Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΣΜΕΧΑ: Η απουσία Ελλήνων θεσμικών πρόβλημα για ΧΑ

Η αδυναμία-απουσία Ελληνικών θεσμικών χαρτοφυλακίων είναι αυτή που επιβαρύνει το πρόβλημα απάντησε ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης με αφορμή ερωτήσεις που δέχθηκε σήμερα για την πτώση των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για τον θεσμικό ρόλο των Ελλήνων θεσμικών που είναι η υποστήριξη της αγοράς με τα δεδομένα των θεμελιωδών μεγεθών σε τέτοιες περιπτώσεις.

ΣΜΕΧΑ: Η απουσία Ελλήνων θεσμικών πρόβλημα για ΧΑ
Η αδυναμία-απουσία Ελληνικών θεσμικών χαρτοφυλακίων είναι αυτή που επιβαρύνει το πρόβλημα δήλωσε ο κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης με αφορμή ερωτήσεις που δέχθηκε σήμερα για την πτώση των τιμών των μετοχών στο Χρηματιστήριο Αθηνών και για τον θεσμικό ρόλο των Ελλήνων θεσμικών που είναι η υποστήριξη της αγοράς με τα δεδομένα των θεμελιωδών μεγεθών σε τέτοιες περιπτώσεις.

Ο πρόεδρος του ΣΜΕΧΑ επεσήμανε ότι η εξέλιξη αυτή οφείλεται στη λανθασμένη πολιτική των εποπτικών αρχών που παρέσυραν και Κυβερνητικές επιλογές σύμφωνα με την οποία για να συστήσει κάποιος ΑΕΔΑΚ (Ανώνυμη Εταιρεία Διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων) θα πρέπει να είναι ή τράπεζα ή ΕΠΕΥ με ίδια κεφάλαια τουλάχιστον 18 εκατ. ευρώ, ποσό υψηλό που δεν συναντάται σε καμία χώρα της Ευρώπης και λειτουργεί αποτρεπτικά στη σύσταση θεσμικών χαρτοφυλακίων, αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΜΕΧΑ.

Πρέπει άμεσα να αντιγράψουμε το θεσμικό περιβάλλον της Αγγλίας ή/και του Λουξεμβούργου προκειμένου η επιθυμία να γίνει η Ελλάδα Διεθνές Χρηματοοικονομικό Κέντρο να γίνει πράξη και να μη μείνει στη θεωρία.

Η απουσία θεσμικών επενδυτών είναι επίσης αποτέλεσμα της ολέθριας πολιτικής να επιτραπεί στις τράπεζες να απορροφήσουν τις εταιρείες επενδύσεων χαρτοφυλακίου για ιδίο όφελος, στερώντας ταυτόχρονα από τη χρηματιστηριακή αγορά τον σημαντικότερο ίσως σταθεροποιητικό παράγοντα, που εκ των θεσμικού ρόλου του λειτουργεί έτσι ώστε να αμβλύνονται οι μεγάλες διακυμάνσεις των τιμών.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v