομών σχεδιάζει η διοίκηση του ΧΑΚ, αποσκοπώντας στην όσο το δυνατόν αποδοτικότερη εκμετάλλευση των προοπτικών που απορρέουν από την Κοινή Πλατφόρμα με τη Σοφοκλέους. Κινητικότητα επίσης υπάρχει και στο θέμα των παραγώγων. Αύξηση του όγκου συναλλαγών.

XAK: Σχεδιάζει νέα ”Ειδική Κατηγορία” μετοχών
Του Στέφανου Κοτζαμάνη

Σειρά από κινήσεις για την τόνωση της εμπορευσιμότητας, αλλά και για την προώθηση των απαραίτητων αναπτυξιακών υποδομών σχεδιάζει η διοίκηση του ΧΑΚ, αποσκοπώντας στην όσο το δυνατόν αποδοτικότερη εκμετάλλευση των προοπτικών που απορρέουν από την Κοινή Πλατφόρμα με τη Σοφοκλέους.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΧΑΚ προγραμματίζει τη λειτουργία μίας νέας Ειδικής Κατηγορίας μετοχών, στην οποία θα εντάσσονται όσες μετοχές δεν μπορούν να υπερβούν ένα ελάχιστο ύψος εμπορευσιμότητας και όσες διαπραγματεύονται κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο τιμής.

Για την προώθηση των νέων αυτών κανονισμών το ΧΑΚ έχει ζητήσει τις απόψεις των χρηματιστών (ΚΕΠΕΥ) προκειμένου να συνεκτιμηθούν και να καθοριστεί το ακριβές περιεχόμενο των αλλαγών.

Σύμφωνα με τις προθέσεις του ΧΑΚ, όσες εισηγμένες εταιρίες εντάσσονται στην Ειδική Κατηγορία θα πρέπει να δημοσιοποιούν business plan για την επόμενη τριετία, στο οποίο να αναφέρουν τους στόχους και τις προοπτικές ανάπτυξής τους.

Αν έπειτα από ένα μεγάλο χρονικό διάστημα οι εταιρίες παραμείνουν στην Ειδική Κατηγορία, τότε θα ξεκινούν οι διαδικασίες διαγραφής τους από το ΧΑΚ.

----Παράγωγα μέσω Αθήνας

Κινητικότητα επίσης υπάρχει και στο θέμα των παραγώγων. Εδώ και καιρό το ΧΑΚ εξέταζε δύο εναλλακτικά σενάρια.

Το πρώτο ήταν να δημιουργηθεί στο Χρηματιστήριο Παραγώγων της Αθήνας ένα παράγωγο προϊόν που να βασίζεται στον δείκτη FTSE του κυπριακού χρηματιστηρίου.

Το δεύτερο σενάριο ήθελε να δημιουργηθούν και να υποστηρίζονται στην Κύπρο παράγωγα προϊόντα.

Η σκέψη που φαίνεται να επικρατεί αυτή την περίοδο είναι η επιλογή ενός συνδυασμού των δύο σεναρίων. Να προχωρήσει δηλαδή σε πρώτη φάση μέσω Αθήνας το παράγωγο προϊόν στον δείκτη FTSE του ΧΑΚ (προκειμένου να κερδηθεί χρόνος) και σε κάποια μελλοντική στιγμή να δημιουργηθεί ένα αντίστοιχο προϊόν και στην Κύπρο. Για τον σκοπό αυτό έχουν ξεκινήσει συζητήσεις με το Χρηματιστήριο της Αθήνας.

----Εκτίναξη δεικτών και όγκου συναλλαγών

Στο τέλος του 2006 τα μέλη του ΧΑΚ αυξήθηκαν στα 24, έναντι των 16 που ήταν έναν χρόνο νωρίτερα. Και επιπλέον προσκλήθηκαν δώδεκα ”μέλη εξ’ αποστάσεως” (remote members).

O όγκος των συναλλαγών ήταν πέρυσι κατά πολύ αυξημένος, με τον μέσο ημερήσιο όγκο από τις 919 χιλιάδες ευρώ του 2005 να εκτοξεύεται στα 11,83 εκατ. ευρώ.



Ακόμη καλύτερα είναι τα μεγέθη του ΧΑΚ από την αρχή του 2007 έως και την 23η Φεβρουαρίου.

Συγκεκριμένα, κατά το παραπάνω χρονικό διάστημα ο μέσος ημερήσιος όγκος των συναλλαγών διπλασιάστηκε περίπου συγκριτικά με τον περυσινό μέσο όρο (21,2 εκατ. ευρώ, έναντι 11,83 εκατ. ευρώ).

Ο αριθμός των συναλλαγών μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες έφτασε στις 133.485, όταν ολόκληρο το 2006 είχε ανέλθει σε 583.944 και το 2005 μόλις σε 205.052. Δηλαδή, σε λιγότερο από δύο μήνες του 2007 διενεργήθηκε περίπου το 60% των συναλλαγών για ολόκληρο το 2005.

Πολύ καθαρότερη εικόνα προκύπτει αν συγκρίνουμε τις μέσες ημερήσιες συναλλαγές, που από 827 το 2005 ανέβηκαν στις 2.355 πέρυσι και εκτινάχθηκαν στις 3.513 φέτος.

Ένα άλλο σημαντικό στατιστικό στοιχείο είναι το παρακάτω. Ενώ το 2006 τα μέλη εξ’ αποστάσεως (remote members) ήταν υπεύθυνα για το 18% του όγκου των συναλλαγών στο ΧΑΚ, φέτος -με βάση τα μέχρι την 23η Φεβρουαρίου στοιχεία- το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί στο 22%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v