Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Οι προτάσεις της ΤτΕ για αποθεματικά των ταμείων

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα της Επιτροπής που έχει συσταθεί υπό τον υποδιοικητή της ΤτΕ, κ. Π. Θωμόπουλο, αναφορικά με την αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων. Τόσο ο κ. Γ. Αλογοσκούφης όσο και ο κ. Σ. Τσιτουρίδης, πάντως, διαμηνύουν ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αύξηση του ποσοστού 23% επί των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων, που έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν στη Σοφοκλέους.

Οι προτάσεις της ΤτΕ για αποθεματικά των ταμείων
της Έλενας Λάσκαρη

Την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να παραδοθεί το πόρισμα της Επιτροπής που έχει συσταθεί υπό τον υποδιοικητή της ΤτΕ, κ. Π. Θωμόπουλο, αναφορικά με την αξιοποίηση των αποθεματικών των ασφαλιστικών ταμείων.

Τόσο ο κ. Γιώργος Αλογοσκούφης όσο και ο κ. Σάββας Τσιτουρίδης, πάντως, διαμηνύουν ότι δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης η αύξηση του ποσοστού 23% επί των διαθεσίμων των ασφαλιστικών ταμείων, που έχουν τη δυνατότητα να επενδύουν στη Σοφοκλέους.

Πηγές της Τραπέζης της Ελλάδος αναφέρουν ότι στο πόρισμα θα προτείνονται εναρμονισμένοι κανόνες, ούτως ώστε να υπάρχει κοινό software και να μη διαφέρουν ως προς την κατάρτισή τους οι ισολογισμοί των ασφαλιστικών ταμείων με στόχο την ενίσχυση της διαφάνειας και την καλύτερη, εν συνεχεία, αξιοποίηση των αποθεματικών τους.

Συζητήσεις πάντως φαίνεται να υπάρχουν αναφορικά με τις προϋποθέσεις διάσπασης του φράγματος του 23%.

Η ΤτΕ αναγνωρίζει ότι σε περιπτώσεις αύξησης μετοχικού κεφαλαίου ή λόγω ανόδου της τιμής των μετοχών δύναται να υπάρξει υπέρβαση του ορίου του 23% κατόπιν έγκρισης από την κεντρική τράπεζα και το υπουργείο Απασχόλησης.

Όσον αφορά στις σκέψεις σχετικά με τον τρόπο αποτίμησης του χαρτοφυλακίου, οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να αλλάξει στην κατεύθυνση της αποτίμησης με τιμές αγοράς και διευκρινίζουν ότι σήμερα η αποτίμηση γίνεται με βάση τις τιμές κλεισίματος της 31ης Δεκεμβρίου κάθε έτους.

Η κινητή και ακίνητη περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων προσδιορίζεται από το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας στα 28,9 δισ. ευρώ, εκ των οποίων η αξία των ακινήτων φτάνει τα 700 εκατ. ευρώ ή σε ποσοστό 2,42%.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς, τον Απρίλιο θα παρουσιαστεί το σύνολο των αξιών που απαρτίζουν την κινητή περιουσία των ασφαλιστικών ταμείων, ”μέχρι και την τελευταία μετοχή”, όπως τονίζει χαρακτηριστικά ο κ. Σ. Τσιτουρίδης που συμπληρώνει ότι ”θα υπάρχει αρχικά ενημέρωση των τριών τελευταίων ημερών ώστε να μπορούμε κάθε 24ωρο να προσδιορίζουμε την ακριβή αξία του χαρτοφυλακίου κινητής και ακίνητης περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων, σε τιμές τρέχουσες για την κινητή περιουσία και σε εμπορικές για την ακίνητη”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v