Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Διάθεση για υψηλότερα

Μπορεί η Εμπορική να αποτέλεσε τον καταλύτη για υπέρβαση των 3.700 μονάδων και προσέγγιση του εύρους της προηγούμενης ”κορυφής”. Μπορεί οι εντολές αγορές κυρίως σε Alpha Bank και Εθνική να συντηρούν τον FTSE 20 πέριξ των 2.030 μονάδων, ωστόσο αποτελεί εκτίμηση διορατικών αναλυτών πως η αγορά βρίσκεται και πάλι σε ένα σταυροδρόμι. Από υψηλότερο σημείο εκκίνησης βέβαια αυτή τη φορά και με εμφανώς βελτιωμένη την ψυχολογία.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το θετικό κλίμα και διάθεση συντηρούνται στην αγορά, ωστόσο όσοι είχαν προεξοφλήσει επιτυχή κατάληξη του εγχειρήματος της Εμπορικής δεν έχουν πρόβλημα να κατοχυρώσουν μικρό, έστω, μέρος των υπεραξιών τους.

Βέβαια, μέχρι στιγμής η ζήτηση υπερβάλλει της προσφοράς, καθώς στην αγορά φέρεται να έχουν ενεργοποιηθεί εντολές ισχυρών οίκων μόλις τις τελευταίες δυο-τρεις συνεδριάσεις.

Πρακτικά αυτό δεν αποκλείεται να διευκολύνει την περαιτέρω αντίδραση της αγοράς, σε επίπεδο Γενικού και βασικών δεικτών.

Ωστόσο, η υπέρβαση των 3.700 μονάδων και η προσέγγιση του εύρους της προηγούμενης ”κορυφής”, ανεβάζει υψηλότερα τον πήχη των απαιτήσεων (και προσδοκιών) για την αγορά.

Μέχρι στιγμής ο καθαρός τζίρος δεν επαρκεί για να επιβεβαιωθεί η αλλαγή –μεσοπρόθεσμα- της τάσης του Γενικού Δείκτη, αν και ακόμη είναι νωρίς για να μετρηθούν οι πραγματικές δυνάμεις πωλητών-αγοραστών.

Παράγοντες της αγοράς σημείωναν πως σε αυτή την συγκυρία, πέραν του διεθνούς παράγοντα, πολλά θα εξαρτηθούν από τη ροή των εξελίξεων στον τραπεζικό κλάδο και τα αποτελέσματα των εταιρειών.

Μια μετοχή που εκ των πραγμάτων συγκεντρώνει το ενδιαφέρον, τις τελευταίες δυο-τρεις ημέρες, είναι η Alpha Bank.

Ο όμιλος έχει προγραμματίσει για αύριο την ανακοίνωση των μεγεθών εξαμήνου, ενώ από χθες έχουμε αναφερθεί σε ενεργοποίηση ισχυρής εντολής αγοράς μέσω τριών-πέντε χρηματιστηριακών.

Κατά την εκτίμησή μας, η συγκεκριμένη εντολή, όπως και όσες οδηγούν τη μετοχή της Alpha Bank προς τα 20,62 ευρώ, δεν δικαιολογούνται μόνο από την προεξόφληση ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων του ομίλου.

Στην περίπτωση της Alpha Bank ο αγοραστής πέραν των μεγεθών δείχνει να πιστεύει, να προσβλέπει, ή ακόμα και να ποντάρει αν θέλετε, σε κάτι που δεν είναι ευρύτερα γνωστό στην αγορά.

Μετά τις 14:30 ισορρόπησε και το ισοζύγιο ανοδικών/καθοδικών, με τους ξένους όμως να επιμένουν με αγορές τους στον Τιτάνα, Εθνική και Alpha Bank.

Συναλλαγές που θα μπορούσαν να ισχυροποιήσουν περαιτέρω την τάση μετοχών όπως Ελληνική Τεχνοδομική, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Ολυμπιακή Τεχνική, Αγροτική Τράπεζα, Altec, Μέτκα, πραγματοποιούνται χωρίς ιδιαίτερη… διαφωνία μεταξύ πωλητών-αγοραστών.

Από τον μεσαίο-μικρό χώρο, προς τα 1,34 ευρώ φθάνουν οι αγοραστές στον Μαθιό, επιμένουν οι γνωρίζοντες μέχρι τα 1,34 ευρώ στον Μουζάκη, προσεγγίζει τα 19,3 ευρώ ο Μυτιληναίος, ισχυροποιείται και πάλι η τάση προς τα 10,4 ευρώ για την Τέρνα, επιχειρείται εκ νέου προσέγγιση των 3 ευρώ στον ΔΟΛ, ενώ συγκριτικά βελτιωμένος τζίρος σημειώνεται σε ΕΒΖ, 3E, Ιατρικό, Δομική Κρήτης, Spider, Μηχανική (που έχει υστερήσει έναντι των άλλων ισχυρών του κλάδου) και ορισμένων ακόμη τίτλων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v