Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΕΚ: Προσωρινό λουκέτο σε Ακρόπολις (upd3)

Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του εισαγγελέα, αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή.

ΕΚ: Προσωρινό λουκέτο σε Ακρόπολις (upd3)
Στο στόχαστρο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, του εισαγγελέα, αλλά και των ελεγκτικών μηχανισμών του Υπουργείου Κοινωνικής Ασφάλισης βρίσκεται η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή.

Η ΕΚ της αφαίρεσε προσωρινά την άδεια λειτουργίας, διόρισε προσωρινό επίτροπο, ενώ ο πρόεδρος της Αλ. Πιλάβιος ενημέρωσε τον υπουργό απασχόλησης, Σ. Τσιτουρίδη.

Σύμφωνα με την Κεφαλαιαγορά η Ακρόπολις ενεργούσε σε βάρος των συμφερόντων πελάτη της με αποτέλεσμα ο τελευταίος να υποστεί σημαντικού ύψους ζημία.

Μάλιστα η ΕΚ επισημαίνει ότι μια σειρά παραβάσεις της εν λόγω ΑΕΠΕΥ καθιστούν τη λειτουργία της επικίνδυνη για τους επενδυτές και την εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Η Χρηματιστηριακή παρείχε επενδυτικές υπηρεσίες στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων και, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Απασχόλησης, ενδεχομένως να ζημίωσαν το Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων.

Μόλις ενημερώθηκε, ο κ. Τσιτουρίδης έδωσε εντολή για τη διενέργεια έκτακτου και επείγοντος διαχειριστικού ελέγχου στο παραπάνω Ταμείο, ενώ έχει ήδη οριστεί Επιτροπή Επιθεωρητών της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικών Ασφαλίσεων για το σχετικό έλεγχο.



Παράλληλα ο κ. Τσιτουρίδης έδωσε εντολή για τη διεξαγωγή έρευνας για τη διαπίστωση τυχόν συναλλαγών της παραπάνω εταιρείας και με άλλους ασφαλιστικούς Οργανισμούς.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες η Ακρόπολις Χρηματιστηριακή φέρεται να αγόραζε ομόλογα μέσω κυπριακής off shore, τα οποία εν συνεχεία πωλούσε στο ΤΕΑΔΥ, σε υψηλότερες τιμές.

Ακολούθησε επαναγορά του ομολόγου από την Ακρόπολις και μεταπώληση αυτού στο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης Δημοσίων Υπαλλήλων.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το θέμα ενδεχομένως θα πάρει πολιτικές διαστάσεις, αφού πρόεδρος του Ταμείου φέρεται να είναι ο κ. Αγάπιος Σημαιοφορίδης, γιος του πρώην γενικού διευθυντή της ΝΔ, κ. Κ. Σημαιοφορίδη.

Να σημειωθεί, ότι ο ιδιοκτήτης της Ακρόπολις ΑΧΕΠΕΥ, Σ. Πρινιωτάκης είχε διατελέσει πρόεδρος στην Εθνική Χρηματιστηριακή επί Πρωθυπουργίας Κων. Μητσοτάκη.

--- Η ανακοίνωση της Επ. Κεφαλαιαγοράς

Tο Διοικητικό Συμβούλιο της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς κατά τη σημερινή έκτακτη συνεδρίασή του αποφάσισε την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της εταιρίας ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ Χρηματιστηριακή ΑΕΠΕΥ ως προς ορισμένες επενδυτικές υπηρεσίες καθώς και το διορισμό προσωρινού Επιτρόπου, διότι από έλεγχο που διενεργήθηκε διαπιστώθηκε ότι η ανωτέρω ενεργούσε σε βάρος των συμφερόντων πελάτη της με αποτέλεσμα ο τελευταίος να υποστεί σημαντικού ύψους ζημία.

Η εταιρία δύναται να παρέχει μόνον τις υπηρεσίες της λήψης και διαβίβασης για εκτέλεση εντολών επί μετοχών και παραγώγων κατόπιν σχετικής αδείας του προσωρινού Επιτρόπου.

Τα ανωτέρω σε συνδυασμό με προγενέστερες σοβαρές παραβάσεις της χρηματιστηριακής νομοθεσίας στις οποίες έχει υποπέσει η εν λόγω ΑΕΠΕΥ καθιστούν τη λειτουργία της επικίνδυνη για τους επενδυτές και την εύρυθμη λειτουργία της χρηματιστηριακής αγοράς.

Για το ίδιο θέμα αποφασίστηκε η υποβολή μηνυτήριας αναφοράς κατά παντός υπευθύνου στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v