Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναμένοντας τις αυγουστιάτικες ενδείξεις

Ξεκινάει η νέα χρηματιστηριακή εβδομάδα και ταυτόχρονα τελειώνει ο μήνας σε μια συνεδρίαση για την οποία η Σοφοκλέους καλείται να επιβεβαιώσει είτε τους αισιόδοξους που αναμένουν έναν ενδιαφέροντα για το ταμπλό Αύγουστο είτε αυτούς που επέλεξαν ”τα μπάνια του λαού” και έδωσαν ραντεβού για το Σεπτέμβριο. Σε κάθε περίπτωση, οι πρώτες συνεδριάσεις της εβδομάδας πιθανόν να δώσουν σαφή δείγματα γραφής για το τι μπορούν να αναμένουν οι εμπλεκόμενοι.

του Α. Αναγνωστόπουλου

Πρώτη συνεδρίαση της νέας χρηματιστηριακής εβδομάδας και τελευταία του μήνα, στην οποία η Σοφοκλέους καλείται να δικαιώσει είτε αυτούς που ξεκίνησαν ”long play” διακοπές είτε αυτούς που εκτιμούν και υποστηρίζουν ότι μπορεί ο Αύγουστος να είναι ένας ενδιαφέρων μήνας για το ταμπλό.

Τα σημαντικά κέρδη της Wall Street την Παρασκευή (έστω και αν οι εκεί δείκτες υποχώρησαν σχετικά από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά) διαδέχτηκαν τα αξιοσημείωτα κέρδη για τα περισσότερα ασιατικά χρηματιστήρια, όμως αντίθετα σήμερα και μέχρι στιγμής οι μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές έχουν ξεκινήσει μάλλον διστακτικά, αν όχι με ελαφρώς πτωτικές διαθέσεις.

Όμως η Σοφοκλέους προβλημάτισε ακόμα περισσότερο καθώς στη συνεδρίαση της Παρασκευής και μετά τις 15:30, όταν ανακοινώθηκε το ΑΕΠ των ΗΠΑ, το οποίο ήταν σημαντικά χαμηλότερο των εκτιμήσεων και προϊδέαζε για πιθανή μη περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έδωσαν σημαντική ανοδική αντίδραση, αλλά η Σοφοκλέους κινήθηκε ”contrarian”, βρέθηκε στο χαμηλό ημέρας στις 16:30 και απλώς λόγω δημοπρασιών έκλεισε 10 μονάδες υψηλότερα, αλλά με αρνητικό πρόσημο.

Και κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο πρώτος λόγος πέφτει στις μετοχές του FTSE και κυρίως σε Εθνική (πάλεψε, αλλά έχασε τη ”μάχη” των 30 ευρώ την Παρασκευή), Alpha Bank (κατά πόσο θα συνεχιστούν οι ρευστοποιήσεις που ακολουθούν τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου), ΔΕΗ (ξεκίνησε έντονα ανοδικά την Παρασκευή, βρέθηκε ενδοσυνεδριακά με αρνητικό πρόσημο και λόγω δημοπρασιών έκλεισε με αξιοσημείωτα κέρδη), ΟΤΕ και ΟΠΑΠ (η μετοχή του Οργανισμού δείχνει ίσως την καλύτερη συμπεριφορά κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις από τους θεωρούμενους δεικτοβαρείς τίτλους).

Σε σημαντικό ερώτημα επίσης εξελίσσεται και η περίπτωση της Εμπορικής, όχι τόσο όσον αφορά τη διαμόρφωση της τιμής, αλλά για το αν και κατά πόσο η σημαντική ρευστότητα που δημιουργείται από τη δημόσια πρόταση της Credit Agricole στην παρούσα φάση υπάρχει διάθεση να επανατοποθετηθεί στην αγορά.

Ουσιαστική διαφοροποίηση δεν υφίσταται όσον αφορά την τεχνική ανάλυση. Με τις επόμενες αντιστάσεις να οριοθετούνται στις 3.747 και 3.795 μονάδες και τις στηρίξεις στις 3.704, 3.690 και 3.659 μονάδες.

Σε περίπτωση που ο Δείκτης βρεθεί σε κλείσιμο χαμηλότερα των 3.690 και σε ακραία περίπτωση των 3.659 μονάδων, ακυρώνεται το όποιο ανοδικό σενάριο και επιβάλλεται η επιστροφή της επιφυλακτικότητας.

Τέλος, για την εβδομάδα που έρχεται και όσον αφορά τις θεωρούμενες ”μεγαλύτερου ειδικού βάρους” εταιρίες, η αγορά αναμένει τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου για Eurobank, όμιλο Μυτιληναίου και Frigoglass.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v