Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Με το... δεξί μπαίνει ο Αύγουστος

Με το... δεξί φαίνεται πως θα μπει ο Αύγουστος, ένας μήνας για τον οποίο έχουν καλλιεργηθεί περισσότερες προσδοκίες απ’ ό,τι τον προηγούμενο. Με την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων εξαμήνου της Eurobank, προεξοφλείται πως θα επιβεβαιωθεί ο υψηλός ρυθμός ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών. Από σημείο αναφοράς υψηλότερο των 30 ευρώ ξεκινά η Εθνική, ενώ πληθαίνουν οι μετοχές εταιριών μεσαίας - χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης που προσφέρουν υπεραποδόσεις.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Καλό μήνα να ’χουμε.

Με καλύτερες προϋποθέσεις δείχνει να ξεκινά ο Αύγουστος, ένας μήνας για τον οποίον έχουν καλλιεργηθεί, είναι αλήθεια, προσδοκίες μεγαλύτερες για κάτι καλύτερο.

Μετά το τέλος της συνεδρίασης θα γνωρίζουμε κατά πόσο θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις των αναλυτών για τα κέρδη της Eurobank, προσφέροντας ακόμα ένα στοιχείο που αφορά στα μεγέθη των τραπεζών στο περιθώριο ανάπτυξής τους.

Εάν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες για θεαματική αύξηση κερδών της τάξεως του 45%, τότε θα έχουμε ακόμη ένα επαρκές δείγμα - στοιχείο για τη συνέχεια.

Η παράμετρος των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι αρκούντως ισχυρή, καθώς στην πλειονότητά τους οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι κινούνται με βάση τα μεγέθη δεύτερου τριμήνου, επιμηκύνοντας κατά κάποιον τρόπο τον επενδυτικό τους ορίζοντα.

Και αυτό είναι θετικό από την άποψη πως κατά πάσα πιθανότητα θα οδηγηθούμε σε επιβεβαίωση των εκτιμήσεων για ισχυροποίηση της φοράς αντίδρασης κατ’ αρχάς της Εθνικής.

Οι χθεσινές συναλλαγές του 1,5 εκατ. τεμαχίων μέχρι τα υψηλά των 30,44 ευρώ και τα τελικά κέρδη της τάξεως του 2,01% για τη μετοχή της Εθνικής (που έκλεισε μόλις 0,02 ευρώ χαμηλότερα) αποτελούν το ισχυρότερο σημείο αναφοράς για τη συνέχεια.

Κατά πόσον δηλαδή θα επιτευχθεί ο απεγκλωβισμός της αγοράς (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) από την ευρύτερη περιοχή των 3.720-3.750 μονάδων.

Σε αυτό το ενδεχόμενο, που συγκεντρώνει πλέον αρκετές πιθανότητες, καταλυτική θα είναι η συμβολή των ξένων χρηματιστηρίων.

Ωστόσο, άσχετα από τις εξελίξεις στις διεθνείς αγορές, θα επιμείνουμε να παρακολουθούμε την σχεδόν παράλληλη διαμόρφωση της αποτίμησης των δύο ισχυρότερων ιδιωτικών τραπεζικών ομίλων της χώρας, δηλαδή της Eurobank και της Alpha Bank.

Η αποτίμηση της Eurobank μπορεί να ξέφυγε χθες μετά το 1,84% στα 8,468 δισ. ευρώ, έναντι των 8,178 δισ. της Alpha Bank, ωστόσο παραμένει σχεδόν σε παράλληλη πορεία.

Το ενθαρρυντικό είναι πως η Morgan Stanley κατατάσσει μεταξύ των 50 κορυφαίων επενδυτικών της επιλογών τον Μυτιληναίο (στην 7η θέση) και την Intralot (στην 37η θέση).

Η βραχυπρόθεσμη τάση για τη μετοχή του Μυτιληναίου εύλογα εξαρτάται και από τα μεγέθη εξαμήνου που ανακοινώνονται μεθαύριο.

