Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Η Πετζετάκις και η άλλη όψη των hedge funds

Μέχρι τώρα η ελληνική αγορά ήξερε τα hedge funds σαν γρήγορους ”παίκτες” ή, έστω, σαν ”ζόρικους” μετόχους μειοψηφίας. Φαίνεται όμως ότι ήρθε η ώρα να τα μάθει και σαν… ”δανειστές” και ”επιδρομείς” εταιριών που βρίσκονται σε αδιέξοδο. Το νέο φαινόμενο, όμως, μάλλον πρέπει να απασχολήσει και τις Αρχές, ξεκινώντας από την Πετζετάκις.

Η Πετζετάκις και η άλλη όψη των hedge funds
του Γιώργου Παπανικολάου

Οι τελευταίες εξελίξεις στην Πετζετάκις, γύρω από τις οποίες επισήμως η διοίκηση της εταιρίας δηλώνει… άγνοια, είναι εξαιρετικά ενδιαφέρουσες.

Πρώτον, διότι σηματοδοτούν οριστικά την αδυναμία των εμπλεκόμενων τραπεζών να βρουν βιώσιμη λύση σε συνεργασία με τον υφιστάμενο βασικό μέτοχο και τη διοίκηση της εταιρίας.

Δεύτερον, διότι στη συγκεκριμένη περίπτωση μια σειρά από ξένες τράπεζες δέχτηκαν, σύμφωνα με πληροφορίες, να εκχωρήσουν ληξιπρόθεσμα δάνεια της Πετζετάκις με ”έκπτωση” που, όπως έγινε γνωστό, κινήθηκε σε επίπεδα του 30%. Με άλλα λόγια, κάποιες τράπεζες προτίμησαν να χάσουν 30% και όχι το σύνολο των κεφαλαίων τους.

Υπάρχουν όμως και οι αγοραστές. Hedge funds που δέχτηκαν να αγοράσουν αυτά τα καταφανώς ”επικίνδυνα” δάνεια, προσδοκώντας μεγάλο κέρδος από το ενδεχόμενο εξυγίανσης και ανασυγκρότησης της εταιρίας.

Όπως αναφέρουν έγκυρες πηγές, το μεγαλύτερο μέρος των δανείων που έχουν εξαγοραστεί αποκτήθηκαν από fund της Cognis Capital Partners, ενώ ένα μικρότερο μέρος απέκτησε fund της Trafalgar Capital Management. Αμφότερα ειδικεύονται σε επενδυτικές ευκαιρίες που προκύπτουν από συγκεκριμένα –συνήθως δυσάρεστα- γεγονότα (event driven) και σε εταιρίες που βρίσκονται σε απόγνωση (distress).

Ρόλο στις σχετικές επαφές εμφανίζονται επίσης να παίζουν δύο επενδυτικοί οίκοι, η Julius Baer και η Barclays Capital. Άγνωστη ωστόσο παραμένει προς το παρόν η μεθοδολογία που θα ακολουθήσουν τα συγκεκριμένα funds, καθώς επίσης και η στάση που θα κρατήσουν όσες τράπεζες δεν έχουν ακόμη εκχωρήσει τα δάνειά τους.

Πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί αναφέρουν ότι τα hedge funds βρίσκονται σε συνεννόηση τουλάχιστον με μία από τις τράπεζες που έχουν μεγάλο ”άνοιγμα” στην Πετζετάκις, ενώ τραπεζικοί κύκλοι αναφέρουν ότι άλλες ελληνικές τράπεζες δεν είναι καθόλου πρόθυμες να εκχωρήσουν με ”έκπτωση” -και μάλιστα μεγάλη- τις απαιτήσεις τους από την εταιρία, είτε γιατί έχουν σημαντικές εξασφαλίσεις είτε γιατί θεωρούν ότι μπορούν να πετύχουν με άλλο τρόπο την πλήρη αποζημίωσή τους.

Κι εδώ φαίνεται ότι προκύπτει ένα πρόβλημα.

Το βέβαιο είναι ότι τα hedge funds ξεκινούν τη δραστηριότητά τους εκεί που οι τράπεζες… σταματούν λόγω ρίσκου. Άρα σε καμία περίπτωση δεν θα έχουν ως στόχο τη χρηματοδότηση της Πετζετάκις με χαμηλότοκους όρους. Αντιθέτως, ανέλαβαν ρίσκο για να βγάλουν κέρδος.

