Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμονή αντίδρασης με... σπασμένα νεύρα

Έπειτα από τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις που αφαίρεσαν από την κεφαλαιοποίηση της Σοφοκλέους περίπου 15 δισ. ευρώ, παραμένει ζητούμενο η ανοδική αντίδραση και η διάρκεια αυτής. Η έντονη μεταβλητότητα και η νευρικότητα φαίνεται να κυριαρχούν στις διεθνείς αγορές, η ψυχολογία των εμπλεκομένων δείχνει ευάλωτη και ευμετάβλητη και όλα αυτά δίνουν τον πρώτο λόγο στο διεθνές χρηματιστηριακό κλίμα.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τέσσερις συνεχόμενες πτωτικές συνεδριάσεις αποδείχθηκαν αρκετές για να γυρίσουν τον Γενικό Δείκτη εκεί από όπου ξεκίνησε και ακόμα χαμηλότερα, καθώς έγιναν αιτία να απολεσθούν όλα τα κέρδη του τρέχοντος έτους και ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. να καταγράφει μετά το χθεσινό κλείσιμο αρνητική ποσοστιαία μεταβολή από τις 29/12/2006.

Όμως για τους λάτρεις των στατιστικών, ίσως είναι ακόμα περισσότερο ενδεικτικό το γεγονός ότι κατά τις τελευταίες αυτές συνεδριάσεις η κεφαλαιοποίηση στη Σοφοκλέους μειώθηκε περίπου κατά 15 δισ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα χαρτοφυλάκια όσων η πτώση τους βρήκε να διατηρούν αυξημένες θέσεις.

Είναι γεγονός ότι στην παρούσα φάση η Σοφοκλέους, και κατ’ επέκταση οι αγορές γενικότερα, διακατέχονται από τεράστια νευρικότητα, υψηλή μεταβλητότητα και ευάλωτη ψυχολογία. Και με δεδομένο ότι στην πέραν του Ατλαντικού πλευρά έχουν ολοκληρωθεί τα αποτελέσματα τουλάχιστον για τη χρήση του 2006, ο πρώτος λόγος έχει μεταφερθεί στα μακροοικονομικά στοιχεία και στην αναζωπύρωση των ανησυχιών για πιθανή αύξηση των επιτοκίων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street ο Dow Jones βρέθηκε να υποχωρεί περισσότερο από 200 μονάδες (λες και δεν είχε προηγηθεί η σημαντική πτώση των προηγούμενων συνεδριάσεων) για να ”μαζέψει” στην πορεία όλες τις απώλειες, να βρεθεί προς στιγμήν και με θετικό πρόσημο, όμως έστω και προς το τέλος οι πωλητές υπερίσχυσαν και πάλι και η Wall Street έκλεισε ελαφρώς στο ”κόκκινο”.

Μικτή η εικόνα και των μεγάλων ασιατικών αγορών, με σημαντική πτώση για τον δείκτη Nikkei που ξεπέρασε τις 235 μονάδες, καθώς η σημαντική άνοδος που καταγράψει κατά τις τελευταίες ημέρες το γεν έναντι του ευρώ και του δολαρίου δείχνει τουλάχιστον να προβληματίζει.

Διιστάμενες δείχνουν μέχρι στιγμής και οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων, με τη UBS να συστήνει αγορές και τη Morgan Stanley να μην αποκλείει περαιτέρω διόρθωση, που για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια μπορεί να φθάσει μέχρι και το 15%.

Τώρα, όσον αφορά στα δικά μας, ζητούμενο δεν είναι αν θα υπάρξει κάποια αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα, αλλά πόσο πειστική μπορεί να είναι αυτή, ούτως ώστε να μην εκληφθεί ως ευκαιρία ρευστοποιήσεων σε ελαφρώς υψηλότερα επίπεδα, αλλά να συνδυαστεί με επιστροφή του ενδιαφέροντος και επανατοποθετήσεις, καθώς σύμφωνα με την πλειονότητα των επαγγελματιών του χώρου η σημαντική διόρθωση των τελευταίων ημερών αρχίζει να δημιουργεί ”επενδυτικές ευκαιρίες”.

Στην παρούσα φάση η Σοφοκλέους δεν δείχνει να ”ακούει” ούτε σε θεμελιώδη, ούτε σε αποτελέσματα εταιριών (εκτός αν αυτά εμπεριέχουν αρνητικές εκπλήξεις), ούτε σε τεχνική ανάλυση, καθώς εκτός από τη σημαντική πτώση των τιμών έχει σημειωθεί και ανάλογη πτώση στην ψυχολογία των εμπλεκομένων, έστω και αν σύμφωνα με το διεθνές χρηματιστηριακό αξίωμα τα μεγάλα κέρδη βγαίνουν από τις αγορές και όχι από τις πωλήσεις.

Τεχνικά και όπως δείχνει η γενικότερη εικόνα του ταμπλό, τον πρώτο λόγο φαίνεται να αναλαμβάνει και πάλι ο FTSE 20, καθώς η πλειονότητα των εμπλεκομένων προς τα εκεί θα έχει στραμμένη την προσοχή της και κυρίως προς τον τίτλο της Εθνικής, ο οποίος αναμένεται να σηματοδοτήσει πιθανή ανοδική αντίδραση ή και κάτι περισσότερο.

Πάντως, οποιαδήποτε κίνηση του εν λόγω δείκτη που δεν θα τον φέρει υψηλότερα των 2.440 μονάδων και μάλιστα δεν θα συνδυαστεί με τρία κλεισίματα πάνω από αυτό το επίπεδο, μόνο ως αντίδραση τεχνικού χαρακτήρα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως ευκαιρία ρευστοποιήσεων, ενώ σημαντικό ρόλο στη διαμορφούμενη τάση έχουν και οι traders, οι οποίοι αναλόγως του κλίματος προστίθενται πότε στην πλευρά των αγοραστών και πότε στην πλευρά των πωλητών.

Συμπερασματικά, για τη σημερινή συνεδρίαση το ζητούμενο είναι αν η Σοφοκλέους δώσει κάποια αντίδραση, τι ειδικού βάρους θα είναι η αντίδραση αυτή και πολύ περισσότερο πόσοι θα είναι αυτοί, εν όψει του σαββατοκύριακου, που θα επιλέξουν να διατηρήσουν αυξημένες θέσεις, καθώς η παγκόσμια χρηματιστηριακή τάση παραμένει ασαφής.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v