Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Το... ”Καν- Καν” φτιάχνει τη διάθεση της αγοράς

Από τον γαλλικότατο χορό ρυθμού Καν-Καν της Εμπορικής, μέχρι τα αποτελέσματα της Πειραιώς χθες, της Κύπρου σήμερα, της Alpha Bank αύριο, στην αγορά φαίνεται πως επικρατεί και πάλι μια πιο ευφρόσυνη διάθεση. Το ενθαρρυντικό είναι πως με βάση την πορεία της αγοράς από τα μέσα Ιουνίου μέχρι και σήμερα, ικανό να ακολουθήσει δείχνει ένα ολοένα ευρύτερο μέρος του μικρομεσαίου χώρου.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Ας μας επιτραπεί ειδικά σήμερα να προσεγγίσουμε την αγορά μας λίγο πιο μεσοπρόθεσμα.

Η αφορμή για κάτι τέτοιο μας δίνεται από τα όσα επισημαίνει στην προσέγγισή του ο Θεόδωρος Ν. Κρίντας (Ραντεβού τον Σεπτέμβρη; Μάλλον όχι!), ο Αλέξανδρος Σίνος (καθώς στοχεύει στον ιδιώτη ενεργού επενδυτή) και τον... ”Ενταφιασμό του 1999”, όπως τον βλέπει ο Βασίλης Βαλαμβάνος.

Και οι τρεις, εκτιμάμε πως προσεγγίζουν τον ίδιο στόχο από διαφορετικές μεριές, συμπεραίνοντας πως η κατάληξη μπορεί να είναι θετική.

Ωστόσο θα πρέπει να προσεγγίσουμε βραχυπρόθεσμα μια αγορά που ”σφύζει” εξελίξεων, ειδήσεων, ποιοτικών (άλλων λιγότερο και άλλων περισσότερο) παραμέτρων που μας καθιστούν αισιόδοξους για τη συνέχεια.

Από την Εμπορική και τους Γάλλους της Credit Agricole, τις εξελίξεις σε Πειραιώς και Κύπρου, τα μεγέθη του Τιτάνα, την εκτίμηση για τα αποτελέσματα αύριο της Alpha Bank, τις αναλύσεις των ειδικών της αγοράς, την κινητικότητα μετά από καιρό στα μικρο-μεσαία, δηλαδή ενδείξεις και προϋποθέσεις που δείχνουν να συνηγορούν προς κάτι καλύτερο.

Θα επιτευχθεί σήμερα, αύριο ή την Παρασκευή η προσέγγιση και ενδεχομένως υπέρβαση των 3.700 μονάδων.

Ελάχιστα μας απασχολεί.

Είναι δυνατή σε αυτή τη φάση η ενίσχυση προϋποθέσεων ικανών να οδηγήσουν την αγορά πέραν των 3.740 μονάδων; Αυτή η προοπτική πράγματι παρουσιάζει ενδιαφέρον.

Ωστόσο, είναι ενδιαφέρον πως από την Πειραιώς που εξετάζει την επόμενη μέρα της θέσης της στην Κύπρου, μέχρι τον Μουζάκη που έμμεσα επιβεβαιώνει τα όσα εδώ και καιρό αναφέρονται στον Χαμαιλέοντα, φαίνεται πως στην αγορά κινούνται (ή επιχειρείται να κινηθούν) ενεργοί ”παίκτες” και δυνάμεις από την κορυφή μέχρι και σε ένα μέρος της βάσης.

Και αν στην κορυφή τον πρώτο λόγο των έχουν οι ξένοι και συγκεκριμένοι έλληνες ισχυρότατοι συνεργάτες τους, σε ένα ικανό μέρος του μικρο-μεσαίου χώρου η κινητικότητα και το ενδιαφέρον μπορεί να προέλθει σχεδόν αποκλειστικά από τις εγχώριες δυνάμεις.

Η εικόνα της αγοράς την περίοδο 13-14 Ιουνίου μέχρι τώρα φαίνεται πως ενισχύει την προσπάθεια που καταβάλλεται στον μικρο-μεσαίο χώρο.

Θα ήταν ευτυχές και ζητούμενο αυτή η αρχή που αποτυπώνεται με καλές αποδόσεις στο ταμπλό, να έχει συνέχεια.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v