Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέες δοκιμασίες (και) για Σοφοκλέους

Οι πρώτες ενδείξεις που έρχονται από την γερμανική αγορά δεν είναι και τόσο ευοίωνες, καθώς ”δείχνουν” υποχώρηση του Dax χαμηλότερα των 6.480 μονάδων. Οι εκτιμήσεις των ξένων αναλυτών διίστανται, καθώς ικανή μερίδα ”βλέπει” νέο πτωτικό κύκλο, χωρίς να αποκλείουν μια τεχνικής μορφής αντίδραση. Αρνητικά προϊδεάζει η πρωινή σημαντική υποχώρηση των ασιατικών αγορών.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Οι πρώτες ενδείξεις που έρχονται από την αγορά Παραγώγων της Φρανκφούρτης ενισχύουν τον προβληματισμό αρκετών ξένων αναλυτών για το ενδεχόμενο περαιτέρω υποχώρησης βασικών δεικτών, στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Σύμφωνα με τους αναλυτές του Citigroup, προτείνεται να μην υπάρξει μείωση θέσεων σε μετοχές (με βάση τα τρέχοντα επίπεδα δεικτών), η Merrill Lynch παραμένει αισιόδοξη προβλέποντας για φέτος κέρδη 8% κατά μέσο όρο στην Ευρώπη, πλην όμως την προηγούμενη εβδομάδα καταγράφηκε η χειρότερη επίδοση των τελευταίων πέντε ετών για την αγορά της Νέας Υόρκης και των τελευταίων τεσσάρων για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Από αυτή την άποψη, οι αναλυτές της UBS προειδοποιούν πως ακόμη δεν έχουμε δει τα χαμηλά στις αγορές, ενώ η Morgan Stanley αναφέρεται σε πτώση της τάξης του 10-15%.

Διιστάμενες, λοιπόν, οι εκτιμήσεις των ξένων, ωστόσο είναι αυτές που θα καθορίσουν την πορεία και της δικής μας αγοράς.

Μερίδα ξένων αναλυτών υποστηρίζει πως εάν ”απειληθεί” η περιοχή των 12.000 μονάδων για τον Dow Jones και ”φύγει” με αυξημένες συναλλαγές χαμηλότερα των 6.480 μονάδων ο Dax, οι αγορές θα οδηγηθούν σε ένα δεύτερο πτωτικό κύμα.

Οι ενδείξεις από την γερμανική αγορά έφερναν τον Dax σημαντικά χαμηλότερα.

Ένα ενδιάμεσο ενδεχόμενο αφορά σε ένα βραχύβιο ανοδικό κύκλο, τεχνικών χαρακτηριστικών, από την περιοχή των 4.330 μονάδων (για τον Γενικό Δείκτη), χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζεται η συνέχεια.

Μερίδα αναλυτών υποστηρίζει πως η βιαιότητα της διόρθωσης την προηγούμενη εβδομάδα μπορεί να οδηγεί σε ολοκλήρωση ενός πτωτικού κύκλου, άλλοι όμως υπεραμύνονται της εκτίμησής τους πως βασικοί δείκτες μπορεί να κινηθούν χαμηλότερα.

Για τη Σοφοκλέους τα χαμηλά της προηγούμενης Πέμπτης, στις 3.963 μονάδες, θεωρούνται από μερίδα αναλυτών ικανό σημείο αναφοράς, με την προϋπόθεση πως δεν θα επιβαρυνθεί δραματικά το διεθνές περιβάλλον. Κάτι που μένει να επιβεβαιωθεί αρχικά στην Ευρώπη και αργότερα σήμερα στη Νέα Υόρκη.

Σε κάθε περίπτωση, όσον αφορά στη Σοφοκλέους, ζητούμενη είναι η στάση όσων ξένων και... ξένων έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν και σε αυτά τα επίπεδα τιμών πωλήσεις, εγγράφοντας ακόμη και για παράδειγμα στα 38 ευρώ της Εθνικής έστω μικρά κέρδη.

Μια δεύτερη παράμετρος φαίνεται να σχετίζεται με το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων και το ενδεχόμενο διάθεσης (ή αναβολής τους) μειοψηφικών πακέτων του ΤΤ και του ΟΤΕ.

Η μετοχή του ΟΤΕ πιέζονταν σημαντικά τις προηγούμενες ημέρες, και πριν το ξέσπασμα της κρίσης, καθώς γνώστες παίκτες προεξοφλούσαν την μη συμφωνία με στρατηγικό επενδυτή.

Το ενδεχόμενο να διατεθεί μειοψηφικό ποσοστό του Οργανισμού σε ξένους θεσμικούς, άρα σε χαμηλότερα επίπεδα τιμών, οδηγούσε σε σημαντική κατοχύρωση θέσεων και ρευστοποίησης βραχυπρόθεσμων παικτών.

Η περίπτωση να αναβληθεί ακόμα και το αυτό το ενδεχόμενο της διάθεσης ενός μειοψηφικού ποσοστού του ΟΤΕ, ενδέχεται να επιτείνει τη διάθεση για κατοχύρωση θέσεων.

Πέραν αυτών, η βιαιότητα της διόρθωσης διαμορφώνει νέες συνθήκες στην αγορά, καθώς φαίνεται πως ”η τράπουλα ανακατεύεται” και πάλι σε επιχειρηματικό επίπεδο.

Η διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων φαίνεται πως έχει ήδη τις πρώτες παρενέργειες για πιθανές κινήσεις και συζητήσεις εμπλεκόμενων κατ’ αρχήν στον τραπεζικό κλάδο.

Η διαμόρφωση χαμηλότερων αποτιμήσεων ενδέχεται να απομακρύνει σε αυτή τη φάση το ενδεχόμενο υλοποίησης επιχειρηματικών συνεργασιών, αν και σε ορισμένες περιπτώσεις φαίνεται να τις διευκολύνει τα μέγιστα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v