Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διατήρηση αμφιβολιών με ρεκόρ τζίρου

Εκ νέου πτωτική συνεδρίαση που συνδυάστηκε με νέο ρεκόρ τζίρου για το τρέχον έτος και τη Σοφοκλέους να ακολουθεί σε παράλληλη κίνηση τη ”νότια” πορεία των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Ο πρώτος λόγος παραμένει στο διεθνές κλίμα, ενώ η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών σαφώς καλύτερη διαμορφώθηκε στο περίπου 1 προς 1,5.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Σε αντίθεση με την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση, σήμερα η Σοφοκλέους ακολούθησε την κίνηση των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων (τουλάχιστον μέχρι τις 16,40) πάντα σε πτωτικό μονοπάτι και εν μέσω έντονης νευρικότητας και μεταβλητότητας.

Αυτό το τελευταίο έγινε αιτία ο Γενικός Δείκτης να κινηθεί σε ένα εύρος 105 μονάδων και να αυξηθεί ακόμα περισσότερο η μικτή αξία συναλλαγών που έφτασε τα 795 εκατ. και το οποίο αποτελεί νέο ρεκόρ για το τρέχον έτος καθώς στις σημαντικές μάχες αγοραστών – πωλητών προστέθηκαν και αρκετές intraday κινήσεις από λίγους ”θαρραλέους” traders.

Συμπερασματικά στην παρούσα φάση και με την ψυχολογία των εμπλεκομένων ιδιαίτερα ευάλωτη και ευμετάβλητη, οι αρνητικές ειδήσεις δείχνουν να παίρνουν περισσότερο βαρύνουσα σημασία και ο πρώτος λόγος να ανήκει αποκλειστικά και μόνο στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

Από εκεί και πέρα θεωρείται δεδομένο ότι η εν εξελίξει πτωτική κίνηση δημιουργεί ”επενδυτικές ευκαιρίες” οι οποίες όμως θα επαναξιολογηθούν από την αγορά μόνο αν επέλθει ηρεμία στα διεθνή χρηματιστήρια.

Τεχνικά η εικόνα δείχνει επιδεινούμενη με τον FTSE να χάνει και τη στήριξη των 2.440 μονάδων και να την αναζητεί στις επόμενες που οριοθετούνται στις 2.434, 2.420-16 και 2.393-84.

Αντίθετα, μόνο σε περίπτωση κλεισίματος πάνω από τις 2.485 και ακόμα καλύτερα άνω από τις 2.495 μονάδες επιτρέπεται η επιστροφή της συγκρατημένης αισιοδοξίας έστω κι αν η βιαιότητα της πτωτικής κίνησης αυξάνει τις πιθανότητας αντίδρασης έστω και τεχνικού χαρακτήρα.

Πτωτική συνεδρίαση αυξημένων συναλλαγών και σήμερα στην αγορά παραγώγων όμως τα ΣΜΕ υψηλής κεφαλαιοποίησης επέδειξαν καλύτερη συμπεριφορά από τον αντίστοιχο δείκτη στην υποκείμενη με αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των υποτιμήσεων.

Ο Γενικός Δείκτης και πάλι κινήθηκε μόνιμα με αρνητικό πρόσημο, σχετικά γρήγορα βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας των 4.441,3 μονάδων για να δώσει σχετική αντίδραση μέχρι τις 4.546,35 και να υποχωρήσει εκ νέου κλείνοντας στις 4.503,96 με απώλειες 1,34% ενώ ο τζίρος σε εντυπωσιακά επίπεδα έφτασε τα 795 εκατ. από τα οποία τα 41 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Από τις μετοχές του FTSE και ξεκινώντας από το τραπεζικό ταμπλό ο μόνος τίτλος που το ”πάλεψε” ήταν αυτός της Εθνικής, ενώ όλοι οι άλλοι θεωρούμενοι δεικτοβαρείς τίτλοι αγωνίστηκαν στο να περιορίσουν τις ημερήσιες απώλειες που ενδοσυνεδριακά βρέθηκαν να είναι ιδιαίτερα υψηλές.

Έτσι, στο μοναχικό ρόλο του θετικού πρωταγωνιστή βρέθηκε η μετοχή της Coca Cola, μετά το μέσον της συνεδρίασης αγοραστικό ενδιαφέρον για τον Τιτάνα, απλά θετική μεταβολή για την Ελλ. Τεχνοδομική και αμετάβλητος ο τίτλος του Ταχ. Ταμιευτηρίου.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 4 ποσοστιαίων μονάδων για τη ΔΕΗ, των 3 ποσοστιαίων μονάδων για Ελλ. Πετρέλαια, Ιntralot και Κύπορυ, των 2 ποσοστιαίων μονάδων για Alpha Bank, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Motor Oil, ΟΠΑΠ και ΟΤΕ, ενώ αξιοσημείωτες απώλειες κατέγραψε ο τίτλος της Eurobank που ενδοσυνεδριακά βρέθηκε να υποχωρεί έως και 5%.

Σαφώς καλύτερη της χτεσινής αλλά και πάλι αρνητική η τελική εικόνα με 108 ανοδικές μετοχές έναντι 147 πτωτικών. Παρά ταύτα, 9 τίτλοι κατέγραψαν κέρδη από 7-12,5%.

Όσον αφορά τις επιμέρους μετοχές και τους πρωταγωνιστές ημέρας ξεχώρισαν Δέλτα Project (μέσω των δημοπρασιών βρέθηκε στο υψηλό ημέρας), Eurobank Properties, Αθηνά, Axon, Βωβός και Revoil.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v