Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ξεπούλημα - εξανεμίστηκαν τα κέρδη του 2007

Τέταρτη συνεχόμενη πτωτική συνεδρίαση που έγινε αφορμή ο Γενικός Δείκτης από την αρχή του χρόνου να γυρίσει σε αρνητική ποσοστιαία μεταβολή. Σημαντικές απώλειες τόσο στις τιμές των μετοχών όσο και στην ψυχολογία των εμπλεκομένων, ενώ η τεχνική εικόνα δείχνει να διαμορφώνεται σε άκρως οριακά επίπεδα και θα χρειαστούν πολλές οριστικές ανοδικές συνεδριάσεις να την αναστρέψουν.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Τέσσερις τελευταίες πτωτικές συνεδριάσεις ήταν αρκετές όχι μόνο για να εξανεμίσουν τα όποια κέρδη κατέγραφε ο Γενικός Δείκτης από τις 29/12/2006, αλλά και για να τον γυρίσουν σε αρνητική απόδοση, καθώς η Σοφοκλέους δείχνει να στροβιλίζεται σε ένα χορό απωλειών, συμπαρασυρόμενη από τα μεγάλα διεθνή χρηματιστήρια.

Είναι πλέον πασιφανές ότι στην παρούσα φάση το ΧΑ δεν ακούσει ούτε σε αποτελέσματα εισηγμένων, ούτε σε θεμελιώδη εταιριών, ούτε σε τεχνική ανάλυση και ίσως ούτε σε σημαντικές επιχειρηματικές ειδήσεις, καθώς ο πρώτος και ο τελευταίος λόγος ανήκει πλέον στο διεθνές κλίμα, αφού έτσι κι αλλιώς εδώ και πολύ καιρό τα ξένα χαρτοφυλάκια και οι κινήσεις τους είναι αυτά που διαμορφώνουν κλίμα και διαθέσεις.

Η σημερινή συνεδρίαση, παρά το ανοδικό της ξεκίνημα, σταδιακά έδειχνε ότι είχε όλες τις προϋποθέσεις να δώσει την τελική εικόνα που έδωσε αφού ήταν περίπου βέβαιο ότι στις ανησυχίες που δημιουργούσε το αρνητικό κλίμα των μεγάλων χρηματιστηρίων, σταδιακά θα επροστίθεντο και οι πρωινοί αγοραστές που επεδίωξαν κάποιες intraday κινήσεις ποντάροντας σε ανοδική αντίδραση έστω και τεχνικού χαρακτήρα και όταν αυτό έγινε αντιληπτό ότι δεν βγαίνει θα μεταφερόντουσαν στην πλευρά των αγοραστών ρευστοποιώντας επιθετικά.

Όλα αυτά σε συνδυασμό με την ανακοίνωση του δομικού πληθωρισμού για τον Ιανουάριο στις ΗΠΑ που βγήκε αυξημένος κατά 0,3% και αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για πιθανή αύξηση των επιτοκίων, μετά τις 15.30 δημιούργησαν στη Σοφοκλέους εικόνα mini shell off, με την υψηλή κεφαλαιοποίηση να δίνει εικόνα διόρθωσης που μόλις ξεκινούσε, ενώ σε μεσαία και μικρότερη οι αγοραστές έτειναν να γίνουν σπάνιο είδος.

Τεχνικά η εικόνα έχει επιδεινωθεί αφάνταστα καθώς ούτε η στήριξη στις 4.440 αλλά ούτε αυτή στις 4.395 έδειξαν να αντέχουν, ενώ όσον αφορά τον FTSE που συνεχίζει να διαμορφώνει κλίμα και διαθέσεις ακόμα και ανοδική αντίδραση μέχρι τις 2.440 αν αυτή δεν συνδυαστεί με τουλάχιστον τρία κλεισίματα πάνω από αυτό το επίπεδο μόνο σαν ευκαιρία ρευστοποιήσεων θα εκληφθεί.

Από τις μετοχές του FTSE, με απλά θετικό πρόσημο ο ΟΠΑΠ και αμετάβλητος ο τίτλος της Cosmote.

Αντίθετα, απώλειες μεγαλύτερες των 5 ποσοστιαίων μονάδων για την Alpha Bank και τη Βιοχάλκο, των 4 ποσοστιαίων μονάδων για την Coca Cola, των 3 ποσοστιαίων μονάδων για Ελλ. Τεχνοδομική, Intralot, Motor Oil, Τιτάνα, Κύπρου, Eurobank και Εθνική και βέβαια η γενικότερη εικόνα όλων των υπόλοιπων δεικτοβαρών τίτλων που έδειξαν να υποχωρούν χαμηλότερα χωρίς ιδιαίτερες αντιστάσεις και παρά τις απώλειες που έχουν προηγηθεί, δημιούργησε ασφυκτική ατμόσφαιρα που πήρε διαστάσεις σε μεσαία και μικρότερη κεφαλαιοποίηση με αποτέλεσμα η τελική εικόνα μεταξύ ανοδικών – πτωτικών μετοχών να διαμορφωθεί στο 1 προς 13.

Ο Γενικός Δείκτης κινήθηκε σε ένα εντυπωσιακό εύρος 184 μονάδων (υψηλό ημέρας 4.547,34, χαμηλό 4.363,34) και έκλεισε πολύ κοντά στο χαμηλό ημέρας και συγκεκριμένα στις 4.370,03 με απώλειες 2,97%, ενώ ο τζίρος ξεπέρασε τα 590 εκατ. από τα οποία τα 26,5 αφορούσαν προσυμφωνημένες συναλλαγές.

Πτωτική συνεδρίαση με νέα αύξηση των συναλλαγών και στην αγορά παραγώγων, με κυριότερα χαρακτηριστικά τη διατήρηση των υποτιμήσεων αλλά και σημαντικές κινήσεις stop loss από έχοντες long θέσεις.

Τουλάχιστον απογοητευτική η τελική εικόνα με 20 ανοδικές μετοχές έναντι 261 πτωτικών, ενώ 20 τίτλοι κατέγραψαν απώλειες από 7 έως 19,82%.

Συμπερασματικά οι τελευταίες τέσσερις συνεδριάσεις ανεξαρτήτως μεταβολών και απωλειών δημιούργησαν εντονότατα τραύματα στην ψυχολογία των εμπλεκομένων τα οποία θα χρειαστούν πολύ καιρό να επουλωθούν και βέβαια αρκετές πειστικές ανοδικές συνεδριάσεις προκειμένου να επανακάμψει το αγοραστικό ενδιαφέρον και η όποια ανοδική αντίδραση να μη θεωρείται απλά ευκαιρία ρευστοποιήσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v