Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διόρθωση με φρένο

Οι προειδοποιητικές λυχνίες που είχαν ανάψει πριν από μερικές εβδομάδες σηματοδοτώντας τη χρηματιστηριακή διόρθωση αποδείχθηκε ότι δεν έκαναν λάθος. Το πισωγύρισμα των τελευταίων ημερών όπου το Χρηματιστήριο Αθηνών πρωτοστατεί το αποδεικνύει. Δύο όμως τουλάχιστον από τις λυχνίες δείχνουν ότι η διόρθωση έχει φρένο.

Διόρθωση με φρένο
Οι σημαντικές απώλειες του Χρηματιστηρίου Αθηνών στις τελευταίες συνεδριάσεις έχουν δημιουργήσει την εντύπωση ότι βρίσκεται κάπου μεταξύ ανεπτυγμένων και αναδυόμενων αγορών.

Πιθανόν. Όμως τα στοιχεία των χρηματιστηριακών δεικτών της MSCI δείχνουν ότι η Σοφοκλέους είναι το πλέον ανεπτυγμένο ευρωπαϊκό χρηματιστήριο με κριτήριο τις αποδόσεις από την αρχή του 2007 μέχρι χθες.

Ο ελληνικός δείκτης MSCI χάνει 0,99% από την αρχή της χρονιάς, όσο δηλαδή περίπου ο πανευρωπαϊκός δείκτης MSCI-Europe που υποχωρεί 0,97%.

Για να φθάσει σ’ αυτό το αποτέλεσμα, ο ελληνικός δείκτης MSCI έχασε 5,2% τον Φεβρουάριο έναντι 3,37% του αυστριακού και 4% περίπου του ελβετικού και του νορβηγικού δείκτη.

Αν πρόκειται για απώλειες που οδήγησαν απλώς στην ευθυγράμμιση με τις περισσότερες άλλες ευρωπαϊκές αγορές, η Σοφοκλέους θα πρέπει να ακολουθεί από εδώ και πέρα πιο στενά τις διακυμάνσεις των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων.

Επομένως, οι λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τις ευρωπαϊκές αγορές σε συνέχεια της διόρθωσης ή σε τερματισμό της ισχύουν ακόμη περισσότερο για την Αθήνα.

Τι έχουμε λοιπόν; Τα βραχυπρόθεσμα και τα μακροπρόθεσμα επιτόκια έχουν κινηθεί πιο χαμηλά το τελευταίο διάστημα και οι αποδόσεις των ομολόγων της ευρωζώνης διολισθαίνουν σε χαμηλότερα επίπεδα το τελευταίο πενθήμερο.

Η απόδοση του 10ετούς γερμανικού ομολόγου πλησιάζει το 3,90% και οι αγορές δίνουν 50-50 πιθανότητες να αυξήσει η ΕΚΤ το βασικό της επιτόκιο στο 4% στα τέλη Σεπτεμβρίου από 75% πριν από λίγες μέρες. Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελλάδα δανείστηκε για πρώτη φορά στα 50 χρόνια, έστω μέσω τιμαριθμοποιημένου ομολόγου, με το πρώτο κουπόνι να διαμορφώνεται λίγο πάνω από το 3,8%.

Τα hedge funds, τα οποία είναι μεγάλοι ”παίκτες” στις διεθνείς αγορές, δεν πιάστηκαν αυτή τη φορά στον ύπνο.

Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι αυτή τη φορά η διόρθωση τα βρήκε να έχουν αγοράσει περισσότερες μετοχές απ’ αυτές που πούλησαν, αλλά να έχουν φροντίσει να αντισταθμίσουν σε μεγάλο βαθμό τις πιθανές απώλειες από μια πτώση των τιμών των μετοχών μέσω των παραγώγων.

Επιπλέον, η ευφορία που υπήρχε στους επενδυτικούς κύκλους τον Μάιο του 2006 δεν υπάρχει σήμερα και οι μικροεπενδυτές στην Ευρώπη και ειδικότερα στην Ελλάδα είναι καθαροί πωλητές εδώ και καιρό, οπότε δεν υπάρχει κίνδυνος μαζικού ξεπουλήματος λόγω πανικού.



Όλα αυτά δεν σημαίνουν ότι η διόρθωση των μετοχών δεν θα συνεχιστεί. Άλλωστε, η ιστορία βρίσκεται στο πλευρό εκείνων που επιχειρηματολογούν ότι θα έχει συνέχεια.

Ακόμη κι έτσι, όμως, οι προαναφερθέντες λόγοι και η προσγείωση των αποτιμήσεων των εταιριών σε χαμηλότερα επίπεδα δείχνει ότι η διόρθωση διαθέτει φρένα.

Dr. Money

[email protected]


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v