Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δεν... ”κάθεται” η αντίδραση

Αντέδρασε αρχικά η αγορά προς τις 4.548 μονάδες. Μετά όμως από περίπου 35-40 λεπτά συνεδρίασης, η όποια απόδοση εξανεμίστηκε, ο FTSE 20 έφθασε να υποχωρεί μέχρι και 0,2%, ο δε Γενικός Δείκτης διαμορφώνονταν οριακά χαμηλότερα προς τις 4.500 μονάδες. Ενθαρρυντικό στοιχείο η υποχώρηση του όγκου των συναλλαγών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

ΟΠΑΠ και ΟΤΕ φαίνεται πως ”επιστρατεύονται” για την εξομάλυνση της τάσης του FTSE 20. Με τις τραπεζικές μετοχές να υποχωρούν από 0,15% (Εθνική) μέχρι και 1,6% (Eurobank), η αγορά κινείται υψηλότερα των 4.500 μονάδων.

Ωστόσο δεν θα πρέπει να διαφεύγει της προσοχής μας πως η μέχρι στιγμής υψηλή τιμή των 4.547 μονάδων σημειώθηκε προς την αρχή της συνεδρίασης (με συναλλαγές περίπου 40 εκατ. ευρώ), σημείο απ’ όπου υποχώρησε στη συνέχεια για να βρεθεί γύρω στις 11:00 προς τις 4.515 μονάδες (0,25%).

Το στοιχείο, που κατά την εκτίμησή μας, δείχνει ενθαρρυντικότερο, πέρα και από την τάση των ίδιων των βασικών δεικτών, αφορά στην υποχώρηση των συναλλαγών, κυρίως των πωλήσεων που έβγαιναν στη μετοχή της Εθνικής και δευτερευόντως σε Eurobank και Alpha Bank.

Είναι ενδεικτικό πως μετά τα πρώτα 30-35 λεπτά της συνεδρίασης, οι συναλλαγές διαμορφώνονταν στα περίπου 54 εκατ. ευρώ, δηλαδή στο σχεδόν μισό σε σχέση με τη χθεσινή συνεδρίαση.

Αυτή η αποκλιμάκωση της έντασης έχει ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας καλύτερης εικόνας για ένα ακόμα μεγαλύτερο μέρος του… ταμπλό απ’ ότι χθες.

Η κατάσταση, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα, δείχνει να αποσυμπιέζεται, να εξομαλύνεται, και αρκετοί ενεργοί παίκτες επιστρέφουν στην κατηγορία εκείνων των μετοχών που είτε επλήγησαν λιγότερο είτε είναι λιγότερο ευάλωτες στις εκάστοτε διαθέσεις των ξένων και… ξένων διαχειριστών.

Αυτό δικαιολογεί κατά την εκτίμησή μας την υπεραπόδοση συγκεκριμένων δεικτών και μετοχών εταιρειών μεσαίας αλλά και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης.

Ωστόσο και σε αυτή την κατηγορία μετοχών οι συναλλαγές πλην λίγων περιπτώσεων θεωρούνται μέτριες και μη επαρκείς στη διαμόρφωση μιας πιο συγκεκριμένης τάσης.

Με βάση τις συναλλαγές των πρώτων 35-40 λεπτών, ξεχωρίζει η προσέγγιση και πάλι των 6 ευρώ για τη μετοχή της Lavipharm, καθώς ο τζίρος διαμορφώνονταν στις 430.000 ευρώ.

Ακολουθούσε η μετοχή της Δομική Κρήτης, προς τα 2,36 ευρώ, της ΝΕΛ προς τα 1,04 ευρώ, όπου όμως τα αρχικά σημαντικότερα κέρδη περιορίζονταν στη συνέχεια στο 2,9%, στη μετοχή της Betanet (για τη μετοχή θεωρούνται υψηλές οι συναλλαγές 9.500 τεμαχίων), στην Alco, στην Siens, την ΕΤΕΜ, την Βαλκάν, τον Μπήτρο και ορισμένων ακόμη περιπτώσεων.

Ωστόσο η τάση παρέμενε εύθραυστη από την αρχή της συνεδρίασης, κάτι που επιβεβαιώθηκε σταδιακά μετά τις 11:00, όταν η αγορά υποχώρησε προς το χαμηλό συνεδρίασης των 4.506 μονάδων, καθώς ο FTSE 20 διαμορφώνονταν χαμηλότερα κατά 0,16%.

Στις 11:06 ο Γενικός Δείκτης ”φλέρταρε” με την επιστροφή του στο ”κόκκινο”.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v