Κι αυτό, λένε γνώστες της αγοράς, στη συγκεκριμένη περίπτωση μάλλον σημαίνει ότι θα απαιτήσουν (αν δεν έχουν εκ των προτέρων συμφωνήσει) την κεφαλαιοποίηση των χρεών τους με προνομιακούς όρους, είτε άμεσα είτε ύστερα από μια περίοδο στη διάρκεια της οποίας θα ”δανείζουν” την εταιρία με νέους όρους αλλά και υψηλό επιτόκιο, ενώ δεν αποκλείεται και η απευθείας συμμετοχή τους σε αύξηση κεφαλαίου υπέρ νέων μετόχων.

Μια αύξηση κεφαλαίου με ταυτόχρονο περιορισμό των υποχρεώσεων πιθανότατα βολεύει καλύτερα τις τράπεζες που έχουν μεγάλα ανοίγματα προς την εταιρία, ιδίως αν η μείωση των συνολικών υποχρεώσεων της εταιρίας και η αύξηση των κεφαλαίων της συνοδευτεί (όπως αναμένεται) από πλήρη αλλαγή του management και ριζική αναδιάρθρωση, γεγονός που ίσως οδηγήσει στην εξυγίανσή της ή τουλάχιστον στην επιστροφή μεγάλου μέρους των χρημάτων τους.

Σχετικά σημειώνουμε ότι, όπως προκύπτει από τη μέχρι τώρα πληροφόρηση, το ”ενδιαφέρον” των funds έχει προκαλέσει η θυγατρική της Πετζετάκις στη Νότιο Αφρική, η οποία μέχρι τώρα έχει αποδειχτεί ”χρυσοτόκος”.

Το ερώτημα είναι αν και σε ποιο βαθμό τους ενδιαφέρουν και οι υπόλοιπες δραστηριότητες, στην Ελλάδα για παράδειγμα, ή αν θα υπάρξουν δυσάρεστες εξελίξεις. Διότι εξίσου βέβαιο είναι ότι τα hedge funds δεν έχουν κανένα λόγο να ενδιαφέρονται για θέσεις εργασίας και συνέχιση παραγωγικών δραστηριοτήτων, αν αυτές δεν αποφέρουν κέρδος.

Στο εξωτερικό υπήρξαν πολλές περιπτώσεις εταιριών που βρέθηκαν σε δεινή (distressed) θέση και με την επέμβαση εξειδικευμένων κεφαλαίων είτε εξυγιάνθηκαν ”βιαίως” με κλείσιμο εγκαταστάσεων και δραστηριοτήτων που δεν απέδιδαν είτε απλώς έσπασαν σε κομμάτια για να πουληθούν.

Σε αυτή τη φάση ούτε εμείς ούτε βεβαίως οι μέτοχοι μειοψηφίας της Πετζετάκις γνωρίζουν ποια ακριβώς κατεύθυνση θα πάρει η απόπειρα διάσωσής της. Και όλοι ελπίζουν για το καλύτερο.

Το σίγουρο, όμως, είναι ότι η εταιρία βρίσκεται σε μια θέση που καθόλου δεν μοιάζει με αυτή που παρουσίαζαν οι προηγούμενες ανακοινώσεις της.

Από το γεγονός και μόνο ότι οι ξένες τράπεζες πούλησαν ”κοψοχρονιά” τις απαιτήσεις τους αλλά και από την εμπλοκή των ξένων ειδικευμένων hedge funds προκύπτει πλέον αβίαστα ότι ο βαθμός ”επικινδυνότητας” της εταιρίας είναι ιδιαίτερα υψηλός.

Aπό την άλλη, καμία επίσημη πληροφορία δεν υπάρχει για το τι ακριβώς θα συμβεί, έστω κι αν επιτύχει το ”σχέδιο διάσωσης”.

Αυτό είναι κάτι που πρέπει να λάβουν υπ’ όψιν τους και οι Aρχές για την προστασία των επενδυτών. Ιδίως όταν παρατηρείται έντονη διακύμανση, όπως η χθεσινή, στην τιμή των μετοχών της εταιρίας.


Oι απόψεις που διατυπώνονται σε ενυπόγραφο άρθρο γνώμης ανήκουν στον συγγραφέα και δεν αντιπροσωπεύουν αναγκαστικά, μερικώς ή στο σύνολο, απόψεις του Euro2day.gr.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v