Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ζητείται ”άμυνα” στους κερδοσκόπους

Πιθανόν θα χρειαστούν ορισμένες συνεδριάσεις για να φανεί κατά πόσο το μίνι κραχ μπορεί να οφείλεται σε κρίση του ίδιου του συστήματος, ή αν αποτελεί ένα ”γερό κόλπο” των απανταχού κερδοσκόπων. Άλλωστε, κατά γενική εκτίμηση η υπερβάλλουσα ρευστότητα που κυριαρχεί διεθνώς στις αγορές έχει κάθε λόγο να επιδιώκει υψηλότατες αποδόσεις, έχει όμως τη δυνατότητα να διαμορφώνει και τις αποτιμήσεις που επιθυμεί.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Συστημική κρίση ή το μεγάλο κόλπο των κερδοσκόπων; Το ”μίνι κραχ”, με έντονο το ασιατικό χρώμα, δείχνει να φέρνει τις αγορές στα όρια του πανικού. Είναι όμως έτσι; Γιατί στην περίπτωση που δεν βρισκόμαστε μπροστά σε μια ουσιαστική κρίση του ίδιου του συστήματος, τότε τα όσα έγιναν αυτές τις μέρες θα πρέπει να αποτελούν ”βούτυρο στο ψωμί” των κερδοσκόπων.

Πάντως, με βάση τις υπάρχουσες ενδείξεις και τις εκτιμήσεις μερίδας ξένων αναλυτών, θα χρειαστούν τουλάχιστον μια-δυο ημέρες προτού αποσαφηνιστεί το τοπίο στις ξένες αγορές.

Μέχρι να συμβεί αυτό, η πλειονότητα των αγορών, συμπεριλαμβανομένης της ελληνικής, θα αποτελεί πεδίο δράσης, ενίοτε ανεξέλεγκτης, των κάθε λογής επιθετικών χαρτοφυλακίων.

Και αν ξάφνιασαν χθες ως προς την έκτασή τους οι ακραίες διακυμάνσεις μετοχών του μεγέθους μιας Εθνικής, το -10% του Μυτιληναίου, περιπτώσεις ενδεικτικές και μόνο μιας βραχυπρόθεσμης τάσης, οι ψυχραιμότεροι υπενθυμίζουν τις ακραίες αποδόσεις και υπεραξίες που έχουν κερδηθεί ακόμη και από εισηγμένες με χρηματιστηριακή αξία 10 και 20 δισ. ευρώ, μέσα σε λίγες εβδομάδες.

Αυτό που ξαφνιάζει και προφανώς δημιουργεί την πρώτη φουρνιά εγκλωβισμένων για φέτος είναι η ένταση της υποχώρησης σε τόσο λίγο χρονικό διάστημα και με ιδιαίτερα υψηλό τζίρο.

Στα δύσκολα όμως δοκιμάζονται επιχειρηματίες, ”παίκτες” και... συνειδήσεις.

Μένει να φανεί σήμερα κατά πόσο θα μετρήσει η άνοδος στα μεγέθη της Alpha Bank, πώς θα αξιολογήσουν κυρίως οι ξένοι τη διαβεβαίωση του Μυτιληναίου πως ο όμιλος βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με την Endesa, η αύξηση των μεγεθών του Φουρλή ή ακόμη η γενναιόδωρη επιστροφή 15,3 ευρώ ανά μετοχή της Marfin Financial Group.

Σήμερα, ενδεχομένως αύριο, θα μπορούμε να έχουμε μια σαφέστερη εικόνα για τις διαθέσεις κυρίως εκείνων που κινούνται βραχυπρόθεσμα και επιθετικά σε αγορές όπως η ελληνική, οι οποίοι για ακόμη μια φορά έδειξαν πως δεν διστάζουν να πουλήσουν μέχρι και 10% χαμηλότερα μια μετοχή από την οποία έχουν αποκομίσει τα πολλαπλάσια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v