Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

”Κληρώνει” για Εμπορική - το βλέμμα σε Πειραιώς

Ημέρα κρίσεως η σημερινή για την Εμπορική, που αρχίζει και δοκιμάζει τη γαλλική της... haute couture. Συνεδρίαση αυξημένου ενδιαφέροντος όμως και για Πειραιώς - Τιτάν, καθώς δεν αποκλείεται η επί το θετικότερο διάψευση των ήδη υψηλών προσδοκιών που καλλιεργούνται για τα μεγέθη εξαμήνου. Παράλληλα, κυρίως από εγχώριες δυνάμεις, επιχειρείται να δραστηριοποιηθεί και πάλι ένα όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος της αγοράς.

του Μιχαήλ Γελαντάλι

Το κλίμα στα ξένα χρηματιστήρια διευκολύνει τη Σοφοκλέους να ασχοληθεί με τα καθ’ ημάς.

Η μάλλον σταθεροποιητική εικόνα που διαμορφωνόταν νωρίτερα στις ευρωπαϊκές αγορές διευκολύνει τη βραχυπρόθεσμη τακτική των ενεργών ”παικτών”, οι οποίοι έχουν αρκετά να περιμένουν και περισσότερα για να ασχοληθούν.

Αναμφίβολα, η σημερινή Τετάρτη θεωρείται μια καθοριστική ημέρα, όπου θα ξεκαθαρίσουν αρκετά πράγματα στον τραπεζικό κλάδο.

Δεν είναι μόνο η υπόθεση της Εμπορικής, όπου το κυρίαρχο ερώτημα στην αγορά αφορά στο εάν και κατά πόσο θα βελτιώσουν την τιμή-προσφορά τους οι Γάλλοι της Credit Agricole, αλλά και ο ρυθμός ανάπτυξης των ίδιων των τραπεζικών ιδρυμάτων.

Ο πήχης για τα αποτελέσματα της Πειραιώς έχει τοποθετηθεί ψηλά, χωρίς όμως να αποκλείεται το ενδεχόμενο μιας θετικότερης έκπληξης.

Στην αγορά αναμένουν και τα αποτελέσματα της Τιτάν, καθότι η ιστορική ελληνική τσιμεντοβιομηχανία αποτελεί έναν διαχρονικό σηματωρό της πραγματικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Υπάρχει όμως και συνέχεια, με τα αποτελέσματα της Κύπρου (αύριο), τις κινήσεις της Εθνικής στη βαλκανική περιοχή, το σχεδιασμό του Σαράντη στην Τουρκία, τις επαφές των Γάλλων της Suez με την ΕΥΑΘ και πολλά ακόμη επιμέρους θέματα που μπορούν να προσδώσουν δυναμική στην αγορά - εν μέσω πάντα της αβεβαιότητας που διαμορφώνεται με αφορμή τις δραματικές εξελίξεις στη Μ. Ανατολή.

Ωστόσο, από τους ενεργούς ”παίκτες” δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός πως η UBS έρχεται ύστερα από χρόνια... απραξίας να δημοσιοποιήσει ανάλυσή της για μια εταιρία του ομίλου Βιοχάλκο, βάζοντας σε δεύτερες σκέψεις ορισμένους διορατικούς παράγοντες της Σοφοκλέους.

Από αυτή την άποψη ενδιαφέρον παρουσιάζει και η προσέγγιση του ”Χαμαιλέοντα” (δες σχετικό θέμα).

Κύκλοι της αγοράς προεξοφλούν πως η κίνηση της UBS ούτε μεμονωμένη ούτε τυχαία, πόσο μάλλον... άσχετη είναι με την πίεση που ασκείται από ξένους οίκους προς τον όμιλο Βιοχάλκο για μια λειτουργικότερη αναδιάρθρωση του ομίλου.

Κινητικότητα όμως σημειώνεται και πάλι στον κατασκευαστικό κλάδο (Ελληνική Τεχνοδομική, J&P Άβαξ, ΓΕΚ-Τέρνα), στα τρόφιμα, αλλά και σε επιμέρους τομείς - δραστηριότητες.

Είναι ενθαρρυντικό πως ύστερα από καιρό για ορισμένες μετοχές εταιριών μεσαίας ή και χαμηλότερης κεφαλαιοποίησης σημειώνεται ενίσχυση συναλλαγών και διαπιστώνεται η διάθεση να κινηθούν πιο δραστήρια σε μια μάλλον ”πονηρή” περίοδο.

Δεν είναι τυχαίο πως σε μετοχές εταιριών όπως οι Παΐρης, Μουζάκης, Ελφίκο, Μινέρβα και –ευτυχώς- αρκετές ακόμα παρατηρείται τελευταία αυξημένη συναλλακτική κίνηση.

Δεν είναι τυχαίο πως από τα χαμηλά στα μέσα Ιουνίου μέχρι σήμερα, σημειώνεται υπαραντίδραση για μετοχές εταιριών όπως οι Τεχνικές Εκδόσεις, Veterin, Μαξίμ, Μουζάκης, Ελληνικές Ιχθυοκαλλιέργειες, Lavipharm, Μινέρβα, Νίκας, Sato, Σιδενόρ, Σελόντα, Εκτέρ και Νεώριον, όπου φήμες, ειδήσεις, επιχειρηματικές κινήσεις ή συγκεκριμένες προτάσεις (για συγχώνευση, εξαγορά) μπορούν και συντηρούν μια σχετικά αξιοπρεπή τάση στο ταμπλό.

Επειδή ο κατάλογος των μετοχών εταιριών με υπεραπόδοση έναντι του Γενικού Δείκτη για την περίοδο 14/6-25/7 είναι αρκετά μακρύς (με περίπου 50 τίτλους να ξεπερνούν σε θετική απόδοση το 20%), προαναφέρονται μόνο εκείνες των οποίων το ποσοστό μεταβολής υπερβαίνει το 40%.

Διαπιστώνεται δηλαδή πως η κατά περίπου 9% αντίδραση της αγοράς (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) συνέβαλε στην ανοδική εκτόνωση και τον απεγκλωβισμό αρκετών μετοχών εταιριών από τη μεσαία, περισσότερο όμως από τη χαμηλότερη κεφαλαιοποίηση, στοιχείο χρήσιμο και ενδεικτικό της βραχυμεσοπρόθεσμης τάσης (και διάθεσης) που έχει διαμορφωθεί στην αγορά μας.

Και αυτό είναι θετικό.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v