Επίσης ενθαρρυντικό είναι πως στις τελευταίες συνεδριάσεις ενισχύονται οι συναλλαγές σε μετοχές εταιριών όπως ΕΥΔΑΠ (στα 6,78 ευρώ), Μηχανική (η μετοχή έχει εμφανώς υστερήσει έναντι των άλλων ισχυρών του κλάδου), Intracom, Ελληνικά Καλώδια, LogicDis, ΔΟΛ, ΓΕΚ και αρκετών ακόμη μετοχών –ευτυχώς- από τη μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση.

Όσον αφορά στην τελευταία κατηγορία μετοχών (μεσαία-χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση) είχε φανεί από τα χαμηλά, στα μέσα Ιουνίου, πως το κυνήγι της υπεραπόδοσης θα μπορούσε να προέλθει από αρκετές μετοχές αυτής της ομάδας.

Γι’ αυτόν άλλωστε τον λόγο η στήλη επιμένει ξεκάθαρα τις τελευταίες δυο-τρεις εβδομάδες, επιχειρώντας παράλληλα να ανιχνεύσει εκείνες τις περιπτώσεις μετοχών εταιριών αυτής της κατηγορίας που θα μπορούσαν να ξεχωρίσουν και για θεμελιώδεις λόγους.

Δεν είναι τυχαίο πως μετοχές εταιριών όπως Figoglass, Νηρεύς, Έδραση, Λιβάνης, ΕΛΒΕ, Νεώριο, ΛΟΔΙΣ, Unisystems, Info-Quest και ορισμένες ακόμη αποτελούσαν ή αποτελούν βραχυμεσοπρόθεσμες επιλογές ενεργών ”παικτών” της αγοράς.

Σημείωση: Επειδή πολλά παίζονται και περισσότερα φημολογούνται τις τελευταίες ημέρες αναφορικά με τον λιμενικό κλάδο, θα πρέπει να καταστεί απόλυτα σαφής η εξής παράμετρος:

Επιχειρηματικοί κολοσσοί, κινεζικών, αραβικών ή άλλων συμφερόντων είναι απόλυτα λογικό να ενδιαφέρονται για τη χρήση - εκμετάλλευση λιμενικών φορέων και υποδομών όπως των ΟΛΠ και ΟΛΘ.

Είναι επίσης εύλογο πως το οικονομικό επιτελείο θα ήθελε να έχει ήδη προχωρήσει στην ουσιαστική συνεκμετάλλευση εγκαταστάσεων αυτών των φορέων, ενδεχομένως παραχώρησης μέρους υποδομών ή και λειτουργίας ακόμη.

Το πρόβλημα όμως έγκειται στο ότι τόσο στον ΟΛΠ όσο και στον ΟΛΘ οποιαδήποτε κίνηση προς αυτή την κατεύθυνση δεν μπορεί να παρακάμψει τον… σκόπελο ενός ανοιχτού διεθνούς διαγωνισμού.

Άλλωστε πρόκειται για κάτι που κατ’ επανάληψη έχει αποσαφηνίσει προς κάθε κατεύθυνση ο γ.γ. Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής, Γιώργος Βλάχος.

Για να γίνει κατανοητή η διάσταση της… εμπλοκής θα πρέπει να αναφερθεί η εξής περίπτωση.

Αφορά στο ενδεχόμενο δρομολόγησης ενός δεύτερου πλοίου της Cosco από το ερχόμενο φθινόπωρο, και ειδικότερα στο πολύ μεγάλο για τα... νερά του Πειραιά Cosco-Hellas.

Η μόνη περιοχή όπου μπορεί να δέσει ένα δεύτερο πλοίο των Κινέζων είναι στις δέστρες και εγκαταστάσεις της ΜSC.

Η Mediterranean Shipping Co είναι μέχρι στιγμής ο μεγαλύτερος εμπορικός - επιχειρηματικός εταίρος του ΟΛΠ με υπογεγραμμένα συμβόλαια και συμβάσεις, κάτι που καθιστά περίπλοκη την προοπτική της παράλληλης εξυπηρέτησης της MSC και της Cosco σε αυτή τη φάση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v